Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει αν ένα άτομο κινδυνεύει να πάθει καρδιακό επεισόδιο έως και 10 χρόνια πριν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), εξέτασε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια των αξονικών τομογραφιών καρδιάς, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αποφράξεων ή στενώσεων στις αρτηρίες.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης, πρόεδρος καρδιαγγειακής ιατρικής στο BHF και διευθυντής του οξέος διεπιστημονικού κέντρου απεικόνισης και επεμβατικής θεραπείας στην Οξφόρδη, δήλωσε στον Guardian: Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος – οι οποίοι συχνά καθησυχάζονται και επιστρέφουν στο σπίτι τους – διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή την επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένα σημάδι νόσου στις καρδιακές αρτηρίες τους.

«Εδώ αποδείξαμε ότι η παροχή μιας ακριβούς εικόνας του κινδύνου στους κλινικούς γιατρούς μπορεί να αλλάξει, και ενδεχομένως να βελτιώσει, την πορεία της θεραπείας για πολλούς καρδιοπαθείς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Guardian, περίπου 350.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία κάθε χρόνο, αλλά, σύμφωνα με το BHF, πολλοί από τους ασθενείς αυτούς πεθαίνουν αργότερα από καρδιακή προσβολή, λόγω της αποτυχίας  να εντοπιστούν μικρές, μη ανιχνεύσιμες στενώσεις.

Το δείγμα της έρευνας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 40.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε συνηθισμένες αξονικές τομογραφίες καρδιάς σε οκτώ βρετανικά νοσοκομεία με μέσο χρόνο παρακολούθησης 2,7 έτη.

Το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε άλλους 3.393 ασθενείς για σχεδόν οκτώ χρόνια και προέβλεψε με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Στο σύνολο του ερευνητικού δείγματος προέκυψε κίνδυνος για 744 ασθενείς, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς να αλλάξουν τη θεραπεία που αρχικά τους χορηγούσαν σε ποσοστό της τάξεως του 45%.

Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοστεί σύντομα σε όλο το NHS, συμβάλλοντας στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων από καρδιακές προσβολές που μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι εκείνοι των οποίων τα αποτελέσματα έδειχναν «σημαντική» στένωση των αρτηριών είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή καρδιακή προσβολή, ωστόσο διπλάσιοι ασθενείς χωρίς σημαντικές στενώσεις υπέστησαν καρδιακή προσβολή, η οποία μερικές φορές ήταν θανατηφόρα.

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ιατρικός διευθυντής στο BHF, δήλωσε ότι η έρευνα «δείχνει τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη» στον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προσβολών.