Στην επιχειρησιακή δομή και στον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας εντάσσονται πλήρως τα ελληνικά Rafale καθώς η 332 Μοίρα «Γεράκι» της 114 Πτέρυγας Μάχης πέρασε με απόλυτη επιτυχία την απαραίτητη τελική αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) που πραγματοποιήθηκε από Ομάδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Α. η 332 Μοίρα ,οι ιπτάμενοι της οποίας πετούν με τα προηγμένα δελταπτέρυγα μαχητικά γαλλικής κατασκευής, αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει, και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC) και ανταπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σηματοδοτεί το πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας της 332 Μοίρας με αεροσκάφη Rafale, και την πλήρη ένταξή της στην επιχειρησιακή δομή και σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα μαχητικά Rafale αποτελούν το τελευταίο απόκτημα της ΠΑ καθώς εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο της το 2021 με την συμφωνία να προβλέπει την προμήθεια 24 μαχητικών.

Το Rafale μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.