19 Απριλίου 1824. Ο βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, μένοντας στην ιστορία και ως μια κορυφαία μορφή του φιλελληνικού κινήματος του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 11.30 π.μ. στο Μουσείο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, η μόνιμη έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα». Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εκθεση σε τέσσερις ενότητες

Η έκθεση, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εντάσσεται στο πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου του Δήμου Μεσολογγίου για το έτος 2024. Αφιερωμένη εξολοκλήρου στην προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα και στη σχέση του με την Ελλάδα, η ανάπτυξη της έκθεσης χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

Ένα χρονολόγιο με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Βύρωνα υποδέχεται τον επισκέπτη κατά την είσοδό του στο Μουσείο. Η πρώτη ενότητα εστιάζει στα νεανικά χρόνια του ποιητή, στη ζωή του στην Αγγλία και στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, σε πρόσωπα που συνάντησε και τόπους που επισκέφθηκε. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στη μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, τις σχέσεις του με την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, την έλευση και παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του. Επιπλέον, στην ενότητα αυτή γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού φιλελληνικού κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Η ποίηση Μπάιρον

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην επιρροή της ποίησής του στο ευρύτερο κίνημα του Ρομαντισμού και στους φανταστικούς ήρωες που δημιούργησε και με τους οποίους ταυτίστηκε. Παρουσιάζονται τα έργα του που έχουν αναφορές στη σύγχρονή του Ελλάδα και επέδρασαν στην ενίσχυση του φιλελληνικού αισθήματος στην Ευρώπη, αλλά και ο εξοπλισμός που ο ίδιος έφερε μαζί του στην Ελλάδα με την πρόθεση να πολεμήσει και να δοξαστεί στο πεδίο της μάχης. Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή και στην επιρροή που άσκησε στην Τέχνη, καθώς και σε ποικίλες μορφές διακοσμητικών τεχνών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Μεσολόγγι κατά την εκατονταετηρίδα από τον θάνατό του.

Πλήθος κειμηλίων

Στην έκθεση παρουσιάζονται ποικίλα κειμήλια από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπως ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, όπλα, αντικείμενα φιλελληνικής παραγωγής, έγγραφα, φωτογραφίες κ.ά. Υλικό παραχώρησαν επίσης τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, η Συλλογή του John Murray, η Βιβλιοθήκη Τοπικής Ιστορίας του Νότιγχαμ, καθώς και ιδιώτες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης

Τη μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι Επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου. Στα εγκαίνια χαιρετισμό θα απευθύνουν: Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Μαριέττα Μινώτου, ο Επιμελητής της Houghton Library του Πανεπιστημίου Harvard και εκπρόσωπος της Βυρωνικής Εταιρείας Αμερικής Peter X. Accardo, η Political Counsellor της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Jaime Turner, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός και η Υπουργός Πολιτισμού. Για την έκθεση θα μιλήσει η Νατάσα Καστρίτη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική Υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και με τη στήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.