ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

8 γαρίδες Νο 1, καθαρισμένες*

2κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

ξύσμα από 1μοσχολέμονο (λάιμ), ακέρωτο

αλάτι, πιπέρι

1κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

400γρ. φρέσκο φύλλο κανταΐφι

200γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Για τη σάλτσα

100mlέ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια

1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

½κ.σ. πελτέ αραιωμένο σε 100mlλευκό ξηρό κρασί

1 κλωναράκι θυμάρι, ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι

½κ.γ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάλτσα: Σε ένακατσαρολάκιζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει για 3-4λεπτά. Προσθέτουμετις ντομάτες, το σκόρδο, τον πελτέ, το θυμάρι και τονβασιλικό. Αλατοπιπερώνουμεκαι ρίχνουμε τη ζάχαρη. Βράζουμεγια 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις γαρίδες με τον βασιλικό, τα ξύσματα, το αλατοπίπερο και τημαντζουράνα. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε 4 ορθογώνια μέρη (περίπου 14 εκ. μήκος) και το ξαίνουμε. Αλείφουμεκαλά με μπόλικο βούτυρο και βάζοντας 2 γαρίδες σε κάθε λωρίδακανταΐφιαρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολάκια φροντίζοντας να καλύψουμε καλά τιςγαρίδες, αφήνοντας απέξω τις ουρές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Boυτυρώνουμε τα κανταΐφια και εξωτερικά και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 8 λεπτά. Τα σερβίρουμε επάνω στη σάλτσα ντομάτας.

* Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.