«Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Αυτή η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του πλοίου αρκεί για να καταδείξει την πρωτοφανή, αδιανόητη, αναισθησία, με την οποία αντιμετωπίστηκε η απανθρωπιά των μελών του πληρώματος του Blue Horizon, που έσπρωξαν τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη στον θάνατο.

Το πλοίο, πράγματι, δεν έχει καμία ευθύνη. Άψυχο πράγμα είναι, δεν έχει μάτια να βλέπει, αυτιά να ακούει, ψυχή για να αισθανθεί. Αλλά ο καπετάνιος και οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν είναι κατάπτυστοι.

Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό. Κανένα συμβάν. Υπήρξε μια συγκεκριμένη ενέργεια, από συγκεκριμένους «ανθρώπους». Που οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Για την οποία δεν έδωσαν δεκάρα. Αυτό που τους ενδιέφερε, αυτό για το οποίο αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν, ήταν η καθυστέρηση του απόπλου.

Μπορούν τα δύο μέλη του πληρώματος να συγκαταλεγούν στο ανθρώπινο είδος; Και τι σόι καπετάνιος είναι αυτός που ενώ γνωρίζει τι έχει γίνει δίνει εντολή να αποπλεύσει το πλοίο; Τι ακριβώς σκέφτηκε το θλιβερό μυαλό του;

Προσωπικά δεν έχω διάθεση να δείξω την παραμικρή κατανόηση σε αυτά τα τέρατα. Θα μπορούσα, αν έστω και την τελευταία στιγμή συνειδητοποιούσαν τι είχαν κάνει. Αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιβάτες δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση διάσωσης του ανθρώπου που κατέληξε στη θάλασσα επειδή τον έσπρωξαν. Κοιτούσαν απαθείς μια ζωή να χάνεται.

Δεν έχω διάθεση να δείξω την παραμικρή κατανόηση και στην ανθρώπινη ντροπή που λέγεται καπετάνιος του πλοίου. Που αποφάσισε να κάνει το δρομολόγιο λες και δεν συνέβη τίποτα. Και που αναγκάστηκε να γυρίσει στο λιμάνι όταν παρενέβη το Λιμενικό που ειδοποιήθηκε από τους εξοργισμένους επιβάτες.

Δεν κρύβω ότι δεν με έχει ενθουσιάσει και η ανακοίνωση της εταιρίας. «Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».

Δηλαδή; Θα μπορούσε να μην ήταν συγκλονισμένη; Και θα μπορούσε να μην συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές; Και τι πάει να πει διαλεύκανση του συμβάντος; Δεν είδαν το βίντεο που έχει κάνει το γύρο του κόσμου; Τι να διαλευκάνουν; Σκόνταψε ο άτυχος Αντώνης και έπεσε μόνος του στη θάλασσα.

Μου κάνει, επίσης, εντύπωση, η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά. «Έχω προσπαθήσει να επικοινωνήσω με την εταιρεία, δεν τα έχω καταφέρει» επεσήμανε στις δηλώσεις του.

Η οργή που υπάρχει, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη τη χώρα είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Αλλά υπάρχει κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί, δεν μπορεί η οργή να ισοπεδώσει τους πάντες και τα πάντα.

Το ξέρω από πρώτο χέρι. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός. Ο αδελφός μου, επίσης. Ξέρω ότι η ελληνική ναυτιλία προσέφερε πολλά σε αυτή τη χώρα τα χρόνια της φτώχειας. Και ξέρω οι Έλληνες ναυτικοί είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς με επίγνωση καθήκοντος.

Αυτοί του Blue Horizon δεν είναι ναυτικοί. Δεν αντιπροσωπεύουν τον Έλληνα ναυτικό. Είναι ανθρώπινα τέρατα.