Εκτός από τη διαχείριση των w της πανδημίας που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον πλανήτη, η διεθνής και ελληνική ναυτιλία έχει να αντιμετωπίσει το 2022 και τα επόμενα χρόνια σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής η ναυτιλία μέσω των συλλογικών της φορέων τάσσεται υπέρ της απεξάρτησης από τον άνθρακα, αν και παραμένει ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς συμμετέχοντας με μόλις 2,5% στις παγκόσμιές εκπομπές αέριων ρύπων του θερμοκηπίου ενώ εξυπηρετεί το 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Παράλληλα αντιδρά σε περιφερειακά μέτρα όπως είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμμετοχή του κλάδου στο σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS), εξέλιξη με την οποία διαφωνεί η ευρωπαϊκή ναυτιλία, υποστηρίζοντας ότι το ETS δεν συνάδει με τον παγκόσμιο χαρακτήρα της.

Η διεθνής κοινότητα αντί της συμμετοχής της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών επισημαίνει με μελέτες της ότι η απανθρακοποίηση απαιτεί μια εντελώς νέα γενιά καυσίμων μηδενικών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογιών πρόωσης που δεν υπάρχουν ακόμη, η δημιουργία των οποίων είναι ευθύνη των προμηθευτών καυσίμων, των ναυπηγείων και των κατασκευαστών μηχανών, και για τον λόγο αυτόν απαιτούνται επενδύσεις προς την κατεύθυνση της έρευνας και ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών για Εναλλακτικά Ναυτιλιακά Καύσιμα και Τεχνολογίες. Χωρίς νέα ναυτιλιακά καύσιμα και συναφείς τεχνολογίες, διαθέσιμα παγκοσμίως, η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, τονίζει η ΕΕΕ, η οποία επικροτεί την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού.