Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος», όπου βρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη, προσωπικότητες της οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής.

Μεταξύ άλλων,  παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε λίγη ώρα αργότερα καθώς παρέστη και στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου. Πρόσκληση είχε λάβει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος όμως δεν παρέστη, με την θέση του να μένει κενή.

Μίλησαν οι Γιάννης Στουρνάρας και Άννα Διαμαντοπούλου μεταξύ άλλων, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στην τοποθέτησή της η κα. Διαμαντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε με το μυαλό μας και την ψυχή μας, έναν γενναίο, σπουδαίο, εξαιρετικά σεμνό άνθρωπο»

Παράλληλα, προβλήθηκαν χαιρετισμοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του Ζακ Ντελόρ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ρομάνο Πρόντι.

Στο τέλος της εκδήλωσης, το τιμώμενο πρόσωπο, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.

«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  την Άννα Διαμαντοπούλου, και τους άλλους ομιλητές καθώς  και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση πρός τιμή του τόνισε: «Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.  Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις.  Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα».

Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε πώς είναι δύο λέξεις κλειδιά: «το σχέδιο και η συγκυρία.  Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα.  Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί,  για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο.  Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε.  Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο».

«Σας ευχαριστώ όλους.  Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: