Αλγόριθμος μηχανικής μάθησης κατάφερε να διαβάσει ένα μικρό απόσπασμα από τυλιγμένο και καρβουνιασμένο πάπυρο του Ερκολάνο (γνωστού και ως Ηράκλεια), πόλης που καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για την αποκρυπτογράφηση εκατοντάδων ακόμα παπύρων από τη ρωμαϊκή πόλη, τη μόνη βιβλιοθήκη της αρχαιότητας που επιζεί ως σήμερα, έστω και καμένη, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η AI διαβάζει ακόμη και «βουλωμένο γράμμα»

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαβάζει ακόμα και «βουλωμένο γράμμα» αναπτύχθηκε από τον αμερικανό φοιτητή Επιστήμης Υπολογιστών Λιουκ Φάριτορ, 21 ετών, ο οποίος κέρδισε έτσι χρηματικό έπαθλο 40.000 δολαρίων στο πλαίσιο του διαγωνισμού Αρχαιολογίας Vesuvius Challenge.

Ο αλγόριθμος Φάριτορ

Ο αλγόριθμος του Φάριτορ εξέτασε επίπεδες εικόνες του απανθρακωμένου παπύρου που δημιουργήθηκαν με απεικονιστικές εξετάσεις ακτίνων Χ. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένοι χαρακτήρες ήταν ορατοί από το ανάγλυφο του πάπυρου, το χαραγμένο ίχνος της αρχαίας πένας. Ο αλγόριθμος εκπαιδεύθηκε με εικόνες των λιγοστών χαρακτήρων που είχαν ήδη διαβαστεί ώστε να μάθει να αναγνωρίζει το ανάγλυφο.

Τον Αύγουστο, ο Φάριτορ κατάφερε να διαβάσει μερικές γραμμές ενός αρχαιοελληνικού κειμένου, συμπεριλαμβανομένης της λέξης «πορφύρας», και κέρδισε το επιμέρους έπαθλο για την ανάγνωση τουλάχιστον 10 χαρακτήρων. Οποιος καταφέρει να διαβάσει τουλάχιστον τέσσερα αποσπάσματα θα λάβει το πρώτο, μεγαλύτερο έπαθλο των 700.000 δολαρίων.