Η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών θεωρείται σήμερα αδύνατη, ωστόσο ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ εκδίδουν χονδρικές εκτιμήσεις για τον κίνδυνο μετασεισμών ώστε να προειδοποιούν τον πληθυσμό για νέες ισχυρές δονήσεις.

Τώρα τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύονται σε έγκριτες επιθεωρήσεις περιγράφουν μοντέλα μηχανικής μάθησης – ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης – που ξεπερνούν τις επιδόσεις των σημερινών προβλέψεων όσον αφορά τον αριθμό των μετασεισμών και το μέγεθός τους.

Οι μελέτες είναι προκαταρκτικές, υποδεικνύουν όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί πολύτιμη στη Γεωλογία χάρη στην ικανότητά της να αναγνωρίζει τάσεις σε μεγάλους όγκους δεδομένων. Η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», εκπαίδευσε το μοντέλο με δεδομένα για χιλιάδες σεισμικές δονήσεις στη Νότια Καλιφόρνια το διάστημα 2008-2021.

Η δεύτερη, στην επιθεώρηση «Earth’s Future», χρησιμοποίησε δεδομένα για τους σεισμούς που ταρακούνησαν την Ιταλία το 2016-17. Και η τρίτη, η οποία παρουσιάζεται στο «Scientific Reports», εκπαίδευσε το μοντέλο με σεισμικά δεδομένα 30 ετών από την Ιαπωνία.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι προβλέψεις ήταν ανώτερες σε σχέση με τα «συμβατικά» μαθηματικά μοντέλα, όπως αυτό που χρησιμοποιεί στις προειδοποιήσεις της η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS. Η ελπίδα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη τελικά δεν θα βοηθήσει μόνο στην πολιτική προστασία αλλά θα προσφέρει και νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς που πυροδοτούν τους σεισμούς και καθορίζουν το μέγεθός τους.