Σε πείσμα όσων επιχείρησαν να καλλιεργήσουν προκαταβολικά ένα κλίμα εσωτερικού διχασμού μεταξύ της νεοδημοκρατικής ορθοδοξίας και της κεντρώας πολιτικής ταυτότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις δύο εκδηλώσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό: Την εκδήλωση εις μνήμην της Μαριέττας Γιαννάκου και την αντίστοιχη προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Με τις απαραίτητες προσαρμογές στο πρόγραμμα της πρώτης, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι παρών στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή, η οποία μετατέθηκε λίγο νωρίτερα από ό,τι αρχικώς είχε σχεδιαστεί, ο συμβολισμός τελικά λειτούργησε υπέρ του Πρωθυπουργού.

Η λεπτή γραμμή

Ήταν παρών και στις δύο εκδηλώσεις και έδειξε ότι επιθυμεί και κατορθώνει να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ της παραδοσιακής δεξιάς και του εκσυγχρονιστικού κέντρου, το οποίο μοιάζει να ταιριάζει και περισσότερο στη δική του πολιτική φιλοσοφία. Πέραν αυτού, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα για το αν ο Πρωθυπουργός είχε πραγματικό δίλημμα.

Με τη Μαριέττα Γιαννάκου είχε μία στενή προσωπική και πολιτική σχέση, με τον Κώστα Σημίτη έχει μία προφανή πολιτική «συγγένεια», η οποία καταφαίνεται και από την αξιοποίηση πολλών πρώην συνεργατών και υπουργών του.

Τα μηνύματα

Με αυτά τα δεδομένα και με τις χειραψίες με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά να κυριαρχούν μεταξύ των στιγμιοτύπων της βραδιάς, όπως και εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάθεται δίπλα στον Κώστα Σημίτη λίγη ώρα αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας το οποίο είχε περιγραφεί ως μία δυνάμει πολιτική δοκιμασία για τον Πρωθυπουργό, πέρασε αβρόχοις ποσί και μάλλον μετέδωσε μία πολύ διαφορετική εικόνα από ό,τι πολλοί ανέμεναν.

Το ενδιαφέρον στοιχείο δεν ήταν άλλωστε μόνο η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις δύο εκδηλώσεις, αλλά και ενός μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού της χώρας, από όλες τις παρατάξεις.

Και το ερώτημα

Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου ότι πολλοί διαπίστωναν εκ των υστέρων ότι η Μαριέτα Γιαννάκου και ο Κώστας Σημίτης θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο, μία ενδιαφέρουσα ερώτηση, που θα μείνει ωστόσο αναπάντητη, ήταν σε ποια από τις δύο εκδηλώσεις αισθανόταν πιο άνετα (από πολιτικής απόψεως) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση για την Μαριέττα Γιαννάκου

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη