Συνεχίζονται οι έρευνες για το υπό διερεύνηση σκάνδαλο στη Μονή του Οσίου Αββακούμ στην Κύπρο. Η Αστυνομία αναζητά απαντήσεις, από τη μία για την παρουσία αστυνομικών την 5η Μαρτίου στο μοναστήρι, από την άλλη για τα όσα καταλογίζονται περί οικονομικών σκανδάλων στους δύο μοναχούς και ταυτόχρονα και για τις καταγγελίες των ιδίων. Εξελίξεις ενδεχομένως να καταγραφούν εντός της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ένα νέο βίντεο, που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας και καταγράφει συνομιλία μεταξύ δύο μοναχών, δείχνει ότι μάλλον περιήλθε στην αντίληψη τους από τον Ιανουάριο ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού είχε ενώπιον του οπτικογραφημένο υλικό από το μοναστήρι και τα όσα γίνονταν και εις βάρος των πιστών.

Αυτό το βίντεο, και όλα τα υπόλοιπα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μελετώνται από την Αστυνομία, όπως και οι καταθέσεις που λήφθηκαν μέχρι τώρα καθώς και τα έγγραφα που παραλήφθηκαν από τη Μονή αλλά και τη Μητρόπολη τις προηγούμενες μέρες αναφέρει το cyprustimes.com.

Το χρηματοκιβώτιο

Η Αστυνομία διερευνά τα περί οικονομικού σκανδάλου για να διαπιστωθεί η προέλευση των 807.000 ευρώ που βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο που κατασχέθηκε. Την ίδια ώρα, οι ανακριτές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν στην μονή υπήρχαν και άλλα χρηματοκιβώτια.

Παράλληλα, δεύτερη ανακριτική ομάδα, διερευνά τις καταγγελίες των μοναχών για επιθέσεις, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα συναφή αδικήματα σε σχέση με τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου. Την ίδια ώρα, οι ποινικοί ανακριτές ξεκινούν την σε βάθος διερεύνηση με λήψη καταθέσεων, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για πιθανή παρουσία αστυνομικών στην Μονή Αββακούμ το βράδυ της 5ης Μαρτίου.

Συνεχίζει και η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου

Παράλληλα με τις αστυνομικές έρευνες, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.

Πρώτος εμφανίστηκε και κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Ο Μητροπολίτης επανέλαβε ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής τα όσα είχε θέσει και στην Ιερά Σύνοδο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ενώ κατέθεσε ενώπιον των μελών της επιτροπής βίντεο και φωτογραφίες -που κατά τις ίδιες πληροφορίες- ενισχύουν τις καταγγελίες του τόσο περί οικονομικού όσο και ηθικού σκανδάλου στη μονή.

Επιπλέον έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου στη Μονή του Οσίου Αββακούμ, τις έρευνες και τον εντοπισμό του χρηματοκιβωτίου εντός του οποίου υπήρχαν οι 807 χιλιάδες ευρώ.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται ότι θα βρεθούν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής για να καταθέσουν οι δύο μοναχοί-αρχιμανδρίτες που βρίσκονται στη δίνη των αποκαλύψεων και εν συνεχεία άλλοι μάρτυρες, μεταξύ αυτών και οι υπόλοιποι μοναχοί.