Ετοιμάζω μια μπολονέζ με αρνίσιο κρέας: Ψιλοκόβω με κοφτερό μαχαίρι 600 γρ. αρνίσιο κρέας, μέχρι να γίνει σαν χονδροκομμένος κιμάς. Ψιλοκόβω 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1/2 κλωνάρι σέλινο και 1 καυτερή πιπεριά. Τσιγαρίζω τον κιμά σε 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 ποτήρι κόκκινο […]
Kέικ: χτυπάω ελαφρά 4 αβγά σε ένα μπολ. Προσθέτω 10 ml έ.π. ελαιόλαδο, ½ κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω σιγά σιγά 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ φακελάκι μαγιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Ψιλοκόβω 80 γρ. λιαστές ντομάτες και 1 ματσάκι μάραθο και κόβω σε κύβους 80 γρ. […]
Χρησιμοποιώ το λάδι που περίσσεψε από τη συνταγή χοιρινή τηγανιά με σάλτσα πορτοκαλιού κονφί σουρώνοντάς το από το ταψί. Προσθέτω 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και ανακατεύω. Πλένω καλά εξωτερικά 6-8 πατάτες και τις βάζω σε ένα καθαρό ταψί. Περιχύνω με το λάδι που έχει πλέον άρωμα πορτοκαλιού. Προσθέτω 10 σκελίδες σκόρδο και 1-2 κλαδάκια θυμαριού. […]
Ετοιμάζω το πορτοκάλι κονφί: κόβω 2 πορτοκάλια με τη φλούδα κυδωνάτα (όπως τις πατάτες του φούρνου). Τα ζεματίζω 2 φορές σε νερό που κοχλάζει αλλάζοντάς το κάθε φορά και τα κρυώνω σε μπολ με παγωμένο νερό. Τα βάζω σε ένα ταψί με 5-6 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι και 2 φύλλα δάφνης. Περιχύνω με […]
Ετοιμάζω ένα μπριάμ με 500 γρ. πατάτες σε φέτες, 2 κολοκυθάκια, 2 μελιτζάνες, 1 ντομάτα και 1 πιπεριά πράσινη, κομμένα σε χονδρούς κύβους, 6-7 σκελίδες σκόρδου, 1 κρεμμύδι και 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα. Απλώνω τα λαχανικά σε ένα ταψί, βρέχω με έ.π. ελαιόλαδο, ρίχνω 2 ποτήρια νερό και 2 κ.σ. ξίδι, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με […]
Για τα κουρκουμπίνια: Βάζω σε μπασίνα 150 γρ. γλυκιά μυζήθρα, τριμμένη, 100 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα, 150 γρ. ξινομυζήθρα, 50 γρ. φέτα, 1 κρόκο αβγού, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και 1 πρέζα κύμινο. Ζυμώνω με 75 γρ. μαλακό αλεύρι (εξαρτάται από τον βαθμό υγρασίας των τυριών) τόσο ώστε να προκύψει μια ελαφριά ζύμη που να πλάθεται εύκολα. […]
Ψιλοκόβω με το μαχαίρι ½ κιλό ψαχνό αρνιού και ½ κιλό από το συκώτι, το πνευμόνι και την καρδιά του. Στο τέλος πρέπει να μοιάζουν με χονδροκομμένο κιμά. Τσιγαρίζω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Ρίχνω μέσα και τα κρεατικά, προσθέτω 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 πρέζα […]
Αυτήν την όμορφη κρητική παραδοσιακή συνταγή μου την έμαθε η φίλη μου και χρυσοχέρα κρητικιά μαγείρισσα Μαρία Βασιλάκη. -Ξεκινώντας 5 ημέρες πριν, ετοιμάζω την παραδοσιακή ζύμη για ανεβάτα καλτσούνια Σητείας: Την πρώτη ημέρα, «πιάνω» το προζύμι με 100 γρ. αλεύρι και λίγο νερό και πλάθω ένα ελαστικό ζυμαράκι. Το αφήνω σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Την […]
Αυτές τις μέρες της άνοιξης μαζεύω τρυφερές κορφάδες και φύλλα από φρέσκια ρίγανη. Για να ετοιμάσουμε την παρακάτω συνταγή, μπορούμε να αγοράσουμε ματσάκια φρέσκιας ρίγανης και να μαδήσουμε τα φύλλα. Από την προηγούμενη μέρα, ετοιμάζω μια σάλτσα με τα κόκαλα από 4 κιλά αρνί. Σε μεγάλη κατσαρόλα, τσιγαρίζω καλά τα κόκαλα σε 1/3 φλ. σπορέλαιο. […]