ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κεφάλι σκόρδο, τις σκελίδες, χονδροκομμένες 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ 1 κ.σ. καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά) ½ κ.γ. αλάτι 2 λίτρα νερό 500 γρ. σπαγκέτι 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, για το σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), φρέσκο ή κατεψυγμένο ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια στιφάδου), καθαρισμένα 20 baby πατάτες, με τη φλούδα, καλά πλυμένες 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο 2 δαφνόφυλλα 3 κόκκοι μπαχαριού και 10 κόκκοι μαύρου πιπεριού ½ φλ. Μαυροδάφνη 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τα μανιτάρια 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό μανιτάρια, baby πλευρώτους και μπάτον (ασπρομανίταρα) 800 γρ. κοκκάρια (ποικιλία μικρών κρεμμυδιών για στιφάδο), καθαρισμένα 1 κ.γ. αλάτι 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες {{{ moto }}} 2 δαφνόφυλλα 1 ξυλάκι κανέλας ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο μείγμα από […]
YΛΙΚΑ (για 30 κεφτέδες) 500 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες ½ φλ. πλιγούρι λεπτοσπασμένο ή κουσκούς 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι {{{ moto }}} 1 κ.σ. μπούκοβο 1 κ.σ. ξηρό δυόσμο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες 2 κ.σ. μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο 1/3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο επιπλέον για […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κιλό διάφορα χόρτα (ραδίκια, ζοχοί, αντίδια κ.λπ.) 4 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους 4 κ.σ. ταχίνι {{{ moto }}} 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα ½ κ.γ. αλάτι 4 κ.σ. χυμό λεμονιού 4 κ.σ. νερό από το βράσιμο των χόρτων 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, για […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μαργαρίνη 2 μέτρια λευκά κρεμμύδια, τριμμένα 1 κ.γ. αλάτι 2 καρότα, τριμμένα 2 κ.σ. κουκουνάρι 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες 1 κ.σ. κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια 2 φλ. ρύζι νυχάκι ½ κ.γ. πιπέρι χυμός από 1 λεμόνι 3½ φλ. νερό Για το φορμάρισμα 1 κ.σ. μαργαρίνη, […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 6 αγκινάρες χυμός από 2 λεμόνια 600 γρ. χλωρά κουκιά ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες {{{ moto }}} 3 σκελίδες σκόρδο 1 φλ. νερό 1/4 κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι ½ κ.σ. μαραθόσπορο, ψιλοτριμμένο 2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές ροδέλες 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο Για […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. λινγκουίνι 450 γρ. αρακάς, αποψυγμένος (τα 300 γρ. χωριστά, για το πέστο) 150 γρ. μπουκετάκια από κουνουπίδι γάλακτος, ωμά ή αχνισμένα 12 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή 24 μικρότερα ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο {{{ moto }}} 1 φλ. νερό 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 1/4 κ.γ. αλάτι 1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα 1 κρεμμύδι, σε φέτες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε χονδρές ροδέλες {{{ moto }}} ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. πιπέρι 1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη ½ κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο 1 κιλό άγρια χόρτα (τσουκνίδα, βρούβες, λάπαθα, σέσκουλα, ζοχούς, αγριοράδικα, σταμναγκάθι, άγρια μαρούλια, γαλατσίδες), […]
ΥΛΙΚΑ ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, σε καρέ 1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη 1 πρέζα ζάχαρη ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. πιπέρι 1 κονσέρβα ντομάτας, σε κομμάτια 2 φλ. ξινόχοντρο 8 φλ. νερό 1 κλωνάρι δενδρολίβανου 250 γρ. απάκι, σε φέτες 1/4 φλ. λευκό γλυκό κρασί ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κιλό παστός μπακαλιάρος 800 γρ. λευκά κρεμμύδια, σε φέτες ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 φρέσκο φύλλο δάφνης 1 κ.γ. λευκό πιπέρι {{{ moto }}} 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου 10-12 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι χυμός από 1 λεμόνι 1 πρέζα καυτερό μπούκοβο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε από την προηγούμενη ημέρα το φιλέτο του […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κιλό κατσικάκι, σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο {{{ moto }}} 1 κ.γ. μαραθόσπορο, ψιλοτριμμένο 1/4 φλ. χυμό λεμονιού 2 ποτήρια νερό 10 αγκινάρες, καθαρισμένες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 1 λάχανο για ντολμάδες, αφράτο 2 κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ 1 πράσο, ψιλοκομμένο 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 μεγάλα καρότα, σε καρέ 10 κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα 1 κόκκινη πιπεριά, σε μικρά καρέ 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 φλούδα πορτοκαλιού (χωρίς το λευκό μέρος), μήκους 10 εκ., ψιλοκομμένη 1 κ.γ. αλάτι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 500 γρ. φασόλια γίγαντες 1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα 2 κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. µαύρο πιπέρι ½ κ.σ. µπούκοβο 1 µεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες {{{ moto }}} 400 γρ. ντοµάτα κονκασέ, κονσέρβα ½ κ.σ. ζάχαρη […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 2 µέτριες σελινόριζες 1 µατσάκι τρυφερό σέλινο 2 λαβράκια ιχθυοτροφείου, 500 γρ. το καθένα, καθαρισµένα από λέπια και εντόσθια χονδρό αλάτι {{{ moto }}} ½ κ.γ. λευκό πιπέρι 1/4φλ. έ.π. ελαιόλαδο ½ κ.γ. κορν φλάουρ χυµός από 1 λεµόνι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουµε τις σελινόριζες και τις κόβουµε πρώτα στη µέση και έπειτα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) Για το κατσικάκι 1 κιλό κρέας (σπάλα ή µπούτι), σε κοµµάτια 1/4φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 µεγάλο κρεµµύδι, σε µέτρια καρέ ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. πιπέρι ½ κ.γ. αποξηραµένη ρίγανη µερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης Για τις πατάτες 800 γρ. πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες σε […]
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κοµµάτια) 125 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ. 70 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγη επιπλέον, για το πασπάλισµα 1 κ.σ. λιµοντσέλο (ή χυµό λεµονιού) 1 κ.γ. ξύσµα λεµονιού, ακέρωτου 60 γρ. λευκά αµύγδαλα, χτυπηµένα στο multi 200 γρ. µαλακό αλεύρι ½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε το βούτυρο, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) Για τη γέµιση 800 γρ. πατάτες, σε κύβους 1 εκ. ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες 2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες ½ κ.γ. αλάτι Για τα αβγά 8 αβγά ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. λευκό πιπέρι {{{ moto }}} 1 κ.γ. πάπρικα ½ κ.γ. αποξηραµένο δυόσµο 100 γρ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 1,5 λίτρο) 500 ml χυµός µήλου 100 γρ. ζάχαρη 1 ξυλάκι κανέλας 4 µοσχοκάρφια 2 φλούδες πορτοκαλιού, σε λωρίδες 100 ml λικέρ πορτοκαλιού 1 µπουκάλι λευκό κρασί (750 ml) µερικές φέτες µήλου, για το σερβίρισµα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε µια κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, ρίχνουµε τον χυµό, τη ζάχαρη, τα µπαχαρικά και τις φλούδες και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 500 γρ. κανελόνια Για τη γέµιση 1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το πυρέξ 250 γρ. λευκά µανιτάρια, ψιλοκοµµένα 1 µεγάλο κρεµµύδι, σε μικρά καρέ {{{ moto }}} 1 σκελίδα σκόρδου, τριµµένη 1/4 κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. µαύρο πιπέρι 500 γρ. άπαχος µοσχαρίσιος κιµάς 400 γρ. ντοµάτα κονκασέ, κονσέρβα […]