Θέμα κομματικής πειθαρχίας θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης στους βουλευτές του αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα, ο ίδιος μέσω ανάρτησής του προειδοποιεί ότι θα παρει τις ανάλογες αποφάσεις, δηλαδή αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο της διαγραφής για όσους δεν του ψηφίσουν.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος η οποία νωρίτερα μιλώντας το Mega, είχε αναφέρει ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Μέσω της εν λόγω ανάρτησης, ο κ. Κασσελάκης διευκρινίζει ότι δεν νοείται βουλευτής αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο, λέγοντας ότι όταν δει το νομοσχέδιο θα δημοσιοποιήσει την άποψή του.

Ο ίδιος τονίζει ότι αν το ν/σ προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει, ενώ σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής παρεκκλίνει από τον «δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Αυτή η διορθωτική δήλωση του κ. Κασσελάκη έγινε στον απόηχο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στο γεγονός ότι παρά τις ελλείψεις του ν/σ, αυτό πρέπει να ψηφιστεί καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με ζητήματα ισότητας και δικαιωμάτων και προκατέλαβε την ΚΟ του λέγοντας πως με αυτό δεν διαφωνούν οι βουλευτές του κόμματος. Μάλιστα, χαρακτήρισε την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης ως αυτονόητη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΓ ήρθε αντιμέτωπος και με την κριτική που άσκησε ο Διονύσης Τεμπονέρας η οποία εκδηλώθηκε με τρεις αιχμές. Στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης και της κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Τεμπονέρας χαρακτήρισε παράδοξη την επιλογή του κ. Κασσελάκη την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει πρόταση νόμου, η οποία ουσιαστικά ακυρώνεται από την ψήφο των βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή δείχνει την εικόνα ενός κόμματος σε αναβρασμό με τον κ. Κασσελάκη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες αιφνιδιάζουν ακόμα και τους υποστηρικτές του. Είναι ενδεικτική η δήλωση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα ότι έμαθε την εν λόγω απόφαση του προέδρου του κόμματος από την τηλεόραση.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατά πληροφορίες εμφανίστηκε αντίθετος με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επικαλούμενος το πολιτικό κόστος στην επαρχία.