Τη διαφοροποίησή του (η τέταρτη τον τελευταίο καιρό) με την θέση του Πρωθυπουργού να επιτρέψει την αποχή ως «αξιοπρεπή στάση» των βουλευτών όσον αφορά στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια διατύπωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξ αρχής είχε ταχθεί εναντίον του υπό σύνταξη νομοσχεδίου. Ο κ. Σαμαράς είπε συγκεκριμένα: «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον Ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;»

Εντύπωση δεν προκάλεσε η νέα ένσταση του πρώην Πρωθυπουργού, αλλά το ότι ουσιαστικά αντέκρουσε την υπόδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποχή παρέχοντας αντεπιχείρημα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να παραμένουν στην αίθουσα και να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου. Και ακόμα, φρόντισε, επίσης, να επαναλάβει με έμμεσο τρόπο την αντίθεση του με τη ρύθμιση παραπέμποντας σε τοποθέτηση που θα κάνει στη Βουλή «όταν έρθει η ώρα». Το νέο «χτύπημα» Σαμαρά φαίνεται στοχευμένο και δουλεμένο στην… προπόνηση.

***

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία

Στο μεταξύ, η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία έχει προκαλέσει ξαφνική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε στο μυαλό του να υπογραμμίσει τη διαχρονική θετική στάση του κόμματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών και να κάνει σαφές ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την κομματική πειθαρχία η απρογραμμάτιστη – ως φαίνεται – ανακοίνωση προκάλεσε από αιχμές έως και διαφωνίες από στελέχη που είναι στην ηγετική ομάδα μετά την εκλογή Κασσελάκη, όπως ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης Σαρακιώτης.

***

Ο Τσίπρας και η κομματική πειθαρχία

Πιθανόν στον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μετά την συνέντευξη Κασσελάκη στο Star να αναρωτώνται: «αντί να βρεθεί ο Μητσοτάκης και οι γαλάζιοι βουλευτές με κομματική πειθαρχία, ξαφνικά βρεθήκαμε εμείς». Αν ρωτάτε τι θα κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την κομματική πειθαρχία, σας πληροφορώ ότι είναι υπέρ της νομοθετικής παρέμβασης για το θέμα έτσι και αλλιώς.

***

ΠαΣοΚ για Κασσελάκη: «Πολάκης made in USA»

Όλα όσα ακούγονται εδώ και καιρό στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη για τον πολιτικό πολιτισμό του Στέφανου Κασσελάκη και την επιρροή που του ασκεί ο Παύλος Πολάκης βγήκαν στον… αφρό και επίσημα με την μορφή ανακοίνωσης. Στο γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ δεν είναι διατεθειμένοι να πέσει τίποτα κάτω και αμέσως μετά από τηλεοπτική συνέντευξη του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη ως «εκβιαζόμενο πρόεδρο», σήκωσαν το γάντι και χαρακτήρισαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ως έναν «Πολάκη made in USA» αλλά και ένθερμο υποστηρικτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως ο διαξιφισμός για την ηγεσία στην κεντροαριστερά ξεκίνησε και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές

***

Γαλάζιες υποψηφιότητες για την ευρωβουλή

Όσο πάντως απέχουμε ακόμη πέντε μήνες από τις ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνουν τα αποτελέσματα των μυστικών μετρήσεων για τη δημοφιλία των υποψηφίων. Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εκ νέου υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ίσως (ακόμα δεν είναι βέβαιο) της Ελίζας Βόζενμπεργκ και σίγουρα της Αννας Ασημακοπούλου και από εκεί κι έπειτα υπάρχουν οι υπό συζήτηση νέες υποψηφιότητες. Κάποιες από αυτές εμφανίζονται με μεγάλη δυναμική στις μετρήσεις, με πρώτες αυτές του Πύρρου Δήμα, της Εύης Χριστοφιλοπούλου (που προέρχονται από το ΠαΣοΚ), του Βασίλη Κοντοζαμάνη (πρώην υφυπουργού Υγείας) και του Γιώργου Αυτιά. Και μένει φυσικά να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοριστεί σε αυτές τις, θεωρητικά εκτός πολιτικής επιλογές, ή αν τελικά θα καταφύγει στο σταρ σύστεμ με κάποιον τρόπο.

***

Και πράσινες υποψηφιότητες για την ευρωβουλή

Τώρα στο ΠαΣοΚ, τα πρώτα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές είναι των Ανδρέα Σπυρόπουλου, Φίλιππου Σαχινίδη, Νίκου Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη, της καρδιολόγου Ρόζας Βρεττού, Ηλία Κικίλια αλλά έως τις ευρωεκλογές πολλά αναμένονται πως θα αλλάξουν, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις οι λίστες υποψηφιοτήτων έως την τελευταία στιγμή σβήνονται και ξαναγράφονται.

***

Μητσοτάκης: Στρατηγέ, η πατρίς ευχαριστεί

Με ένα ευχαριστώ προς τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύτηκε η ανακοίνωση για τη λήξη της επιτυχημένης θητείας του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ και την αντικατάστασή του από τον αντιστράτηγο Χούπη. Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει για τον Κωνσταντίνο Φλώρο ότι στην τετραετή θητεία του συνέβαλε στην αντιμετώπιση προκλήσεων συμβατικής ή και υβριδικής μορφής αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες» καταλήγει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

***

Σε ετοιμότητα ελληνική φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα

Αν και η κυβέρνηση δεν σχετίζει το γεγονός της κατάληψης από το Ιράν ελληνόκτητου δεξαμενοπλοίου στη θάλασσα του Ομάν, τέθηκε ήδη σε ετοιμότητα μία από τις φρεγάτες ΜΕΚΟ για αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως είχε εξαγγελθεί. Παραμένουν, όπως μου είπαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ορισμένες λεπτομέρειες να διευκρινιστούν για να αναχωρήσει η φρεγάτα και αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με τον Μπαχρέιν, στο κέντρο δηλαδή της θαλάσσιας επιχείρησης. Η ελληνική φρεγάτα θα μετάσχει στην αποστολή, βεβαιώνει η κυβέρνηση, άσχετα εάν άλλες χώρες ακύρωσαν την αποστολή τους.

***

Πού οφείλονται οι ήττες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τις αιτίες της διπλής εκλογικής ήττας αναλύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι γυρίζει σελίδα, ανταποκρίνεται στα κελεύσματα και τις ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας και προχωράει μπροστά. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υποδηλώνει τη δέσμευση για την τήρηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη για έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου. Πού οφείλονται όμως οι εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ; Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Προγραμματικών Σχέσεων: «Η βαριά και οδυνηρή ήττα των δύο επάλληλων αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 οφείλεται τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε ενδογενείς, εσωτερικούς παράγοντες που λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά»..

***

Δημήτρης Τσιόδρας: «Οι περιπέτειες ενός οράματος»

Στις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, με τον εύγλωττο τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση – Οι περιπέτειες ενός οράματος». Η παρουσίαση θα έχει έναν χαρακτήρα πολιτικού all star game. Θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι πρώην Επίτροποι στην ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας. Θα μιλήσει επίσης ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στο Συμβούλιο της Ευρώπης (και πρώην συνάδελφος του Δημήτρη Τσιόδρα) Θόδωρος Ρουσόπουλος και τον συντονισμό θα κάνει η ειδική σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα διεθνούς πολιτικής, Αριστοτελία Πελώνη. Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης ενδέχεται όμως να μην περιστραφεί μόνο γύρω από το βιβλίο και το περιεχόμενο του, αλλά να υπάρξει και μία αμιγώς πολιτική νότα. Όλα αυτά στην περίπτωση που με αφορμή την εκδήλωση επιβεβαιωθεί και ανακοινωθεί ότι ο συγγραφέας θα είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

***

Από πού απογειώθηκαν τα Typhoon για τους Χούθι;

Με δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4, που απογειώθηκαν από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, συμμετείχε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου στα υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, όπως έγραψαν κυπριακά ΜΜΕ.Τα αεροσκάφη, που υποστηρίζονταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager, χρησιμοποίησαν τους κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV για τα χτυπήματα «ακριβείας» που κατάφεραν στο πλαίσιο της επιχείρησης. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα αεροσκάφη αυτά έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.