Πληγωμένες, αλλά ακόμη ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, επηρεασμένος εμφανώς από τη διάσπαση και την αποχώρηση προβεβλημένων στελεχών, εμφανίζεται να χάνει ποσοστά που φτάνουν κοντά στις δύο μονάδες. Μάλιστα πρόκειται για απώλειες φέρνουν, πλέον, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λίγο πάνω από το όριο του 10%.

Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ κερδίζει 1,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου και υπερβαίνει πλέον το 12,2% στην πρόθεση ψήφου, δείχνοντας ελαφρώς ευνοημένο από τις συγκυρίες.

Η ραγδαία πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται στα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου. Από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο η αντιστροφή του καθεστώτος στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνεται σταθερά.

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, μόνο οι μισοί ψηφοφόροι (51%) απ’ όσους επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν συσπειρωμένοι. Ένα ποσοστό που αποτυπώνει τον προβληματισμό μετά τις εσωκομματικές διεργασίες. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις καταγράφονται προς το ΚΚΕ, σε διψήφιο μάλιστα ποσοστό.

Την υψηλότερη συσπείρωση εμφανίζει (παραδοσιακά) η ΝΔ, ούσα η μοναδική δύναμη που ξεπερνά το 80%.

Υψηλή συσπείρωση καταγράφει αυτήν την περίοδο και το ΠαΣοΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του ΚΚΕ

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ είναι στις 22,9 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 38,2%, οριακά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου. Από την άλλη, το δεύτερο ΠαΣοΚ ξεπερνά τα ποσοστά του κατά 3,5 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται του εκλογικού ποσοστού του κατά 5,1%, έχοντας κατρακυλήσει στο 12,7%. Αντιθέτως εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΚΚΕ, το οποίο έχει φθάσει αισίως στο 11,5% από το 7,7% των εθνικών εκλογών.

Πάντα ψηλά ο Μητσοτάκης, απειλή ο «κανένας»

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 41%.

Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας» με 31%, την ώρα που οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά και δεν ξεπερνούν καν το 5%.

Όλα τα στοιχεία και τα ευρήματα της έρευνας από τη Metron Analysis