Άρχισαν τα όργανα στην Κουμουνδούρου μετά το εκρηκτικό συνέδριο και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Καρατομήσεις, ανακατατάξεις και αλλαγές σε πρόσωπα σε κομβικές θέσεις στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιφύλαξε ο Stefanos, ο οποίος το πρωί (στον ANT1 και στον Λιάγκα) έλεγε ότι η σχέση του με τον Παύλο Πολάκη -στον οποίο οφείλει στην πραγματικότητα το ότι είναι αρχηγός- είναι καλή και ότι όπου πάει τον εκθειάζουν («ακόμα και στις Σπέτσες οι γείτονές μου ζητούσαν τον Παύλο για συμβουλές», είπε χαρακτηριστικά, προφανώς εννοώντας τις ιατρικές συμβουλές του) και το βράδυ τον «έκοβε» από υπερσυντονιστή των Τομέων της Κ.Ο., υποβιβάζοντάς τον στην θέση που είχε και στο παρελθόν ως τομεάρχης Διαφάνειας.

Ήταν θέμα χρόνου να «πληρώσει» ο κ. Πολάκης για την αποχή του από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Έκανε λάθος που απείχε», είπε ο κ. Κασσελάκης. Και ως γνωστόν τα λάθη πληρώνονται… Το ερώτημα είναι πώς θα το πάρει ο «αψύς Σφακιανός», ο οποίος έχει «τον δικό του Θεό» και δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Αλλά αυτό θα φανεί σύντομα, οπότε θα είμαι σε καλύτερη θέση να διαγνώσω τις πραγματικές προθέσεις του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αντικατέστησε ο Γιάννης Σαρακιώτης (με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου).

***

Την πλήρωσε και ο εξάδελφος Τσίπρας

Σε αυτόν που επιφύλαξε μάλλον την χειρότερη μοίρα ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, τον οποίο «αποκεφάλισε» από την σημαντική θέση του διευθυντής της Κ.Ο. ορίζοντας στο πόστο αυτό τον Θάνο Μωραίτη, προερχόμενο από το ΠαΣοΚ. «Πλήρωσε» το ότι αμφισβήτησε ανοιχτά αποφάσεις του κ. Κασσελάκη ενώ προ ημερών εξέφρασε δημοσίως την ευχή του να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας. Οπότε αναμενόμενο ήταν «να του πάρει το κεφάλι»…

Εκτός, βρέθηκε και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης τον οποίο θα αντικαταστήσει ο Γιάννης Βουλγαράκης, ενώ μια θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο επιφύλαξε για την Όλγα Γεροβασίλη. Μάλιστα το όργανο αυτό θα συνεδριάζει τακτικότερα και σε διευρυμένη σύνθεση αφού σε αυτό εντάσσονται πλέον οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα και Πάνος Ρήγας που κινούνται στον κύκλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Εκτελεστικό Γραφείο συμμετέχουν ακόμα Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής της, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η οποία αναμένεται να αλλάξει, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος και η «έμπιστη» Θεοδώρα Τζάκρη, γραμματέας της Κ.Ο.

***

Ούτε το ΠαΣοΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζουν κέρδη από την φθορά της κυβέρνησης

Χωρίς εκπλήξεις αλλά με ενδιαφέροντα στοιχεία η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για τις ευρωεκλογές και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη έρευνα κοινής γνώμης για λογαριασμό του Action 24 η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη παρά το γεγονός πως παρουσιάζει κάμψη στα ποσοστά της. ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ δεν αποκομίζουν οφέλη από τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος κάτι που δεν συμβαίνει με τα κόμματα που κινούνται από την άκρα Δεξιά μέχρι τη… «Δεξιά του Κυρίου”.

Στη νέα έρευνα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί με 33,9%. Από εκεί και πέρα μεγάλη μάχη θα δοθεί για τη δεύτερη θέση με το ΠαΣοΚ να έχει ένα μικρό «αέρα» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ακολουθεί.

***

Τι ακριβώς έχει συμβεί με τον διευθυντή του Εθνικού Κήπου

Οι αντιδράσεις έχουν κτυπήσει κόκκινο με τους Αθηναίους να αναρωτιούνται εάν ο διορισμός του Ανδρέα Παπανδρέου «τζούνιορ» έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και εάν είναι αρκετό για να αναλάβει αυτή τη θέση. Αυτό όμως που φάνηκε πως προβληματίζει περισσότερο τους Αθηναίους και ξεσήκωσε και το Διαδίκτυο είναι όταν θυμήθηκαν τον Χάρη Δούκα να δηλώνει ότι έρχεται σε αυτή τη θέση για να πατάξει την οικογενειοκρατία. Με το «καλημέρα» όμως διορίζει την τέταρτη γενιά Παπανδρέου. Τι έχει προηγηθεί;

Σας πληροφορώ ότι, όπως με πληροφόρησε στενός συνεργάτης του Δημάρχου (και πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ) υπήρξε τηλεφώνημα για να τοποθετηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου διευθυντής του Εθνικού Κήπου. Όχι κάτι περίεργο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, αφού σε πολλές περιπτώσεις αξιωματούχοι διορίζονται σε νευραλγικές θέσεις μετά από τηλεφωνήματα πρώην πρωθυπουργών ή ισχυρών επιχειρηματιών. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός που τηλεφώνησε στον Χάρη Δούκα για να προσλάβει τον γιο του ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Δούκας αμέσως ικανοποίησε το «ρουσφέτι» (συγνώμη το αίτημα ήθελα να πω) αφού θεώρησε ότι είναι μια δευτερεύουσα θέση, άμισθη, που δεν χρειάζονται και ιδιαίτερα προσόντα, ούτε… ΑΣΕΠ. Άλλωστε τους έως τώρα διευθυντές του Εθνικού Κήπου δεν τους γνώριζε κανείς. Ρώτησε βεβαίως για τα προσόντα του και την εμπειρία του, έμαθε ότι είχε ασχοληθεί με οικολογία (και πράσινο) και πέρασε την απόφασή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Και η αντιπολίτευση του Κώστα Μπακογιάννη δεν έφερε αντιρρήσεις.

Τι σημαίνει όμως να είσαι διευθυντής του Εθνικού Κήπου; Ρώτησα στενό συνεργάτη του Δημάρχου (τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ) και μου είπε πως δεν είναι τίποτα σπουδαίο, απλώς περιποιείται το πράσινο, ταΐζει τις πάπιες, διατηρεί την καθαριότητα του Κήπου κτλ. Τίποτα σημαντικό δηλαδή εάν είναι έτσι όπως μου τα λέει το πρώην στέλεχος του ΠαΣοΚ. Πόσο όμως χρόνο διαρκεί η θητεία του διευθυντή του Εθνικού Κήπου; Όσο χρόνο θέλει ο Δήμαρχος αν και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα περάσει και από αξιολόγηση… Οι δημότες ωστόσο που ψήφισαν τον κ. Δούκα θυμούνται εκείνο το ντιμπέιτ με τον Κώστα Μπακογιάννη που έλεγε πως «όταν εκλεγώ δήμαρχος θα βάλω τέλος στην οικογενειοκρατία». Ο δήμαρχος ωστόσο με ανακοίνωσή του δηλώνει πως δεν διόρισε κανέναν, απλώς ενέκρινε τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου το Δημοτικό Συμβούλιο.

***

Ο Κασσελάκης, το σπίτι στο Κολωνάκι, ο γάμος και η τεκίλα

Ήταν μια συνέντευξη ποταμός αυτή που έδωσε χθες στον «Αντένα» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αποκαλύπτοντας ότι αγόρασε σπίτι 250 τ.μ. στο Κολωνάκι αξίας 1,7 εκατ. ευρώ. Η αποκάλυψη αυτή έγινε επειδή θεωρεί ότι κάθε πολιτικός οφείλει να είναι διαυγής και οι πολίτες να γνωρίζουν τι πράττει στο σπίτι του. Ωστόσο δεν υπήρχε η ίδια διαύγεια όσον αφορά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα λέγοντας πως «έχω μερικά μερίσματα χωρίς εγώ να είμαι στη διοίκηση». Αυτή άλλωστε ήταν η απάντησή του αναφορικά με το επαγγελματικό του στάτους, προσθέτοντας πάντως πως «θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας».

Ωστόσο, «δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε ανάλυση τι έχω και τι δεν έχω» υποστήριξε, όταν ρωτήθηκε αν έχει υπό την κατοχή του «αστακοκάραβα». Αποκάλυψε ακόμα ότι ο γάμος του με τον Τάιλερ θα γίνει το καλοκαίρι εκτός Αθηνών καθώς και ότι στα σχέδιά τους είναι να μεγαλώσουν την οικογένειά τους σε βάθος 5ετιας. Όταν ρωτήθηκε για την καθημερινότητά του ισχυρίστηκε ότι του ίδιου και του συζύγου του τους αρέσει η «καλή τεκίλα».

***

Τι έκανε στην Κύπρο ο Γιάννης Στουρνάρας;

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποίησε την Παρασκευή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ενισχύονται οι ήδη στενοί μας δεσμοί αλλά και ανοίγονται νέοι δρόμοι για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς που είναι σημαντικοί για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ήταν το δίχως άλλο μια σημαντική επίσκεψη δεδομένου ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συναντήσεις ακόμα, τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό με τους οποίους συζήτησε θέματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών σε τομείς όπως η Εποπτεία (επιτόπιοι έλεγχοι, cyber resilience, ICT risks), η οικονομική έρευνα, τα Συστήματα Πληρωμών, η πρόληψη ξεπλύματος χρήματος, η κλιματική αλλαγή, οι δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια αντίστοιχης επίσκεψης εργασίας της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών.

***

Η επιτυχημένη αποστολή των ελληνικών flight simulators

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στη συνθετική άσκηση της USAFE-AFAFRICA WARFARE CENTER (UAWC), με την ελληνική ονομασία «SPARTAN WARRIOR 24-1». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 19 κράτη, ενώ η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής, την 116 Πτέρυγα Μάχης και το 1ο ΑΚΕ.

Σκοπός της άσκησης, ήταν η δημιουργία ενός συνθετικού ρεαλιστικού περιβάλλοντος για την εκπαίδευση σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο των συμμαχικών δυνάμεων, με τη διεξαγωγή σύνθετων αποστολών σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, με τη ΜΕΣΕ να συμμετέχει από τις εγκαταστάσεις της, μέσω της διασύνδεσης σε διαβαθμισμένο συμμαχικό δίκτυο, με τους Τακτικούς Εξομοιωτές που διαθέτει.

Εδώ όμως θα πρέπει αν σημειωθούν και τούτα. Πρώτον οι εξομοιωτές (flight simulators) που βρίσκονται στην Ανδραβίδα και με αυτούς εκπαιδεύονται οι πιλότοι μας στα F-16 είναι κατασκευασμένοι με απόλυτh επιτυχία από ελληνικά χέρια. Δεύτερον το σύστημα αυτό είχε συνδεθεί on line και με άλλα συστήματα άλλων χωρών (και κυρίως των ΗΠΑ) σε ένα εικονικό πεδίο μάχης, (όπου μετείχαν και ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας) κάπου στην Γερμανία, όπου έγιναν και προσβολές στόχων επί γερμανικού εδάφους, με απόλυτη ακρίβεια χωρίς οι πιλότοι μας να σηκωθούν από τα flight simulator, χωρίς δηλαδή να μετακινηθούν από την… καρέκλα τους.