Σε έναν από τους πιο όμορφους και αγαπημένους πεζοδρόμους της πόλης, στη Ζεύξιδος, έχει ανοίξει πρόσφατα το «Meet the ball» με ποικιλία από παντός είδους και καιρού κεφτεδάκια, με κρέας, κοτόπουλο, όσπρια ή με λαχανικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα κεφτεδάκια από λουκάνικο Τζουμαγιάς με χούμους σος από φασόλια γίγαντες και ξινοτύρι, όπως επίσης και τους μανιταροκεφτέδες […]
Το απόσταγμα από στέμφυλα, όπως λέμε στην Ελλάδα το τσίπουρο, πίνεται σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, σε κάθε περίσταση. Με μεζέ ή με κυρίως φαγητό, για απεριτίφ ή για χωνευτικό, σκέτο ή νερωμένο, με πάγο ή χωρίς, σε χαρά ή σε λύπη. Συνήθως επιλέγω κάποιο από τα αποστάγματα – διπλής απόσταξης, παρακαλώ – του […]
Η «Σοκολατρεία» είναι η πύλη του Παραδείσου για τους θεσσαλονικιούς σοκολατομανείς. Εδώ υπάρχουν όλα όσα μπορείς να επιθυμήσεις: τρούφες, πραλίνες, μπάρες, καρέ, γλειφιτζούρια, ροφήματα, αλείμματα, φοντί, κακάο, hot choc spoons, λικέρ, ακόμη και κρασί με άρωμα σοκολάτας και επίγευση κακάο! {{{ moto }}} Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού Εύη Τριανταφυλλίδη και Κωνσταντίνος Κολικόπουλος αφιέρωσαν περισσότερα από […]
Το να προμηθεύομαι τα αγαπημένα μου τρόφιμα και συγχρόνως να τα απολαμβάνω είναι το καλύτερό μου. Ενα από τα σημεία όπου μπορεί να συμβεί αυτό είναι το Salumeria της Λευκής και της Ευγενίας Μαργαρίτου, το γωνιακό μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Μπαλάνου, πολύ κοντά στην πλατεία Αθωνος. Ο εσωτερικός του χώρος παραπέμπει σε μπακάλικο του περασμένου […]
Πολλές αλλαγές ακούω ότι γίνονται τελευταία στο αστραφτερό ξενοδοχείο της πόλης μας, το Electra Palace, ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με την όρεξή μας. Η αρχή έγινε με το Excelsior Bar που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ξενοδοχείου και προς το παρόν λειτουργεί μόνο τους χειμερινούς μήνες. Αν δεν καπνίζετε και θέλετε να κάνετε […]
Σε αναζήτηση για μυρωδάτα μελομακάρονα και τραγανούς κουραμπιέδες οι δρόμοι με οδήγησαν μοιραία στο Sugarela, το μικρό αλλά τόσο ξεχωριστό ζαχαροπλαστείο στην περιοχή του Λευκού Πύργου, που στα μόλις πέντε χρόνια λειτουργίας του κατάφερε να καθιερωθεί όχι μόνο για τα μοναδικά γλυκά του αλλά και για την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών του. Να ξεκινήσω […]
Μια από τις καλύτερες after-work επιλογές που συνδυάζουν νόστιμα και ελαφριά πιάτα με ένα απολαυστικό ποτήρι κρασί είναι σίγουρα το café bar Apallou, στη γωνία της Μητροπόλεως με την Καρόλου Ντηλ, εκεί που κάθε απόγευμα «μεταφέρεται» το κέντρο της πόλης. Σαλάτα mesclun με τραγανό κοτόπουλο, πεκορίνο Αμφιλοχίας, καρύδια και πέστο λιαστής ντομάτας, κλαμπ σάντουιτς Apallou […]
Χάρηκα όταν ανακάλυψα στο αγαπημένο μου κρεοπωλείο τυροκομικά του Θεόφιλου Καραγιάννη από την Αρναία της ορεινής Χαλκιδικής. Προσωπικά προτιμώ το λευκό κατσικίσιο τυρί, καμωμένο από 100% κατσικίσιο γάλα, αυτό που ο Θεόφιλος ονομάζει «χωριάτικο» και φτιάχνει στην τσαντίλα με τον παραδοσιακό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Περισσότερη χειρωνακτική εργασία για εκείνους, αλλά ένα γνήσιο, […]
Καθώς ο αμπελώνας της Βορείου Ελλάδος αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην αναγέννηση του ελληνικού οίνου που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες, ο Στέλιος Κεχρής, οινολόγος-οινοπαραγωγός και πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος, είναι ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να μας μιλήσει – για τι άλλο; – για το κρασί. Συναντηθήκαμε στο […]
Αν θέλω το γεύμα μου να χαρακτηριστεί απολύτως επιτυχημένο από όλες τις απόψεις – του χώρου, της ατμόσφαιρας, της μουσικής, του σέρβις και φυσικά των πιάτων με το κατάλληλο και σωστά σερβιρισμένο κρασί –, πηγαίνω στο Anassa του Νίκου και της Ελενας Τζούμα. Ο Νίκος, ο σεφ, έχει εκπαιδευτεί στη σχολή Le Cordon Bleu του […]
Στην εποχή της φοκάτσιας και της έτοιμης σφολιάτας, δύο πολύ καλές φίλες, η Μαρία Λαδοπούλου και η Ισμήνη Τζούμα, έχουν βαλθεί να ανατρέψουν τα δεδομένα του street food θυμίζοντάς μας τη διαχρονική αξία της πίτας με χειροποίητο φύλλο, το οποίο μάλιστα ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας, στον μικρό και ολοκαίνουργιο φούρνο τους. «Τραγανή τυρόπιτα», «δυναμωτική […]
Στην περιοχή δυτικά του Κέντρου, γνωστή και ως Δικαστήρια, στα στέκια των δικηγόρων, θα βρούμε το Coffee Inc του Βασίλη Φωτιάδη, ένα πολύ συμπαθητικό μαγαζί για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ. Στην είσοδο βρίσκεται η επιβλητική μηχανή καφέ La Marzocco, με τέσσερις διαφορετικούς μύλους επάνω στους οποίους αναγράφεται η ημερομηνία του τελευταίου καβουρντίσματος, απόδειξη ότι ο […]
Αν και δεν είμαι λάτρις του τσίπουρου με γλυκάνισο, το εστιατόριο Γλυκάνισος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός για θαλασσινά και ψαρικά. Ο άνετος χώρος με τη λιτή διακόσμηση αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη εκδοχή της ψαροταβέρνας και την αναβαθμίζει σε μοντέρνο εστιατόριο θαλασσινών. Στον κατάλογο, ο οποίος αλλάζει κάθε σεζόν ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, θα […]
Το café wine bar Salto, εδώ και έναν χρόνο που λειτουργεί, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας στέκια για ποτό. Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα με την παρέα μου, δοκιμάσαμε ένα από τα signature cocktail του καταστήματος, μεγάλη επιτυχία του καλοκαιριού, όπως μας πληροφόρησε η «μπάρα», το Summer Sin, στα συστατικά του οποίου […]
Χαίρομαι πάντα να πηγαίνω στο Σέμπρικο διότι κάθε επίσκεψή μου επιβεβαιώνει τη σταθερή ποιότητα τόσο των κλασικών πιάτων του όσο και των νέων προτάσεών του – όλα φτιαγμένα με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ομάδα του Σέμπρικο, που σημαίνει «συνεργατικό», είναι μια παρέα 12 νέων ανθρώπων. Στα δύο χρόνια λειτουργίας […]
Ανακάλυψα πρόσφατα τα γλυκόξινα deli jars της Chefstories, που φτιάχνονται εδώ, στη Θεσσαλονίκη, και μου έγιναν ήδη συνήθεια. Στα χαριτωμένα μικρά βαζάκια περικλείονται τέσσερα διαφορετικά τσάτνεϊ – κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά με τζίντζερ, ντομάτα με θυμάρι, μήλο με πιπέρι καγιέν – και τέσσερις διαφορετικές μαρμελάδες – αχλάδι με καρπούς βανίλιας, μήλο με λεμόνι και μέλι, καρότο […]
Δίπλα στο δημαρχείο της πόλης βρίσκεται το καφέ-μπαρ-εστιατόριο Β (Βήτα) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο όμορφα κτίρια δημόσιας αρχιτεκτονικής, έργο του Κυριάκου Κρόκου. Στον δροσερό κήπο του μπορείτε να περάσετε αρκετές ώρες της ημέρας απολαμβάνοντας τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό σας. Με τη συμβολή του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου έχει […]
Μην το αναζητήσετε ως Gelati e Amore, οι Θεσσαλονικείς έχουν δώσει στο αγαπημένο τους παγωτατζίδικο το όνομα Ιταλός, μια και ο ιδιοκτήτης, Φράνκο Αμπρουόζο, κατάγεται από τη γείτονα χώρα. Ο Φράνκο, με πολύ μεράκι και τέχνη, από το μικρό αλλά δημοφιλές μαγαζί του στη Σβώλου, εδώ και μια δεκαετία, μας έχει μάθει να ξεχωρίζουμε και […]
Αν κάποιος επιθυμεί να νιώσει τον «street food» σφυγμό της Θεσσαλονίκης, δεν έχει παρά να κάνει τη βόλτα του ή να καθήσει στην Προβλήτα 1, στο λιμάνι, τσιμπολογώντας κάτι πρόχειρο ή απολαμβάνοντας απλώς έναν δροσιστικό κρύο καφέ, αντικρίζοντας ακριβώς απέναντι, στο τέλος της παλιάς παραλιακής οδού, τον Λευκό Πύργο. Οι γευστικές προτάσεις της γύρω περιοχής, […]
Το Portogalo του Νίκου Πετρέλα, ένας από τους ωραιότερους all day χώρους της πόλης για καφέ, κρασί, μερικά εκλεκτά εδέσματα, αλλά και wine shop, αποτελεί πύλη για τους φίλους του κρασιού στην οινική Πορτογαλία, στις ποικιλίες, στα χαρακτηριστικά των λευκών, ροζέ και ερυθρών ξηρών οίνων, των αφρωδών και κυρίως των port, έναν μαγικό κόσμο λευκών, […]