Aνέκρουσε πρύμνα ο επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, καταθέτοντας στη δίκη που αφορά όσους εξελέγησαν με το κόμμα του, για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, με την αιτιολογία ότι στην πραγματικότητα το κόμμα αυτό αποτελούσε προκάλυμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Στη δίκη, μετά από τρεις αναβολές, κατέθεσε τελικά ο Βασίλης Στίγκας, που είχε κάνει δημόσιες καταγγελίες με βαριές εκφράσεις (Δον Κορλεόνε και αναφορές σε μαφιόζικες πρακτικές), αποδίδοντας τα καταγγελόμενα από τον ίδιο σε κακή πληροφόρηση και στη συγκυρία της εποχής.

Με βάση τις καταγγελίες του, είχε γίνει έρευνα από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία κατέληξε σε δίωξη και με βάση αυτήν, έφθασε η υπόθεση σε δίκη.

Στροφή 180 μοίρες

Η αλλαγή στάσης του Βασίλης Στίγκα, που απέδωσε σε κακή πληροφόρηση τα όσα είχε υπαινιχθεί για τον Ηλία Κασιδιάρη, ως πραγματικό αρχηγό των Σπαρτιατών, προκάλεσε αίσθηση στο δικαστήριο, όπως ήταν φυσικό, καθώς όλα όσα ο ίδιος είχε καταγγείλει, τα πήρε πίσω καταθέτοντας.

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι με το δικαστήριο, κατά την κατάθεση Στίγκα. «Εκείνη την ημέρα, πάνω στην οργή μου, είπα τις γνωστές λέξεις περί greek mafia. Όταν κατέθεσα στην κ. Αδειλινη, δεν κατονόμασα κανέναν βουλευτή για έκνομες ενέργειες. Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής είναι υποχρεωμένος να ασκεί το κοινοβουλευτικό έργο. Μετά μιλήσαμε και λύσαμε τις παρεξηγήσεις. Και μετά πορευτήκαμε αρκετά καλά».

Πρ: Δεν ήθελαν να σας ανατρέψουν, να μπει κάποιος άλλος αρχηγός;

Στίγκας: Όχι, αυτό ήταν τραβηγμένο, εξωκοινοβουλευτικοί το ήθελαν. Υπήρχε μίσος για εμάς τους Σπαρτιάτες.

Πρ: Σχετικά με τις καταγγελίες ότι υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που επισκέπτονταν τον κ. Κασιδιάρη στη φυλακή και έπαιρναν οδηγίες;

Στίγκας: Είχα δηλώσει στην κ. Αδειλινη ότι είχα μεγάλη πίεση. Δεχ;oμουν πολλά τηλεφωνήματα. Mε πληροφορούσαν ότι έκαναν κάποια πράγματα. Εκ των υστέρων όμως, επειδή υπήρχαν κάποιες συζητήσεις, δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο. Σε περιόδους εντάσεως μπορούν να λεχθούν κάποια πράγματα σε υπερβολικό βαθμό. Αποδείχτηκε ότι δεν είχαν κάτι το επιλήψιμο.

Εισ: Iσχύουν οι καταγγελίες σας ότι οι βουλευτές του κόμματος καθοδηγούνται από τον κ. Κασιδιάρη?

Στίγκας: Σε καμία περίπτωση.

Πώς εξήγησε την τελευταία στιγμή κάθοδο στις εκλογές και τη στήριξη Κασιδιάρη

Ο Βασίλης Στίγκας αναφέρθηκε και στην ίδρυση του κόμματος του, επιχειρώντας να πείσει, ότι μπορεί οι Σπαρτιάτες να εμφανίστηκαν στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, την τελευταία στιγμή, ωστόσο δεν ήταν προκάλυμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

«Κατέβηκα στις επαναληπτικές εκλογές στις 25/6/23, το κόμμα είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο 2017. Ήμουν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, το έφτιαξα εγώ το κόμμα, έτσι ώστε, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να κατέβω στην πολιτική αρένα. Κατέβηκαν 60 άτομα στις εκλογές… Κάναμε γρήγορο προεκλογικό αγώνα, ήρθε η προεκλογική στήριξη από τον κ. Κασιδιάρη. Επειδή δεν είχα μεγάλη πολιτική δύναμη, γνώρισα κάποιους, έτσι ώστε να συμμετέχουμε στις εκλογές. Δεν γνώριζα αν εκείνοι είχαν άμεση σχέση με τον Κασιδιάρη».

Πρ: Αυτή η στήριξη ήταν κάτι το ξαφνικό;

Στίγκας: Δεν τον γνωρίζω τον κ. Κασιδιάρη, καλοδεχούμενο ήταν, δεν ήταν κάτι το μεμπτό. Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει, δε θα τον αποτρέψω. Αυτό δε σημαίνει ότι το ποσοστό που πήραμε, προέρχεται από τον κ. Κασιδιάρη. Δεσημαίνει ότι είχαμε σχέση, ότι ταυτίζονται οι ιδεολογίες μας. Τόσα χρόνια ήμουν στον πολιτικό χώρο είχα τις γνωριμίες μου.

Η δίκη που αφορά σε εξαπάτηση του εκλογικού σώματος συνεχίζεται, ενώ αναμένεται μέσα στον Ιούνιο και η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου), για τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά δύο βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του κόμματος και αν εκπέσουν, τη θέση τους θα πάρουν βουλευτές άλλων κομμάτων, που διαθέτουν στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες τα απαιτούμενα εκλογικά ποσοστά.