Στον ρυθμό του 5G κινείται ο πλανήτης. Η διείσδυση της τεχνολογίας 5G είναι αλματώδης, παρά τις ελλείψεις εξαρτημάτων που πλήττουν και την αγορά των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι παγκόσμιες συνδέσεις σε δίκτυα 5G θα τριπλασιαστούν εφέτος και θα φτάσουν τα 637 εκατ. μέχρι τα τέλη του έτους ενώ προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν το 2022 και θα ξεπεράσουν τις 1,34 δισ. συνδέσεις.

Οπως αναφέρουν οι τελευταίες εκθέσεις αναλυτών τεχνολογίας, παρά την ασθενή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές οι συσκευές με δυνατότητα 5G μέχρι στιγμής συνεχίζουν να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα χέρια των καταναλωτών στις πιο προηγμένες αγορές του κόσμου.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη Δυτική Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Κίνα και άλλες προηγμένες αγορές της Ασίας συνεχίζουν να αναπτύσσουν κανονικά τα δίκτυα 5G, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που είχε δημιουργήσει η πανδημία. Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, το 5G βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντιπροσωπεύει το 30% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ως το τέλος του 2021.

Οι ισχυρές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εν όψει των Χριστουγέννων – σύμφωνα με τους αναλυτές – θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να επιτύχουν διείσδυση 25% ως τα τέλη του 2021, ξεπερνώντας την κινεζική αγορά, παρά το γεγονός ότι η Κίνα ήταν πρώτος οδηγός για το 5G.

Αντίθετα, στη Δυτική Ευρώπη η διείσδυση του 5G εξακολουθεί να υστερεί σε ορισμένες αγορές, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις δημοπρασίες φάσματος. Αν και η ταχύτητα της διείσδυσης του 5G βελτιώνεται, αυτή η σχετικά ήπια εκκίνηση σημαίνει ότι το 5G δεν θα αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μέχρι το 2024.

Αν και η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις (2η στην ΕΕ) υστερεί στη διείσδυση κινητής ευρυζωνικότητας, στις τιμές των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών και στην κάλυψη 5G (5G coverage). Η είσοδος του 5G στην Ελλάδα, με τα νέα δίκτυα να λειτουργούν εμπορικά από τις πρώτες ημέρες του 2021, δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Με την πάροδο του χρόνου η επίδραση του 5G αναμένεται να είναι τεράστια, καθώς θα έχει εφαρμογή σε δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής και της δημόσιας σφαίρας. Από την «έξυπνη» γεωργία μέχρι τη ρομποτική ιατρική, τα αυτόνομα οχήματα που θα κινούνται σε έξυπνους δρόμους και πόλεις, τα δίκτυα 5G θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, διευρύνοντας τις δυνατότητές τους.