Και ξαφνικά ο ουρανός της Αθήνας σκοτείνιασε και η κακοκαιρία Daniel, έδειξε χθες το απόγευμα τα δόντια της σε ολόκληρη την Αττική. Όχι θα άφηνε απέξω την πρωτεύουσα. Χοντρές σταγόνες από βροχή, βροντές, αστραπές, κεραυνοί, με τους αθηναϊκούς δρόμους να πλημμυρίζουν αμέσως. Μέσα από τα θαμπά τζάμια των αυτοκινήτων μετά δυσκολίας έβλεπε κάποιος τον δρόμο. Ακόμα και όταν οι υλοκαθαριστήρρς δούλευαν στο φουλ και το αιρκοντίσιον προσπαθούσε να ξεθαμπώσει τα τζάμια, η ορατότητα ήταν χαμηλή.

Ο κίνδυνος ήταν εμφανής, η βροχή τρομακτική, κάπου- κάπου άκουγες και σειρήνες περιπολικών ή της πυροσβεστικής που μάλλον έτρεχαν μέσα στην θολούρα που έφερε η νεροποντή να σώσουν ζωές από πλημμυρισμένα σπίτια. Η κίνηση στους δρόμους μηδενική, εάν εξαιρέσεις τα παιδιά του ντελίβερι που εκείνη την ώρα πηγαινοέρχονταν μουσκεμένοι με τα μηχανάκια τους. Αλήθεια ποιοι μυαλοφυγόδικοι ζήτησαν εκείνες τις ώρες της νεροποντής ντελίβερι; Και ποιοι μυαλοφυγόδικοι τους έστειλαν;

Μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος, συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό, μία γυναίκα παρασύρθηκε από χείμαρρο στη Βασιλίσσης Σοφίας! Την μια προσπαθεί και τα καταφέρνει ένας άνδρας να την σηκώσει ενώ μια άλλη γυναίκα παρασύρεται για αρκετά μέτρα έως ότου τελικά να πιαστεί από μία κολώνα σηματοδότησης.

Εάν προσέξατε τα βίντεο που ανέβηκαν χθες στο Διαδίκτυο θα βλέπατε ανθρώπους να προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι στη μέση του δρόμου, εκεί κοντά στον Ευαγγελισμό με δύο γυναίκες να μην τα καταφέρνουν. Στον σταθμό «Ευαγγελισμός» του Μετρό, επίσης καταγράφηκαν σκηνές άνευ προηγουμένου με τον σταθμό να έχει πλημμυρίσει ενώ το στέγαστρο δεχόταν από τον παρακείμενο δρόμο μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να σχηματιστεί καταρράκτης. Δηλαδή ένας καταρράκτης, αρχές Σεπτεμβρίου, στην οδό Βασ. Σοφίας, ποιος θα το πίστευε;

Κι αν στην Αθήνα είδαμε καταρράκτη στον Ευαγγελισμό με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις καταστροφές που έγιναν στη Θεσσαλία. Εκεί ο Daniel έδειξε το σκοτεινό του πρόσωπο. Πνίγηκαν τα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα χωριά, χάθηκαν ζωές καταστράφηκαν περιουσίες. Αλλά και το κέντρο του Πειραιά μετατράπηκε σε ποτάμι.

Στις 20.29 το 112 ήχησε και στην Αθήνα με οδηγίες να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως και απαραίτητες. Σχεδόν όλοι λαμβάνουν το μήνυμα του 112 στο σπίτι τους, ποιος θα τολμούσε με τέτοια νεροποντή να βγει έξω;

***
«Τον έλεγαν Αντώνη Καρυώτη, ήταν 36 χρόνων, δολοφονήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά»

Η συγκίνηση, αλλά και η οργή ξεχείλιζε χθες στην πορεία διαμαρτυρίας για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη. Με κύριο σύνθημα: «Τον έλεγαν Αντώνη Καρυώτη, ήταν 36 χρόνων. Δολοφονήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, στον καταπέλτη του «Blue Horizon». Ο κόσμος που μετείχε στην πορεία, κυρίως νέοι άνθρωποι, ζητούσε να αποδοθεί Δικαιοσύνη για να μην «συνηθίσουμε με την φρίκη, την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα», όπως έλεγαν.

Την ίδια ώρα σοκαρισμένη παραμένει ολόκληρη η χώρα από την δολοφονία του 36χρονου που πέταξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon της Attica Group, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Ηράκλειο. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη και βαριά ποινική περίπτωση που δεν συνάδει με την ναυτοσύνη των πληρωμάτων.

Η χώρα χθες πνίγηκε από την βροχή, αλλά και από… ντροπή, όπως ειπώθηκε. Και τούτο γιατί:

Ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης από τον Άγιο Νικόλαο, ζούσε σε εργατικές κατοικίες στο Λασίθι. Μέλος 10μελούς οικογένειας, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Είχε χάσει τη μητέρα του πρόσφατα, και η οικογένειά του τα έβγαζε πέρα δύσκολα.

Έκανε όποια δουλειά μπορούσε. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα εργαζόταν σε ένα οπωροπωλείο, ενώ άλλες πως ήταν άνεργος. Ήταν στην ουσία ένας άνεργος νέος που τα έβγαζε πέρα δύσκολα και βοηθούσε όποιον του το ζητούσε, δίχως αντάλλαγμα. Πάλευε για μια μπουκιά ψωμί και είχε πάντα το χαμόγελο «ανεξήγητα» ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, παρά τα όσα πέρναγε.

***
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική» ανάφερε ανάμεσα στα άλλα ο Πρωθυπουργός και προσθέτει: «Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας…»

***
Και όμως υπήρχαν κενά

Κενά, βλέπουν πολλοί (ανάμεσά τους και εμπειρογνώμονες) στη διαχείριση του συμβάντος από το κεντρικό λιμεναρχείο του Πειραιά για το μοιραίο συμβάν που στοίχισε τη ζωή του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει με προσοχή η στήλη, η εντολή διενέργειας ΕΔΕ που δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αφορά στα εξής σημεία.

Πρώτον την απουσία λιμενικών από το σημείο την ώρα της πτώσης του ανθρώπου στη θάλασσα, δεύτερον το χρόνο έναρξης των ενεργειών του Λιμενικού, τρίτον την επικοινωνία με τη δικαιοσύνη, τους εκπροσώπους της εταιρίας και του πληρώματος του πλοίου. Το Λιμενικό από την πλευρά του υποστηρίζει ότι στο σημείο υπήρξε παρουσία ωστόσο δεν διευκρινίζει πως ενήργησε την ώρα που έγινε το έγκλημα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες το καράβι είχε απομακρυνθεί αρκετά από την προβλήτα και κατόπιν ενημερώθηκε από την εισαγγελική αρχή να επιστρέψει.

***
Σπίτι στο Πήλιο «στηρίζεται» σε… λεωφορείο

Στην αρχή όταν είδα την εικόνα από την ΕΡΤ, νόμιζα πως ήταν προϊόν μοντάζ, αλλά όταν ζούμαρε η κάμερα διαπίστωσα, (όπως άλλωστε όλοι διαπιστώσαμε) την εικόνα αποκάλυψης στον Πλατανιά Πηλίου. Την εικόνα κατέγραψε η κάμερα κατοίκου της περιοχής που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Στις φωτογραφίες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απεικονίζεται μία τριώροφη κατοικία να έχει πάρει κλίση και να «στηρίζεται» σε ένα τουριστικό λεωφορείο που παρασύρθηκε και βρέθηκε στην αυλή, ενώ ο δρόμος μπροστά από το σπίτι έχει διαλυθεί από τα ορμητικά νερά.

***
Τι εντολή έλαβαν χθες οι υπουργοί

Η εντολή που δόθηκε από τα πρωθυπουργικά χείλη ήταν σαφής, ήταν αυστηρή, ήταν αναμενόμενη. Στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή του κόμματος δεν πρέπει να θεαθεί σε νυκτερινά κέντρα, σε μπυραρίες, σε μπουζούκια και σε πάρτι. Όποιος θεαθεί η τιμωρία θα είναι αυστηρή. Λογικό, θα πείτε μετά τα όσα υποφέρει το τελευταίο διάστημα η πατρίδα μας. Από καύσωνες, πυρκαγιές (όπου θρηνήσαμε θύματα), πλημμύρες (όπου επίσης θρηνήσαμε θύματα) έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο και άλλα.

***
Η ασφάλεια υψηλών προσώπων

Μου λένε πηγές μου πως ο Γιάννης Οικονόμου ετοιμάζει σοβαρές αλλαγές στο σύστημα διάθεσης αστυνομικών για την ασφάλεια υψηλών προσώπων. Μάλιστα η σχετική παρέμβαση αναμένεται να ανακοινωθεί και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σε τί θα συνοψίζετε; Θα μπει ψαλίδι και θα αξιολογηθούν εξ αρχής οι λόγοι που 3.500 αστυνομικοί είναι στη φύλαξη των «VIP» και όχι στους δρόμους.

Κατά τις πληροφορίες μου, ο Γιάννης Οικονόμου πληροφορήθηκε μόλις προσφάτως πως ανάμεσα στους επιχειρηματίες στους οποίους είχαν διατεθεί αστυνομικοί της ασφάλειας υψηλών προσώπων, συγκαταλέγεται και ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, που το όνομά του έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και μάλιστα είχε δίπλα του του ίδιους αστυνομικούς φρουρούς ήδη από το 2014. Αλλά είναι και άλλοι υπόδικοι και καταδικασμένοι επιχειρηματίες που έχουν δίπλα τους αστυνομικούς που τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Και αυτή τη φορά φέρεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να μπει τέλος σε αυτή τη κατάντια…