Ποια είναι πραγματικά η ηλικία σας; Η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται ότι μπορεί να δώσει ακριβή απάντηση στο ερώτημα, «διαβάζοντάς» τη στην ακτινογραφία θώρακός σας!

Προηγμένο μοντέλο

Συγκεκριμένα ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα προηγμένο μοντέλο ΑΙ το οποίο αναλύει ακτινογραφίες θώρακος και υπολογίζει με ακρίβεια τη χρονολογική ηλικία ενός ανθρώπου. Και είναι σημαντικό, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Healthy Longevity», ότι όταν εντοπίζεται κάποια διαφορά στην εκτίμηση της ηλικίας από το μοντέλο ΑΙ σε σύγκριση με την πραγματική ηλικία ενός ατόμου, αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε ύπαρξη χρόνιας νόσου στο άτομο αυτό. Τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι συνιστούν σημαντικό άλμα στην ιατρική απεικόνιση ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερη πρώιμη διάγνωση και θεραπεία νόσων.

Στην επάνω σειρά απεικονίζονται οι ακτινογραφίες θώρακος ασθενών ηλικίας 21-40 ετών και 81-100 ετών. Στην κάτω σειρά φαίνεται η αποτύπωση που έκανε το μοντέλο ΑΙ το οποίο ανέπτυξαν οι ερευνητές. Με κόκκινο χρώμα εντοπίζονται τα πιο χρήσιμα σημεία για τον προσδιορισμό της χρονολογικής ηλικίας από την ΑΙ. CREDIT Yasuhito Mitsuyama, OMU

Εκπαίδευση σε υγιείς και ασθενείς

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον πτυχιούχο του Τμήματος Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα Γιασουχίτο Μιτσουγιάμα και τον δρα Νταϊχού Ουέντα, ανέπτυξε αρχικώς ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης το οποίο εκπαιδεύθηκε στον εντοπισμό της ηλικίας σε ακτινογραφίες θώρακος υγιών ατόμων. Στη συνέχεια το μοντέλο εκπαιδεύθηκε και σε ακτινογραφίες θώρακος ασθενών με διαφορετικές γνωστές νόσους ώστε να είναι σε θέση να αναλύσει τη σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης με βάση την ΑΙ ηλικίας και της εκάστοτε νόσου.

Δεδομένα από πολλά κέντρα

Μάλιστα οι ερευνητές προκειμένου να εκπαιδεύσουν καλύτερα το μοντέλο τους συνέλεξαν δεδομένα από διαφορετικά ιατρικά κέντρα. Για την ακρίβεια χρησιμοποίησαν συνολικά 67.099 ακτινογραφίες θώρακος οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ του 2008 και του 2021 σε 36.051 υγιή άτομα που υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις σε τρία ιατρικά κέντρα. Το μοντέλο έδειξε συσχέτιση της τάξεως του 0,95 μεταξύ της εκτιμώμενης από την ΑΙ ηλικίας και της πραγματικής χρονολογικής ηλικίας. Να σημειωθεί ότι σε γενικό πλαίσιο η συσχέτιση της τάξεως του 0,9 ή παραπάνω θεωρείται πολύ ισχυρή.

Η συσχέτιση με νόσους

Προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω η πιθανή χρησιμότητα της εκτιμώμενης από την ΑΙ ηλικίας ως βιοδείκτης, οι ερευνητές τροφοδότησαν το μοντέλο με επιπλέον 34.197 ακτινογραφίες θώρακος που διεξήχθησαν σε ισάριθμους ασθενείς με γνωστές νόσους σε δύο άλλα ιατρικά κέντρα. Με βάση τα ευρήματα, η διαφορά μεταξύ της εκτιμηθείσας από την ΑΙ ηλικίας και της χρονολογικής ηλικίας των ασθενών σχετιζόταν με πλήθος χρόνιων νόσων όπως η υπέρταση, η υπερουριχαιμία (υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος), η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη ηλικία εκτιμούσε το μοντέλο σε σύγκριση με την πραγματική χρονολογική ηλικία των εθελοντών, τόσο πιθανότερο ήταν οι εθελοντές αυτοί να έχουν κάποια από αυτές τις νόσους.

Μελλοντική πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής

«Η χρονολογική ηλικία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους δείκτες στην ιατρική» σημείωσε ο κ. Μιτσουγιάμα και προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι η εκτίμηση της ηλικίας μέσω της ανάλυσης ακτινογραφιών θώρακος μπορεί να αντικατοπτρίσει με ακρίβεια την ύπαρξη νόσων. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την έρευνά μας και να την εφαρμόσουμε για την εκτίμηση της βαρύτητας των χρόνιων νόσων, για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής καθώς και την πρόβλεψη πιθανών χειρουργικών επιπλοκών».