Στη μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι της Κύπρου οι μοναχοί έπειθαν τους πιστούς ότι ο μύρος κάνει θαύματα. Οι πιστοί ενίσχυαν οικονομικά τον ναό, αφήνοντας πολλές φορές και τάματα μεγάλης αξίας. Ένα βίντεο όμως καίει τους μοναχούς που όπως φαίνεται παρασκεύαζαν οι ίδιο τον μύρο που δεν ήταν και τόσο… άγιος.

Σε αποκλειστικό βίντεο που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Πολίτης», φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο οι μοναχοί παρασκεύαζαν μύρο, που τοποθετούσαν στον σταυρό, τον οποίον στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να πείσουν τους πιστούς για τα θαύματα.

Όπως φαίνεται στο οπτικογραφημένο υλικό, που καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, ο ηγούμενος της μονής Νεκτάριος και ο μοναχός Αββακούμ στο γραφείο του ηγούμενου, προετοιμάζουν τον σταυρό, τοποθετώντας το υγρό που ετοίμασαν προηγουμένως.

«Βάλε μύρο στον σταυρό μέχρι να κολυμπήσει»

Το βίντεο καταγράφηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023 το πρωί, με τον διάλογο μεταξύ των δύο μοναχών να επικεντρώνεται στην ετοιμασία του μύρου. Κάποια στιγμή ο μοναχός Αββακούμ κρατά το δοχείο με το κοκτέιλ που ετοιμάστηκε και το κουνά για να ανακατευθεί το μείγμα. Στο πλαίσιο της ετοιμασίας του σταυρού, ακούγεται ο Νεκτάριος να δίνει οδηγίες στον Αββακούμ να βάλει αρκετό μύρο στον σταυρό μέχρι να «κολυμπώσει».

Το βίντεο διαψεύδει τα όσα αναφέρει σε κατάθεσή του ο μοναχός Αββακούμ. Ο μοναχός υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι έβαζε οινόπνευμα στον σταυρό για να αποφευχθεί η μετάδοση ιών.

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα από τα όσα καταγράφηκαν και παραδόθηκε στην Αστυνομία και στην Ιερά Σύνοδο. Η συνολική διάρκεια του βίντεο είναι περίπου 8 λεπτά.