Με μια εμφατική επικράτηση, ανάλογη της αξίας της και της δυναμικής της, ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ η Εθνική μας ομάδα πόλο των Ανδρών.

Η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε με 15-10 επί του Μαυροβουνίου, στον τελευταίο αγώνα κατάταξης και κατέλαβε την 5η θέση στη διοργάνωση, με την εικόνα της να υπόσχεται πολλά και να δίνει ώθηση για τη συνέχεια στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα το Φεβρουάριο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι.

Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου επέβαλαν τον ρυθμό τους σε άμυνα και επίθεση στο πρώτο οκτάλεπτο του αγώνα, καθώς χτύπησαν αρκετές φορές στον αιφνιδιασμό τους Μαυροβούνιους μετά από επιτυχημένες άμυνες.

Το Μαυροβούνιο μπόρεσε να κοντρολάρει το παιχνίδι στο δεύτερο οκτάλεπτο και να μειώσει σε 8-5 στο ημίχρονο με 3-2 υπέρ του επιμέρους σκορ. Έλεγξε, μάλιστα, τον ρυθμό του παιχνιδιού και στο τρίτο οκτάλεπτο κι έφτασε το σκορ στο 9-7.

Μάλιστα, η ομάδα του Γκοΐκοβιτς μείωσε τη διαφορά στο γκολ στην αρχή του τέταρτου οκταλέπτου (9-8), όμως η Εθνική μας ανέβασε στροφές και στο φινάλε καθάρισε το ματς με το τελικό 15-10.

ΕΛΛΑΔΑ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ 15-10

Οκτάλεπτα: 6-2, 2-3, 1-2, 6-3.

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Καλογερόπουλος 2, Αργυρόπουλος 2, Αλαφραγκάκης, Κάκαρης, 1, Νικολαΐδης 2, Γκίλλας 3, Τζωρτζάτος.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Γ. Γκοΐκοβιτς): Λάζοβιτς, Τεσάνοβιτς, Μπργκούλιαν 1, Πέρκοβιτς 1, Αβέρκα 2, Μάτσιτς, Πόπαντιτς, Μρσιτς 2, Ν. Ράντοβιτς, Ουκρόπινα 2, Βούγιοβιτς, Μάτκοβιτς, Β. Ράντοβιτς 2.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία, το χάλκινο η Ιταλία

Με έναν καταπληκτικό Ορτέγκα Γρανάδος και μια τρομερή ανατροπή στο φινάλε του συγκλονιστικού μεγάλου τελικού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης, στο Ζάγκρεμπ, η Ισπανία νίκησε 11-10 την Κροατία, “ξέρανε” τους διοργανωτές μέσα στο σπίτι τους και αναδείχθηκε χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Κροατία ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του του αγώνα και προηγήθηκαν με 10-8 λίγο πριν από τη λήξη. Όλα έδειχναν ότι αυτή θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Ο Γρανάδος, όμως, είχε διαφορετική άποψη, πέτυχε δύο καταπληκτικά γκολ στο τέλος και χάρισε στην Ισπανία το χρυσό μετάλλιο και μαζί το εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ήταν το πρώτο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο για την Ισπανία. Έχει κατακτήσει επίσης τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα. Στον μικρό τελικό η Ιταλία επικράτησε 12-7 της Ουγγαρίας.