Μια ιδιαίτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ναυτιλία των Ελλήνων είναι η αναβίωση της ναυτοσύνης στην πατρίδα μας. Τα 4.800 ελληνόκτητα πλοία που σήμερα απασχολούν κυρίως ξένους ναυτικούς μπορούν σταδιακά να αποτελέσουν τη βάση αναγέννησης της ναυτοσύνης στη χώρα μας, εκτιμά η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και υλοποίησε στη διάρκεια του 2021 μια εκστρατεία ενημέρωσης της νέας γενιάς για τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρουν η θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα, με τίτλο «Μια θάλασσα ευκαιρίες».

Μελέτες που εκπονούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος στόλος συνεχώς θα αυξάνεται καθώς ανοδικά κινείται και το παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο. Επίσης μια μελέτη που δημοσιοποίησαν η ναυτιλιακή οργάνωση Bimco και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) εκτιμά ότι η διεθνής ναυτιλία το 2025 θα έρθει αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα 147.500 αξιωματικών.

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών πιστεύει ότι ήρθε η ώρα οι νέοι της πατρίδας μας να πλησιάσουν τη ναυτιλία, να επανδρώσουν, είτε ως αξιωματικοί είτε ως πληρώματα, όχι μόνο τα περισσότερα από τα 4.800 ελληνόκτητα πλοία αλλά και τα δεκάδες χιλιάδες της διεθνούς ναυτιλίας, αξιοποιώντας την εξαίρετη φήμη που έχει ο έλληνας ναυτικός.