Προσωπικούς λόγους είχε επικαλεστεί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για την απροσδόκητη απουσία του από το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις 27 Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή και μετά την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον πως πάσχει από καρκίνο, έχοντας αρχίσει ήδη να υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, τα δύο γεγονότα συσχετίστηκαν χρονικά.

Όπως ανέφεραν αγγλικά δημοσιεύματα, ήταν εκείνες οι ημέρες, αν όχι η ίδια ημέρα, που ο διάδοχος του θρόνου στο Μπάκιγχαμ ενημερώθηκε από τους γιατρούς για τη σοβαρή ασθένεια της συζύγου του και τις θεραπείες που θα πρέπει άμεσα να αρχίσει προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση των κυττάρων.

Ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του Ουίλιαμ και η απουσία του είχε αναπόφευκτα συζητηθεί. Ο ίδιος ελέχθη εκ των υστέρων ότι τηλεφώνησε στην οικογένεια του Κωνσταντίνου προκειμένου να απολογηθεί για το ότι δεν είχε δώσει το παρών στην τελετή.

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε λείψει επίσης εξαιτίας της δικής του σοβαρής ασθένειας. Ως εκ τούτου τη βασιλική οικογένεια είχε εκπροσωπήσει η βασίλισσα Καμίλα, συνοδευόμενη από τον θείο του Ουίλιαμ, πρίγκιπα Άντριου.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν αγγλικά Μέσα την Παρασκευή, ο Ουίλιαμ είχε ήδη, αφότου η Κέιτ νοσηλεύτηκε τον περασμένο Γενάρη, προσαρμόσει τα βασιλικά καθήκοντα του προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του και να φροντίσει τα τρία παιδιά τους. Ανάλογα θα συνεχίσει να πράττει έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος χημειοθεραπειών της συζύγου του.