Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Tο παρών δίνουν 2.742 στελέχη από όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι των απόδημων Ελλήνων.

Η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Δείτε το Α μέρος του Συνεδρίου


Δείτε το Β μέρος του Συνεδρίου

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και Βελόπουλο

«Ο κύριος Μητσοτάκης καταφεύγει στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί «αστάθειας», προκειμένου να αποφύγει την λαϊκή αποδοκιμασία στις ευρωεκλογές. Ο λαός, όμως, έχει πλέον πολλές αποδείξεις στα χέρια του, για να διαπιστώσει ότι πραγματική αστάθεια στη ζωή του φέρνει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που κρύβεται πίσω από κάθε έγκλημα σε βάρος του. Γι’ αυτό και στις ευρωεκλογές πρέπει να δυναμώσει η αμφισβήτηση σε αυτήν την πολιτική, με την αποδυνάμωση των άλλων κομμάτων που έχουν την ΕΕ ως «ευαγγέλιο» και με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από την πλευρά του και ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Όταν έχεις τα χέρια σου βουτηγμένα μέσα στην διαφθορά, διαπλέκεσαι με ολιγάρχες, συγκαλύπτεις το έγκλημα των Τεμπών, ό,τι και να λες πλέον δεν έχει καμμία μα καμμία σημασία. Κυρίως όταν είσαι επαγγελματίας ανεπάγγελτος, απελπισμένος και μιλάς για την εργασία των άλλων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Το ραντεβού μας, κ. Μητσοτάκη, 9 Ιουνίου, ραντεβού με τον μέλλον, γιατί εμείς είμαστε το μέλλον και εσείς το παρελθόν», συμπλήρωσε.

Βέμπερ σε Μητσοτάκη: Ηγείσαι της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα εορτάζετε τα 50 χρόνια σας. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. Ήξερε ότι η Ευρώπη δεν ήταν απλώς ένας αρχαίος ελληνικός μύθος. Ήταν το μέλλον μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ελλάδας. Ενώ οι Έλληνες Σοσιαλιστές έκαναν εκστρατείες κατά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, ο Καραμανλής ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, για να πολεμήσει για την Ευρώπη. Στη Βουλή είπε, «η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα και το ΕΛΚ είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε: «Πάντα στεκόσουν απέναντι στον Ερντογάν για να προστατεύσεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και στην Αίγυπτο, πριν από μερικές εβδομάδες, με τη φίλη μας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρόεδρο της Επιτροπής, δείξατε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ασφαλή σύνορα και να διαχειριστεί τη μετανάστευση. Οι κρατικές αρχές είναι εκείνες που αποφασίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη, όχι οι λαθρέμποροι! Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ, χάρη στην ισχυρή ελληνική κυβέρνηση. Ηγείσαι της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία. Απάντησες στον βομβαρδισμό του Πούτιν 200 μέτρα από το σημείο που συναντιόσασταν με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, στέλνοντας περισσότερο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία».

«Αγαπητέ Κυριάκο, είσαι μια από τις πιο δυνατές φωνές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαίρεις σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Αποκατέστησες την εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή Ελλάδα, τόσο στην Ευρώπη και, κυρίως, στους Έλληνες πολίτες! Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της» υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα κόμματα στην Ευρώπη είπε: «Η Αριστερά κάνει κήρυγμα. Η ακροδεξιά σκορπά φόβο. Το ΕΛΚ λύνει προβλήματα. Έτσι το ΕΛΚ έχτισε την Ευρώπη από τον Ντε Γκάσπερι, τον Αντενάουερ και τον Σουμάν. Και έτσι το ΕΛΚ θα συνεχίσει να οικοδομεί την κοινή μας ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Κλείνοντας ο κ. Βέμπερ ανέφερε «Αγαπητέ Κυριάκο, σε ευχαριστώ για την ηγεσία σου για την Ευρώπη και την Ελλάδα! Αγαπητοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, μας περιμένουν μερικοί προεκλογικοί μήνες γεμάτοι δουλειά. Ας μην είμαστε συνεσταλμένοι. Ας μιλήσουμε με αισιοδοξία, ας σηκωθούμε να παλέψουμε. Είμαστε η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, είμαστε το αληθινό Λαϊκό Κόμμα της Ευρώπης».

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα θεωρείται πλέον διεθνές success story

«Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει ισχυρή Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές. Στις επικείμενες Ευρωεκλογές δεν πρέπει να σταλεί το λάθος μήνυμα ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο πολιτικής κρίσης θα ήταν πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση. Ξέρω καλά ότι αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν τις Ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα, να χτυπήσουν καμπανάκι, τους διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται καμπανάκι για να καταλάβουμε τα λάθη μας, δεν είμαστε αλαζόνες. Όλα όσα πετύχαμε δεν ήταν αυτονόητα, τα επόμενα χρόνια θα πάμε καλύτερα, με δύο, όμως, προϋποθέσεις: πρώτον το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και δεύτερον να υπάρχει πολιτική σταθερότητα», υπογράμμισε στην ομιλία του στο 15ο Προγραμματικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Ως παράταξη πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη την προηγούμενη 10ετία, διαχρονικά έχουμε κάνει και λάθη, περάσαμε και πέτρινες εποχές με αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, δίναμε όμως τις σωστές μάχες, είμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δεν είναι κλισέ, είναι η πολιτική υπογραφή της παρατάξης μας», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης επιμένοντας ότι η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο, που υπήρξε λίγα χρόνια πριν θεωρείται πλέον διεθνές success story.

Μαρινάκης: Οι ευρωεκλογές είναι σταυροδρόμι για την συνέχιση της προόδου της χώρας

Οι ευρωεκλογές δεν έχουν χώρο για ένα απλό μήνυμα αλλά είναι σταυροδρόμι για την συνέχιση της προόδου της χώρας, τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ «θέλησαν να μας πείσουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής και δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά» και προσέθεσε ότι «η ΝΔ δεν εξαπάτησε τους πολίτες όπως άλλοι που έγιναν κυβέρνηση και από το 35% επέστρεψαν στο 17%».

Τόνισε ότι η ΝΔ είναι ο κόσμος της, εκείνοι που δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα αλλά μόνο έδιναν, και  είναι περήφανοι για τις ιδέες τους, ενώ σημείωσε ότι «η παράταξη μας ξέρει να υποδέχεται νέα μέλη και ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες» προσθέτοντας ότι «οι καινούργιοι που έρχονται, έρχονται με σεβασμό για τις κατακτήσεις της ΝΔ».

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ακόμη, ότι  η ΝΔ έχει ήθος και τόνισε με έμφαση ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, εμείς είπαμε αλήθειες όταν άλλοι έλεγαν λεφτά υπάρχουν». Ακόμη, είπε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας στο ακέραιο το πρόγραμμά της, επαναλαμβάνοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι  σταυροδρόμι για την συνέχιση της προόδου της ευημερίας, και κατέληξε λέγοντας ότι το έργο της κυβέρνησης έχει γερά θεμέλια.

Δένδιας: «Διευρυνόμαστε, δε μεταλλασσόμαστε, το μπλε είναι μπλε, δεν ξεθωριάζει»

«Εμείς είμαστε το κόμμα των μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών, το κόμμα των πολλών, διαφυλάττουμε το φιλολαϊκό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της παράταξης μας ως κόρη οφθαλμού. Διευρυνόμαστε, δε μεταλλασσόμαστε, το μπλε είναι μπλε, δεν ξεθωριάζει» υπογράμμισε στην ομιλία του στο 15ο Προγραμματικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα των μεταρρυθμίσεων, είμαστε το κόμμα, που στέκεται πάντα δίπλα στους αδύναμους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους, αυτούς τους οποίους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύει.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι επί Υπουργίας του και κυβερνητικής θητείας του Αντώνη Σαμάρα εξοβέλισε το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή του τόπου, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1947 μεγάλωσε με τις ιστορικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και με τη στρατηγική αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Καταστήσαμε σαφείς τις κόκκινες γραμμές και υπερασπιστήκαμε τα εθνικά συμφέροντα μας έναντι των απειλών, είπαμε τα πράγματα με το όνομα τους τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδος», είπε ο κ. Δένδιας.

Εν όψει των Ευρωεκλογών ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. «Η Ελλάδα δεν είναι εισπρακτική εταιρεία ευρωπαϊκών κονδυλίων, είμαστε συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι στο πιο περήφανο πολιτικό εγχείρημα, έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα από τις επελαύνουσες δυνάμεις του λαϊκισμού με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του καθαρού ευρωπαϊκού λόγου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Από το 2019 η Ελλάδα έγινε ξανά πρωταγωνίστρια

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρέμβασή της στο συνέδριο της ΝΔ αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας ώριμος τουριστικός προορισμός με πολύ μεγάλο αριθμό αφίξεων, και σημείωσε ότι ο κεντρικός στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε με έμφαση ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής στον τουρισμό είναι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα των προορισμών.

Έκανε επίσης μια αναδρομή στην ιστορία της ΝΔ και αναφέρθηκε στον πατέρα της Γιάννη Κεφαλογιάννη ο οποίος ήταν ιδρυτικό στέλεχος της ΝΔ το 1974. Είπε ακόμη, ότι η ΝΔ πρωταγωνιστεί επί 50 χρόνια στην Ελλάδα και προσέφερε πολλά σε όλους τους τομείς.

«Από το 2019 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέταξαν τη χώρα και την έκαναν πάλι πρωταγωνίστρια», είπε η κ. Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με ισχυρές και βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Κατέληξε λέγοντας ότι τα στελέχη της ΝΔ δίνουν τον αγώνα τους με ανιδιοτέλεια και δίνουν μάχη για τον άνθρωπο και τις ανάγκες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα σήμερα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα, από ότι ήταν πριν 5 χρόνια

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές αλλά και τις μάχες που έδωσε διαχρονικά η ΝΔ για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη είπε: «Είμαστε η παράταξη της Ευρώπης, η παράταξη της Ελλάδας, η παράταξη της πατρίδας».

«Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα, από ότι ήταν πριν 5 χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Και κυρίως στην Ευρώπη το ξέρουν και το αναγνωρίζουν. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Και η οικονομία της από τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης έχει γίνει η οικονομία που τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, που προσελκύει ξένες επενδύσεις, που κερδίζει σε όλα τα επίπεδα όλα τα στοιχήματα» τόνισε.

«Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευθύνη. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αξιοποιώντας όχι πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, αλλά το συναίσθημα, τον πόνο και το πένθος που η μεγάλη τραγωδία των Τεμπών προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη, νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εξουσία» είπε. «Κύριε πρόεδρε είμαστε εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι όπως δώσαμε τις μεγάλες μάχες και το 2019 και το 2023 έτσι θα δώσουμε και την μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών του 2024 και θα φέρουμε στην Ελλάδα μια μεγάλη νίκη, μια ακόμη μεγάλη νίκη» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε ότι έχουν και έναν ανώτερο σκοπό, αυτό των ευρωπαϊκών συσχετισμών και αυτοί επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των αγροτών υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ είναι αυτό που πολεμούσε για να αποσυρθούν αυτά για τα οποία διαμαρτύρονταν οι αγρότες και οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί έδιναν μάχη για να διατηρηθούν. «Στην Ελλάδα ήταν πάνω στα τρακτέρ και τα μπλόκα και στην Ευρώπη του έκοβαν τα λεφτά» είπε. Επίσης επιτέθηκε στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που έλεγε, όπως είπε, να κοπούν τα χρήματα από την Ελλάδα.

Τέλος κλείνοντας ο υπουργός Υγείας είπε «Οφείλουμε να δώσουμε την μάχη των ευρωεκλογών με πίστη, με αφοσίωση, συντεταγμένα, με ομόνοια, χωρίς αλαζονεία. Και είμαι βέβαιος και όσο και αν έχουν υπάρξει μικρές στεναχώριες δεν θα μας επιτρέψουν να βλάψουμε την πατρίδα, φέρνοντας στην Ελλάδα πολιτική αστάθεια».

Άκης Σκέρτσος: Εμβληματική η μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε εκτενώς στην μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων και είπε «αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε».

Αναφέρθηκε στην πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ που οδηγεί στην πολιτική ανθεκτικότητα και αντοχή μέσα στο χρόνο και είπε ότι πολλοί πήραν την απόφαση να ενταχθούν στη ΝΔ εξαιτίας της «εμβληματικής μεταρρύθμισης των μη κρατικών πανεπιστημίων» για την οποία δήλωσε πραγματικά περήφανος.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε επίσης τα 6 στοιχεία, που συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας και την κάνουν ανθεκτική στο χρόνο τα οποία όπως είπε είναι: «Ο κοινοβουλευτισμός, ο φιλελευθερισμός, ο ευρωπαϊσμός, ο ρεαλισμός, η μετριοπάθεια και η πολυσυλλεκτικότητα, που συμβάλλουν σε μια πιο υγιή δημοκρατια που ενώνει αντί να διχάζει, που μας πάει μπροστά όλους μαζί αντί να μας καθηλώνει και να μας πηγαίνει πίσω» και προσέθεσε: «Αυτές οι 6 αρχές και αξίες είναι οι άγκυρές μας που κρατούν σταθερό το σκάφος και το τιμόνι της πατρίδας. Όποιος κι αν είναι ο καπετάνιος. Σε κάθε φουρτούνα».

Έκανε μια αναδρομή και είπε ότι «το 2006 και το 2007 ως νέος συνεργάτης τότε του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ήταν τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ, να δίνουμε τη μάχη για την αλλαγή του άρθρου 16, στηρίζοντας την πρόταση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το κάναμε διότι ήταν το εθνικά σωστό και αναγκαίο. Και διότι σε τέτοιες στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές οι πολιτικές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων είναι αναγκαίες. Το ΠΑΣΟΚ προς απογοήτευσή μου δυστυχώς τότε φοβήθηκε και έκανε πίσω. Δεν στήριξε αυτή την ιστορική αλλαγή».

Όπως είπε, η πατρίδα μας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία εκείνη την περίοδο να συγκλίνει εκπαιδευτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά κυρίως έχασε την δυνατότητα να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στη νεα γενιά να σπουδάζει και να προκόβει στη χώρα μας αντί να γίνεται η γενιά του brain drain.

«Από τον περασμένο μηνα τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι νόμος του κράτους. Χάρη στον Κυριάκο Μητσοτακη, στον Κυριακο Πιερρακάκη και σε όλους εσάς και εμάς που στηρίξαμε αυτή την αυτονόητη πολιτική αλλαγή. Το μάθημα που πήρα εκείνη την περίοδο ήταν διπλό: άλλο να είσαι μεταρρυθμιστής στα λόγια και άλλο στην πράξη. Δεν αρκεί μόνο να λες με αυταρέσκεια ότι έχεις τις κατάλληλες ιδέες για να πηγαίνει η χώρα μας μπροστά. Πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά και έμπρακτα ακόμη και με κόστος» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Επισήμανε ότι η πολιτική συμπόρευση που ακολούθησε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης χρέους υπό την συγκυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου έκαναν ακόμη πιο σαφές στο μυαλό του ότι η ΝΔ ίναι η μεγάλη παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας μπροστά στα δύσκολα.

Ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο συνοπτικά κάνοντας αναφορές «στο gov.gr, στο νέο ΕΦΚΑ που δίνει συντάξεις σε 60 μέρες, τις νέες δομές που προστατεύουν τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα από τα παράνομα δίκτυα των λαθροδιακινητών, στη νέα πολιτική προστασία, τη νέα δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, το νέο υπουργείο για την οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα».

Όπως είπε «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε όμως ακόμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, μια αποτελεσματική και σύγχρονη αστυνομία, στη δημόσια υγεία, στη δημόσια εκπαίδευση. Κάποιες φορές σκοντάφτουμε και καθυστερούμε. Αλλά πιστέψτε με δεν ξεχνάμε ποτέ ποιος είναι ο προορισμός μας.

Και δίνουμε έναν πολυμέτωπο αγώνα για μόνιμες θετικές αλλαγές που έχουν ένα και μόνο στόχο: τα παιδιά μας, οι νεότεροι άνθρωποι να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους».

Δημήτρης Τσιόδρας: Εμείς, η ΝΔ είμαστε η σταθερή ευρωπαϊκή φωνή της πατρίδας

«Nεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, μαχητές στην πρώτη γραμμή των μεγάλων αγώνων της παράταξης που σφράγισε την 3η Ελληνική Δημοκρατία και διαμόρφωσε την Ελλάδα της Ευρώπης! Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο 15ο Συνέδριό μας, σε μια συνάντηση γιορτής και μάχης. Γιορτής, για τα 50 χρόνια δημιουργίας, που συμπληρώνει φέτος η ΝΔ» τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας στο Συνέδριο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, το Συνέδριό μας, είναι και συνάντηση μάχης. Κάτι παραπάνω από 60 ημέρες μας χωρίζουν από τις κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών. Χρόνος ελάχιστος, μπροστά στα πολλά που πρέπει ως τότε να κάνουμε. Αλλά και χρόνος που, στην πολιτική, μοιάζει με αιώνας! Για το ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, την καλύτερη απάντηση δίνει όσα έγιναν από το 2019 μέχρι σήμερα χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετέτρεψαν την Ελλάδα, από ουραγό σε πρωταγωνιστή. Πρωταγωνιστή, για το ταμείο ανάκαμψης, πρωταγωνιστή για το πράσινο πιστοποιητικό, πρωταγωνιστή στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πρωταγωνιστή για μια κοινή αμυντική πολιτική».

«Εμείς, η ΝΔ είμαστε η σταθερή ευρωπαϊκή φωνή της πατρίδας –η εγγύηση για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο πεδίο συνεργασίας, αλλά και πεδίο εθνικών ανταγωνισμών. Πεδίο καθημερινής μάχης. Εμείς ξέρουμε και μπορούμε να προωθήσουμε σταθερά τα εθνικά συμφέροντα στα κέντρα αποφάσεων, σε κάθε πεδίο και σε κάθε περίσταση που οι διακρατικοί ανταγωνισμοί κυριαρχούν. Σ’ αυτές τις 60κάτι ημέρες, θα βρεθούμε όλοι μαζί στον δρόμο του αγώνα, για να εξηγήσουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει αποφάσεις κρίσιμες για την καθημερινότητά μας και για την πορεία της χώρας –αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας! Καμιά χαλαρή ψήφος δεν χωράει εδώ! Καμιά ψήφος εύκολης διαμαρτυρίας δεν επιτρέπεται να στέλνει στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές που συκοφαντούν τη χώρα στην Ευρώπη, με άθλια ψηφίσματα, ζητώντας να διακοπεί η χρηματοδότησή της. Χρειαζόμαστε μια εθνικά αξιόπιστη εκπροσώπηση της Ελλάδας» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

Υπογράμμισε δε ότι «στις 9 Ιουνίου, οι πολίτες θα δώσουν ξανά τη νίκη, στη ΝΔ. Θα δώσουν συντριπτική απάντηση στους τυχοδιώκτες της αντιπολίτευσης, στην αδίστακτη τυμβωρυχία, στην τοξικότητα και στον ακραίο λαϊκισμό. Θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρό διάδρομο τριετίας, ως το 2027, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα! Και θα στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που ξέρουν να μάχονται. Πάμε μαζί, για μια μεγάλη νίκη σταθερότητας και εμπιστοσύνης».

Ζαχαράκη: Μεγάλη εθνική πρόκληση το Δημογραφικό

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική δύναμη που σε κρίσιμα σταυροδρόμια δεν υπέκυψε στο λαϊκισμό και έκανε θαρραλέες επιλογές», τόνισε στην ομιλία της η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η κα Ζαχαράκη έκανε ειδική αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη, ο οποίος, όπως είπε, ενέπνευσε γενιές με το προσωπικό του παράδειγμα ενότητας και συνένωσης. «Η ΝΔ είναι απέναντι στις πολιτικές ασυδοσίες και στις πολιτικές με ευκαιριακές σημαίες ευκαιρίες, είναι η παράταξη, που προσπαθεί πάντα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη»  επέμεινε η κα Ζαχαράκη, που χαρακτήρισε μεγάλη εθνική πρόκληση το Δημογραφικό και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών θα πρέπει να στείλει σημαντικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

Κώστας Σκρέκας: Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα της αλήθειας

Στην εθνική στρατηγική για την επαναβιομηχάνιση της χώρας μας με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησαν τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή μας αποκατέστησαν την ελπίδα των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Και συμπλήρωσε: «Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα της αλήθειας και αυτό μας διαχωρίζει από τις ψεύτικες υποσχέσεις εκείνων των κομμάτων που σήμερα ψάχνουν τον δρόμο τους.

Η Ελλάδα μπορεί να πάει καλά όταν έχει έναν πολιτικό που έχει καθαρή στρατηγική, λέει πάντα την αλήθεια, ακόμη και όταν αυτή δεν είναι αρεστή και έχει την πολιτική βούληση να λάβει τις δύσκολες, αλλά σωστές αποφάσεις. Αυτός είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τέτοιο κόμμα είναι η ΝΔ.Οι Ευρωεκλογές δεν είναι ευκαιρία διαμαρτυρίας ούτε εκλογές δεύτερης τάξης. Στις Ευρωεκλογές θα προσδιορίσουμε το μέλλον της επόμενης περιόδου, αποφασίζουμε για το μέλλον, αποφασίζουμε για τις επόμενες γενιές.

Είναι μια ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα όλοι μαζί. Να πάμε την Ελλάδα πολύ ψηλά, όπως αξίζει για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η ΝΔ συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας.

H υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην παρέμβασή της στο συνέδριο τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ «έχει αποδείξει πως είναι το κόμμα που στέκεται με πράξεις στο πλευρό των εργαζομένων, προασπίζοντας τα δικαιώματά τους και ενισχύοντας το εισόδημά τους».

«Η ανάπτυξη της χώρας», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «δεν γίνεται χωρίς την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό και να μειώνουμε την ανεργία. Στόχος μας η ανεργία να υποχωρήσει στο 8% μέχρι το 2027 και ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ. Ήδη πριν από λίγες ημέρες προχωρήσαμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, προανήγγειλε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας εντός του έτους. Επίσης αναφέρθηκε στην επέκταση της ειδικής παροχής μητρότητας και σε μη μισθωτές μητέρες αλλά και στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι συνταξιούχοι να εργάζονται νόμιμα και να λαμβάνουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο.

«Προνοούμε», είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε άλλο σημείο της ομιλίας της «για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για να μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με καλοπληρωμένες δουλειές».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και σε αυτές που δρομολογούνται, σημείωσε πως «δεν είναι έργο μιας ανάλγητης νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα εμπιστευθεί για άλλη μία φορά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αναφερόμενη στη διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας και στη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της, είπε: «Η Νέα Δημοκρατία συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας. Μέσα από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, το κόμμα μας έχει παραμείνει ακλόνητο στις αρχές του, υπηρετώντας τον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπηρετεί αδιάκοπα τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στην πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, μπροστά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στις αρχές και στην αποστολή της: να υπηρετεί τον πολίτη, να προωθεί την καινοτομία και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή».

Πέτσας: Διαχρονικά από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη η ΝΔ

«Η ΝΔ κατέστη διαχρονικά από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στο 15ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρώην υπουργός είπε ότι η ΝΔ στέκεται σταθερά απέναντι στο λαίκισμό και αγωνίζεται για την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας και του έθνους.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «σήμερα η παράταξή μας μεγαλώνει χωρίς να γερνάει» και πως «παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες της».

Και πρόσθεσε: «Αποκατέστησε την εμπιστοσύνη της Ελλάδας, αυξάνει το εθνικό εισόδημα και τους μισθούς, μειώνει την ανεργία, προστατεύει τα σύνορα της χώρας και την Ευρώπης. Με μπροστάρη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο. Χρειάζονται βήματα μπροστά, σταθερά και τολμηρά. Το πρώτο είναι στις εκλογές να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε δίπλα στεον πρωθυπουργό. Λέμε όχι σε πειραματισμούς. Λέμε ναι στον πρωθυπουργό και στην παράταξή μας που ξέρει να πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά».

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναλώνεται σε διλήμματα του παρελθόντος

«H Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις του αύριο!», ανέφερε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλώντας στο 15ο συνέδριο της ΝΔ.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη «να στηρίξουμε το κόμμα που έβαλε τη χώρα μας στον πηρύνα της ΕΕ κι εγγυάται τη σταθερότητα και την ευημερία ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών». Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που δεν αναλώνεται σε διλήμματα του παρελθόντος και βρίσκει λύσεις στις προκλήσεις του αύριο.

Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη του τόπου που ήταν και είναι αταλάντευτα φιλο-ευρωπαϊκή. Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν παίξαμε στα ζάρια τον τόπο και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Παλεύουμε για μια υπερήφανη Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη».

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετώπισαν μια σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις τα περασμένα χρόνια. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «το έκαναν επιτυχημένα! Και το έκαναν γιατί έχει στο τιμόνι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το έκαναν γιατί στο τιμόνι της Ευρώπης είναι η πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα.»

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Οι χριστιανικές αξίες, η γουόκ κουλτούρα και ο Εθνάρχης Καραμανλής

«Η ευρωπαϊκή συνοχή χρειάζεται και ιδεολογική συνεκτικότητα. Στο 12ο συνέδριό μας, πριν τις ευρωεκλογές του 2019, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε πει ότι αν διατρέξει κανείς με ένα αερόστατο την Ευρώπη από το Ταλίν μέχρι την Αθήνα θα παρατηρήσει ότι σε κάθε χωριό και πόλη υπάρχει μια χριστιανική εκκλησία, υψώνεται ένα καμπαναριό. Έχουμε κοινές καταβολές. Πρέπει να επιμείνουμε στις χριστιανικές μας αξίες, στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, έλεγε ο Βέμπερ. Δυστυχώς, σήμερα, ακόμη και η ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία παρακολουθεί αμήχανα τον αποχρωματισμό των ευρωπαϊκών παραδόσεων από οποιαδήποτε αναφορά στις κοινές μας χριστιανικές ρίζες, εξαιτίας ιδεοληπτικών τάσεων που προωθούν την νεφελώδη πολυπολιτισμικότητα, την άτεγκτη πολιτική ορθότητα, τον ακραίο δικαιωματισμό της γουόκ κουλτούρας», ανέφερε μιλώντας στο 15ο συνέδριο της ΝΔ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής συμπληρώνει ήδη μισό αιώνα ζωής» και πως «η ιστορία κατέδειξε περίτρανα τη διαχρονική ορθότητα των επιλογών μας, που δικαιώνονται κι από τη συνεχή συστράτευση μαζί μας πρώην αντιπάλων μας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «σήμερα, η χώρα μας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλείται να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην νέα φάση που έχει εισέλθει η Ευρώπη».

«Σε δύο μήνες, καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όπου η όποια διάθεση – εκ του ασφαλούς – ψήφου διαμαρτυρίας, μπορεί να ζημιώσει τη σταθερότητα και την πορεία προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να δοθεί η αφορμή στις δυνάμεις του λαϊκισμού να υπονομεύσουν το έργο που ξεκινήσαμε το 2019. Αντιθέτως, έχουμε χρέος να στείλουμε στην Ευρώπη πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών με ήθος και αξιοπιστία, και χαίρομαι γιατί βλέπω και ανάμεσά μας τέτοιους υποψηφίους», υπογράμμισε.

Ρωμανός: Τι θα έλεγα στα παιδιά μου ότι είναι η ΝΔ

Ένα απλό ερώτημα που, όπως είπε, «έχει χαρακτηριστικά πρόκλησης» προσπάθησε να απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

«Τι θα απαντούσα στα 6χρονα παιδιά μου αν με ρωτήσουν τι είναι η Νέα Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Ρωμανός και επιχείρησε να απαντήσει εξηγώντας αρχικά τι είναι η Δημοκρατία και πώς την εγκαθίδρυσε το κόμμα.

«Για αυτό είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας! Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της παράταξης μας! Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας! Είμαστε περήφανοι για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας! Ενόψει των Ευρωεκλογών, το οφείλουμε στα παιδιά μας, να στείλουμε στις 9 Ιουνίου, ένα και μόνο μήνυμα: προχωράμε όλοι μαζί μπροστά» είπε μεταξύ άλλων.

Κονταδάκης: Με πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία στις ευρωεκλογές

Για μια ακόμα μεγάλη μάχη που έρχεται, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, μίλησε ο γραμματέας Οργανωτικού και διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης.

«Συσπειρωμένοι κοντά στον πρόεδρο μας και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενωμένοι περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε για άλλη μια φορά τις εξελίξεις, έχοντας την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή, μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι: «Μην κάνουμε το λάθος! Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι πολυσήμαντες, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Πατρίδα μας. Θα κριθούν στην επόμενη πενταετία μείζονος σημασίας ζητήματα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την αγροτική πολιτική, το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, να είμαστε δυναμικά παρόντες με πρόσωπα που ενισχύουν την εθνική παρέμβαση στα κοινοτικά κέντρα αποφάσεων»

«Ας μπούμε όλοι και όλες στον αγώνα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου για να έχουμε όχι μόνο μία πολιτική, αλλά και μία ιδεολογική κυριαρχία. Χωρίς αλαζονεία, αλλά και χωρίς εφησυχασμό. Με ανοιχτά κομματικά γραφεία και διαρκή παρουσία στην κοινωνία. Με τις κομματικές μας οργανώσεις σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα και σε διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες. Με συμβολή σε κάθε κινητοποίηση, με ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των στελεχών μας, με πνεύμα ενότητας, εξωστρέφειας και ομαδικής κουλτούρας, προβάλλοντας με κάθε τρόπο το κυβερνητικό μας έργο», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κάποιοι επιχειρούν  να βυθίσουν την πολιτική ζωή στην τοξικότητα, το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. Επενδύουν στη καπηλεία και τη τυμβωρυχία. Διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της Αντιπολίτευσης και μιλούν για χαλαρή ψήφο».

Το κλίμα της πρώτης μέρας του Συνεδρίου

Πατριωτικό κάλεσμα στους πολίτες ξορκίζοντας παράλληλα την χαλαρή ψήφο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 15ο συνέδριο της ΝΔ που διεξάγεται στο Ζάππειο. Έθεσε έτσι επισήμως τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ σε απόλυτη εγρήγορση ενόψει των ευρωεκλογών και μπορεί το κλίμα με αφορμή και την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ να ήταν πανηγυρικό, ωστόσο σύντομα ο πρόεδρος του κόμματος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η κάλπη του Ιουνίου δεν ενδείκνυται για «πειράματα διαμαρτυρίας» παρά τις αστοχίες και τα υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία και παραδέχτηκε.

«Σας κοιτώ στα μάτια και απευθύνομαι με ειλικρίνεια. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία αλλά για συσπείρωση. Οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης είπε σε όσους σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας ότι τα νιώθει πριν φτάσουν στην κάλπη και πως συχνά η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος αψήφιστη. «Έχουμε χρέος να απαντάμε στον μηδενισμό χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες αλλά πείθοντας ότι δεν υποτασσόμαστε σε αυτές. Ζητούμε από τους πολίτες να πουν ένα μεγάλο ναι στη σταθερότητα, στη συνέχεια και στη σιγουριά».

Στο στόχαστρο ο Κυριάκος Βελόπουλος

Λαμβάνοντας προφανώς υπόψιν του τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων και την αξιοσημείωτη άνοδο της Ελληνικής Λύσης ο κ.Μητσοτάκης φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να απευθυνθεί με μεγαλύτερη ένταση στο συντηρητικό ακροατήριο της παραδοσιακής δεξιάς. Και αυτό διότι μέρος αυτών των ψηφοφόρων εμφανίζουν τάσης φυγής, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για μια σειρά κυβερνητικών χειρισμών με αποκορύφωμα την θεσμοθέτηση του δικαιώματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν ήταν ότι το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του εξ αρχής τον Κυριάκο Βελόπουλο θέλοντας να αποδομήσει την αξιοπιστία του. «Στα κούφια λόγια δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις», τόνισε με αναφορές στα προγράμματα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες σημειώνοντας πως «αυτή είναι μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται τον πατριωτισμό». «Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία, ενώ πουλάς κεραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού συνιστά μέγιστη πολιτική εξαπάτηση», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.