Στη Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες εβδομάδες είναι εμφανής η αλλαγή του κλίματος. Το ΠαΣοΚ δείχνει να κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ανοίγοντας τη ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση στα ζητήματα της «κοινωνικής ατζέντας» που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και στρέφει το βλέμμα προς τους «11» που αποτελούν το νέο δημοσκοπικό ερωτηματικό στο πολιτικό σκηνικό.

Το ξεδίπλωμα της κοινωνικής βεντάλιας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με πιστό τρόπο τη στρατηγική ανάδειξης του ΠαΣοΚ ως της πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αιχμή του δόρατος αυτής της στρατηγικής είναι το ξεδίπλωμα της κοινωνικής ατζέντας που αποτελεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το μεγάλο πονοκέφαλο του Μεγάρου Μαξίμου. Θέλοντας να δείξει ότι το ΠαΣοΚ αποτελεί ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η Χαριλάου Τρικούπη παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα τις προτάσεις της για τρία φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα: Tην Υγεία, το Ιδιωτικό Χρέος και την Πολιτική Προστασία.

Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, τον οποίο το ΠαΣοΚ έχει αναδείξει σε προτεραιότητα της πολιτικής του εδώ και καιρό, ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε την Κρήτη για να παρουσιάσει τις θέσεις του για το ΕΣΥ. Μάλιστα, η παρουσίαση αυτή έλαβε χώρα την παραμονή του Παγκρήτιου συλλαλητηρίου για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε μία κίνηση που κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η δράση αυτή αποτέλεσε άλλωστε την κορύφωση της σειράς παρεμβάσεων που εξελίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με κλιμάκια του ΠαΣοΚ να επισκέπτονται νοσοκομεία της περιφέρειας και να καταγράφουν τα προβλήματα τους.

Για το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση, με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, τις ολοκληρωμένες θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη για το ζήτημα. Αυτές καλύπτουν, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως τα χρέη στον ΕΦΚΑ, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση κ.α. Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠαΣοΚ από την Αλεξανδρούπολη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο πολύπαθο Δάσος της Δαδιάς, το οποίο υπέστη σοβαρότατη καταστροφή από την πολυήμερη πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι.

Για την ερχόμενη εβδομάδα οι δράσεις του ΠαΣοΚ θα εστιαστούν στη Θεσσαλία.Κλιμάκια του κόμματος θα περιοδεύσουν στους νομούς επιχειρώντας μια αυτοψία. Τι έγινε, τι δεν έγινε, τι πρέπει να «τρέξει». Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το ΠαΣοΚ είναι μέσα στην κοινωνία και ασχολείται συστηματικά με τα ζητήματα της καικ όχι μόνο όταν σε αυτά στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και όταν σβήνουν. «Μας ενδιαφέρει η πολιτική ουσία, οι λύσεις στα προβλήματα και όχι η επικοινωνία» αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα κοινωνικά μέτωπα και το άνοιγμα στους «11»

Πέραν όμως των αναλυτικών παρουσιάσεων των θέσεων τους για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, στη Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν στη δημιουργία κοινωνικών μετώπων, ευρείας απήχησης, με σκοπό τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης εξουσίας με προοδευτικό πρόσημο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλωστε επιθυμεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή προσώπων και κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, έναν ρόλο που, όπως όλα δείχνουν, αδυνατεί να υπηρετήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σε συνέντευξη που έδωσε στο MEGA, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έτεινε χείρα συνεργασίας προς τους 11 βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι έτοιμος να δώσω χέρι συνεργασίας σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί μας στα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μιλάω για τις πολύ μεγάλες ανισότητες, την ανάγκη μίας ισχυρής δημόσιας Υγείας και Παιδείας, θέματα ρύθμισης της αγοράς, θέματα θεσμών και δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έχουν στραμμένο το βλέμμα στους «11» και το ντεμπούτο τους στην πολιτική σκηνή ως νέο κόμμα. Φυσικά περιμένουν και το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που θα καταγράψει την δυναμική τους. Θα κόψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα πάρουν μέρος των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου που δείχνουν να προτιμούν το ΠαΣοΚ;

Η στρατηγική των Ευρωεκλογών

Παράλληλα στο ΠαΣοΚ έχουν αρχίσει, έστω και δειλά, την προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη άσκησαν μάλιστα δριμεία κριτική προς τον πρωθυπουργό, με ανακοίνωση τους, για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε ισχύ ήδη από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

«Τον Ιούλιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου ότι “δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις Ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε’’» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠαΣοΚ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως με αυτήν του την ενέργεια ο πρωθυπουργός «διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό».

Όσον αφορά το ζήτημα των προσώπων που θα τεθούν υποψήφιοι για μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να επιθυμούν να προχωρήσουν με επιλογές «στυλ Δούκα». Δηλαδή τεχνοκρατικά στελέχη σοσιαλδημοκρατικών αναφορών που θα προέρχονται από την παράταξη. Στόχος είναι τα πρόσωπα αυτά να συσπειρώσουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις στις υποψηφιότητές τους, όπως έκανε και ο Δούκας στον δήμο της Αθήνας.

Ο πήχης τίθεται ψηλά. Ένα ποσοστό περί το 18% θα αφήσει ικανοποιημένη την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο η κρυφή επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη είναι ένα ποσοστό που θα έχει μπροστά το «2».