Το πρόβλημα που «καίει» σταθερά και επίμονα την ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια. Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί, τα ολιγοπώλια ζουν και βασιλεύουν, και παράλληλα η οικονομία δεν έχει τέτοια ανάπτυξη ώστε να προσφέρει διεξόδους αύξησης ή ικανοποιητικής συμπλήρωσης του εισοδήματος. Σε άλλη μια δημοσκόπηση της Metron Analysis η ακρίβεια καταγράφηκε ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με ποσοστό 33% και η οικονομία το δεύτερο με 27%

Η κυβέρνηση θέτει ως βασικό δίλλημα των ευρωεκλογών τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, μολονότι το 65% των πολιτών πιστεύει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Άρα η καθημερινότητα είναι αυτή που τελικά θα κατευθύνει τις επιλογές τους. Στην ίδια έρευνα, υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Η Metron Analysis μετρά διαχρονικά μια τάση που την ονομάζει «εντός ή εκτός των τειχών» και σημαίνει πόσο προστατευμένοι αισθάνονται οι πολίτες μέσα στις συνθήκες στις οποίες ζουν. «Εκτός των τειχών» αισθάνονται ότι βρίσκονται οι ηλικίες 17- 27 ετών (45%), αλλά κυρίως οι ηλικίες 28-43 και 44- 59 ετών (51% και 49% αντίστοιχα) και 60-78 ετών (48%).

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν τα βγάζουν πέρα, και προφανώς στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και νοικοκυριά της μεσαίας τάξης που λυγίζουν από το βάρος του πληθωρισμού.

Δηλαδή, και οικογένειες με καλό μισθολογικό προφίλ δεν έχουν την άνεση που θα κανονικά θα πρόκυπτε από το εισόδημά τους. Τη δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης την πλήρωσαν διαδοχικές κυβερνήσεις στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και από ότι φαίνεται θα είναι το βασικό πεδίο δοκιμασίας και της σημερινής κυβέρνησης.