Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές, αύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 9.30 πμ θα αναχωρήσει αεροσκάφος C-130 με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενο για τους άμαχους της Λωρίδας της Γάζας.

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα ανακοινώθηκε επίσημα από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Κυριακής.

Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Παράλληλα με τις προσπάθειες της Αθήνας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στη προς τη Γάζα από την Κύπρο, την ελλάδα και σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονι Μπλίνκεν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «ήταν σημαντικό ότι συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζει την προσέγγιση της Λευκωσίας, δεδομένου ότι η Κύπρος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. «Συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, ειδικότερα για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό των κυπριακών Αρχών, σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε: «ναι, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντίγραφο του οποίου – διότι είναι συγκεκριμένο έγγραφο (που αναφέρει) βήμα προς βήμα πώς θα γίνει αυτό – το έχω μοιραστεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, όπως το έχω μοιραστεί και με κάποιους άλλους, όπως τη Γαλλία που επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον – θα είμαι εκεί για τη Σύνοδο που θα διοργανώσει ο Γάλλος Πρόεδρος αυτή τη βδομάδα – όπως και με την Πρόεδρο της Επιτροπής η οποία επικοινώνησε μαζί μου για να ενημερωθεί με περισσότερη λεπτομέρεια, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό».