Η κυβέρνηση ζορίζεται και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η ακρίβεια, η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, οι σκιές στην υπόθεση των υποκλοπών προκαλούν -για διαφορετικούς λόγους- κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Οι κάλπες των ευρωεκλογών του Ιουνίου θα καταδείξουν αν όλα τα παραπάνω είναι ικανά να πληγώσουν την κεντροδεξιά παράταξη ή απλά να της προκαλέσουν μια επιπόλαιη γρατζουνιά που γρήγορα θα επουλωθεί. Δεν έχει σημασία που η αντιπολίτευση «ψάχνεται». Στην πολιτική ,όπως και στη ζωή, μπορεί να σκοντάψεις και να χτυπήσεις και μόνος σου.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους το 15ο Συνέδριο της ΝΔ-που ήδη βρίσκεται στα μισά του- αποκτά μια ιδιαίτερη αξία. Αισθάνεται κανείς στους διαδρόμους του Ζαππείου ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και μάλιστα άμεσα. Ψιθυρίζεται σε πηγαδάκια, το «διαβάζει» όποιος θέλει πίσω από την κομψή διάθεση αυτοκριτικής στις ομιλίες ορισμένων συνέδρων.

Το timing μάλλον βοηθά. Τι έκαναν οι προπονητές των παλαιότερων σχολών του ποδοσφαίρου όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά; Όταν έπρεπε να συσπειρώσουν τα αποδυτήρια; Την έκλειναν σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα προπονητικό κέντρο επί μέρες. Για να αδειάσει το μυαλό των παικτών, να υπάρξει περισυλλογή, ανασύνταξη.

Κάπως έτσι μπορεί να λειτουργήσουν αυτές οι τρεις ημέρες του Συνεδρίου για τη ΝΔ και κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής ανασκόπησης σε έναν κομματικό οργανισμό που έχει μάθει να λειτουργεί συντεταγμένα εδώ και δεκαετίες περνώντας μάλιστα σχεδόν αλώβητος από την κρίση που άλλαξε εκ θεμελίων το πολιτικό μας σύστημα.

Τι άλλο βλέπει κανείς στους διαδρόμους του Ζαππείου; Πολλά «φρέσκα» πρόσωπα. Μου έλεγαν πολλοί μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν υπήρχε και κανένας τρομερός παλμός όπως παλιά. Όπως τότε που οι σημερινοί 40αρηδες ξεκινούσαν την διαδρομή τους στη ΔΑΠ. Άλλες εποχές όσο και αν μοιάζουν κοντινές.

Πράγματι οι συνομιλητές μου είχαν δίκιο. Δεν σείστηκε και το έδαφος αλλά αναρωτιέμαι τι σημασία έχει αυτό όταν καθ’ όλη την διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου οι γκριζομάλληδες μειοψηφούσαν;