Υλικά (για 4 άτομα) 1½ κιλό αρνάκι γάλακτος, κομμένο σε μερίδες χυμό από 4 λεμόνια λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. βούτυρο αγελάδος 1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 1 αβγό, χτυπημένο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 8 αγκινάρες, καθαρισμένες* και κομμένες στα 4 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες αλάτι, πιπέρι 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα 1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο χυμό από 1 λεμόνι 150-200 γρ. αρσενικό Νάξου, σε κυβάκια 2 κ.σ. ξίδι […]
Υλικά (για 4 άτομα) 170 γρ. κουβερτούρα και λίγη ακόμη, τριμμένη, για το γαρνίρισμα 150 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο ακόμη, για τις φόρμες 250 γρ. αβγά (4-5 αβγά) 110 γρ. ζάχαρη 70 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη, για τις φόρμες ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ 150 γρ. ζάχαρη 2 δόσεις εσπρέσο 300 ml κρέμα γάλακτος Εκτέλεση […]
Υλικά (για 4 άτομα) 100 γρ. βούτυρο αγελάδος 400 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα), σε χονδρά κομμάτια 150 γρ. πράσο, μόνο το λευκό μέρος, σε χονδρά κομμάτια 1 κλωνάρι σέλερι, σε χονδρά κομμάτια 150 γρ. πατάτες, μεσαίου μεγέθους, σε χονδρά κομμάτια 500 ml γάλα 500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου χυμό από 1 λεμόνι 1 πορτοκάλι, […]
Υλικά (για 4 άτομα) 150 γρ. βολβούς παντζαριού 200 γρ. baby σπανάκι 200 γρ. ανάμεικτη σαλάτα (μαρούλι, ρόκα κ.λπ.) 75 γρ. καρυδόψιχα, χονδροσπασμένη 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. μανούρι, σε ροδέλες πάχους 2 εκ. αλάτι ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ 200 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη, για το τέλος 100 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο 50 […]
Υλικά (για 6 άτομα) 250 γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, σε χονδρά κομμάτια 100 γρ. βούτυρο 1,5 κιλό πατάτες, σε χονδρά κομμάτια 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου 1 σκελίδα σκόρδο 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 150 ml κρέμα γάλακτος 100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο αλάτι, λευκό πιπέρι Εκτέλεση Σε μεσαία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 2 τσιπούρες των 500 γρ., καθαρισμένες (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να βγάλει το κεντρικό κόκαλο αφήνοντας το ψάρι ολόκληρο) 2 μικρά φινόκιο (μαραθόριζες), σε λεπτές φέτες 1 καρότο, σε μπαστουνάκια 1 κολοκύθι, σε μπαστουνάκια 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι 100 mlέ.π. ελαιόλαδο ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ), ακέρωτο ξύσμα από 1 λεμόνι, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-8 άτομα) Για τη βινεγκρετ 150 γρ. μαγιονέζα 50 γρ. μουστάρδα Dijon 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο χυμό από ½ λεμόνι 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο Για τη σαλατα 6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο 1 κιλό baby σπανάκι, συσκευασμένο 16 ντοματίνια, πλυμένα και κομμένα στη μέση 3 κ.σ. σπόρους ροδιού 2 κ.σ. κουκουνάρι που έχουμε ροδίσει […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό μανιτάρια σαμπινιόν, καθαρισμένα από την εξωτερική φλούδα τους, σε φέτες 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια 2 μικρά φύλλα φασκόμηλου (προαιρετικά) 250 ml λευκό ξηρό κρασί 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου αλάτι, πιπέρι 3 κ.σ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 -6 άτομα) 800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, σε κύβους 1½ λίτρο γάλα (περίπου) 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε μικρούς κύβους αλάτι, πιπέρι λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε προσεκτικά με το γάλα. Τις βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν καλά. Το […]
YΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 150 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 4 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 2 κ.σ. κουκουνάρι 2 κ.σ. φύλλα μαντζουράνας, ψιλοκομμένα 4 κλωνάρια θυμάρι, ολόκληρα ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο 1 ολόκληρο χοιρινό καρέ, χωρίς το κόκαλο και με την πέτσα του (θα ζητήσουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 3 ασπράδια αβγών, χτυπημένα ελαφρά 200 mlνερό 1 κιλό αλάτι, ημίχονδρο 1 κ.σ. διάφορα πιπέρια, ανάμεικτα, ολόκληρα 2 κ.σ. εστραγκόν, αποξηραμένο ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα 1 ροφό 1.200 γρ., καθαρισμένο (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να τον καθαρίσει) 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένοπιπέρι 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι χυμό από 1 λεμόνι […]
ΥΛΙΚΑ (για ένα μεσαίο πυρέξ) 500 ml γάλα 600 γρ. φιλέτο ψαριού με λευκή σάρκα (π.χ. φρέσκο μπακαλιάρο) 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4 1 φύλλο δάφνης 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους 200 ml κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά 100 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο επιπλέον για το πυρέξ αλάτι, πιπέρι 2 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 8 γαρίδες Νο 1, καθαρισμένες* 2κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο ξύσμα από 1μοσχολέμονο (λάιμ), ακέρωτο αλάτι, πιπέρι 1κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 400γρ. φρέσκο φύλλο κανταΐφι 200γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο Για τη σάλτσα 100mlέ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια 1 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 250 ml έ.π. ελαιόλαδο 4 φιλέτα παστού μπακαλιάρου των 200 γρ., ξαλμυρισμένα* 3 κρεμμύδια, σε φέτες 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά κόκκινη, σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά κίτρινη, σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές ροδέλες 2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 2 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 300 ml χυμό μοσχολέμονου (λάιμ) 200 ml χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο 2 λαβράκια των 400 γρ., μόνο τα φιλέτα χωρίς την πέτσα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να τα φιλετάρει) αλάτι, πιπέρι 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 ντομάτα, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους 2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 2 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια, σε φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες 300 γρ. ντοματίνια, στα 4 2 τσιπούρες των 500 γρ., καθαρισμένες αλάτι, πιπέρι 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο ½ κ.γ. καυτερό μπούκοβο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μαζί τα κρεμμύδια, το […]
ΥΛΙΚΑ (2-4 άτομα) 1 μαραθόριζα (φινόκιο) 300 γρ. σπαγκέτι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 φρέσκες ντομάτες, μόνο τη σάρκα 100 γρ. ντοματίνια Σαντορίνης 200 γρ. φιλέτο πεσκαντρίτσας ή σφυρίδας, βρασμένο και ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι 100 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα […]
Αν βρεθείς στη Μυτιλήνη, μην αρκεστείς στο ούζο. Στο wine bar Nirvana θα βρεις μεγάλη λίστα κρασιών, εμπνευσμένα κοκτέιλ και τα αντίστοιχα «μεζεδάκια» τους. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην προκυμαία, με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι κάνεις χαμηλή πτήση πάνω από το λιμάνι. Ο Βίκτωρας Ταπανλής φροντίζει για τα πάντα και ανανεώνει συνεχώς τον κατάλογο των […]