Η κατάσταση, λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι μη ελεγχόμενη υπό την έννοια ότι όσο και να επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο μέτωπο, όταν δημιουργούνται δεκάδες νέες εστίες στα μετόπισθεν τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι γραμμές διασπώνται και τα στρατηγικά σχέδια ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων. Από τα Δερβενοχώρια έως τη Μάνδρα, την Αγία Σωτήρα και πίσω στη Νέα Πέραμο, τα Μέγαρα και το Λουτράκι η μια φωτιά συναντά την άλλη και όταν αυτό δεν συμβαίνει υπάρχουν πάντα… καλοθελητές για να «βοηθήσουν».

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 3-4 πμ, παρατήρησα ότι καμιά δεκαριά νέες εστίες άναψαν ξαφνικά στη Νέα Πέραμο, την ώρα που ανέβαιναν οι άνεμοι. Έτσι είχε συμβεί στον Κουβαρά, την Ανάβυσσο, το Λαγονήσι και κάτω στη Ρόδο, έτσι θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα και στο επόμενο διάστημα όσο διαρκούν ο καύσωνας και οι αέρηδες. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο. Οι ξένοι πυροσβέστες πλην των δυναμικών Ρουμάνων, αδυνατούν να συνδράμουν ουσιαστικά. Συντονισμός καλός στο πεδίο, μου λένε πως δεν υπάρχει, οι κάτοικοι δεν φεύγουν εύκολα από τα χτισμένα στο δάσος σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, ενώ αεροπλάνα και ελικόπτερα ρίχνουν νερό κυρίως ψηλά για να αποτρέψουν την κάθοδο της φωτιάς χαμηλά.

Οι πυροσβέστες ψάχνουν μόνοι τους αντιδημάρχους να τους ανοίξουν την κάνουλα για να γεμίσουν τις δεξαμενές, όπως έγινε την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Ζωή στη Μάνδρα. Κι από κοντά διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «εθελοντές» ο ρόλος των οποίων πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί. ‘Εως τη στιγμή που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί κάποια σύλληψη ούτε και κάποιο αποτέλεσμα από τις «μάχες των πυροσβεστών». Δηλαδή, οι μάχες που δίδονται έχουν προδιαγεγραμμένο τέλος όταν οι επιλογές στρατηγών είναι αστείες.

***

«Εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι παίξε γέλασε…»

Θα σας εξηγήσω τώρα γιατί οι ξένοι πυροσβέστες πλην Ρουμάνων (που είναι και οι πιο αποτελεσματικοί) προσέχουν ιδιαιτέρως τις κινήσεις τους πριν επέμβουν. Προτού, λοιπόν, επιχειρήσουν σε μια περιοχή την φωτογραφίζουν πρώτα ώστε να σχηματίσουν γνώμη πώς και από πού θα αρχίσουν την μάχη κατάσβεσης της φωτιάς. Αλλά σε πολλές φωτογραφίες βλέπουν πισίνες και αυθαίρετα κτίσματα (όπως συνέβη στην περιοχή κοντά στο Λαγονήσι) και οι άνθρωποι που ήρθαν να βοηθήσουν πού να φανταστούν ότι μέσα σε δάσος είχαν ξεφυτρώσει πισίνες και αυθαίρετα.

***

Η τριάδα των Καναντέρ

‘Όσον αφορά τα ξένα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο γαλλικά και δύο ιταλικά, δεν επιχειρούν μόνα τους. Πάντα τα συνοδεύει στις κατασβέσεις και ένα ελληνικό, της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι σχηματίζεται μια τριάδα από Καναντέρ που «βομβαρδίζει» με θαλασσινό νερό τις εστίες φωτιάς.

***

Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων ψηφίζεται με 200 ψήφους

Για να ισχύσει ο νέος νόμος για την ψήφο των αποδήμων στις επόμενες εκλογές (που είναι οι ευρωεκλογές) απαιτούνται 200 και πλέον ψήφοι, ώστε στο εξής να δύνανται να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Έως τώρα φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 198 ψήφους. Δηλαδή υπέρ, πέραν της ΝΔ, έχουν ταχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας και, συνεπώς, έως τώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι 198 ψήφοι. Θετικά, εκτιμάται ότι θα ψηφίσει η Νίκη, ίσως και άλλο ή και άλλα κόμματα της ακροδεξιάς.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου. Υπάρχει ωστόσο ένα πολιτικό παράδοξο. Η Ελληνική Λύση που ψήφισε ακριβώς την ίδια διάταξη το 2019, τώρα δεν θα την ψηφίσει, καθώς το κόμμα αποφάσισε στο εξής να μην υπερψηφίζει κανένα νόμο της κυβέρνησης.

***

Ο Τσίπρας, το βιβλίο και το σύστημα Ομπάμα

Πολλοί ίσως να απόρησαν πώς ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας πρώην πρωθυπουργός και απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος έως την εκλογή νέου αρχηγού) έφυγε μεσούντος του καύσωνα και εν μέσω πυρκαγιών από την Ελλάδα, οικογενειακώς για την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, που τώρα μεταξύ μας δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες της αμερικανικής αυτής πολιτείας με την Αθήνα. Οι εκδοχές είναι πολλές.

Η βασικότερη βεβαίως είναι ότι θέλει να ξεκουραστεί και να πάει με τα παιδιά του στην (ορίτζιναλ) Ντίσνεϊ Λαντ. Η άλλη εκδοχή, κάπως πιο πολιτική, την οποία μάλιστα την λένε συνεργάτες του και στελέχη που τον γνωρίζουν πολύ καλά, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να γράψει ένα βιβλίο και ότι το ταξίδι ξεκούρασης και αναψυχής στις ΗΠΑ θα ήταν μια ευκαιρία για αυτόν να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και τα γεγονότα που έζησε, τα οποία περιέχονται στο πλούσιο (και ενδιαφέρον) αρχείο του. Θα ήταν δηλαδή μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα της πολιτικής. Θα έχει ενδιαφέρον το βιβλίο αυτό, εάν όντως σκέφτεται να γράψει. Άλλωστε είναι κάτι που συνηθίζεται από πρώην πρωθυπουργούς, να γράφουν βιβλία (όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς) ή να δημιουργούν ιδρύματα (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).

Οι πιο μυημένοι όμως στο τρόπο σκέψης του Αλέξη Τσίπρα δίνουν μια άλλη διάσταση. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι εκείνο που πιθανόν να θέλει ο κ. Τσίπρας τώρα που δεν θα είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην από εδώ και πέρα πορεία του στην πολιτική είναι ένα… σύστημα Ομπάμα. Λένε μάλιστα, ότι βρίσκεται σε επαφή με ορισμένους από τους συνεργάτες του Ομπάμα. Δεν ξέρω εάν αληθεύουν όλες αυτές οι εικασίες. Εκείνο όμως που πρόσεξα ήταν ο θερμός εναγκαλισμός του με τον πρώην πλανητάρχη στο Ίδρυμα Νιάρχος, έναν εναγκαλισμό που ο Ομπάμα δεν έκανε με κανέναν άλλον πολιτικό.

***

Γιατί ο Πρωθυπουργός ανακάλεσε απόφαση διαγραφής από το κόμμα

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλεσε με απόφασή του τη διαγραφή του Πέτρου Δούκα από μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πλέον αναμένεται να λάβει κανονικά τη στήριξη του κόμματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου.

Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Δούκας (που τώρα δίνει και αυτός τη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στον Δήμο του), διαγράφηκε από το κόμμα όταν μίλησε για τις τσάντες με χρήματα που δόθηκαν το 2007 στους πυρόπληκτους της Ηλείας με σκοπό να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές. Γιατί έγινε αυτή η ανάκληση; Επειδή η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές και στην Σπάρτη. Δεν υπάρχει άλλη αιτία. Για να θυμίσω τι έγινε τότε και ο Πέτρος Δούκας διαγράφηκε από τη ΝΔ: Την εποχή των τεράστιων και φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, βρισκόταν ακόμα σε κυβερνητική θέση Όπως αφηγείται άλλωστε ο ίδιος στο επίμαχο video, που προκάλεσε την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού, πήγαινε ο ίδιος στους πυρόπληκτους με σακούλες (!) για να τους αποζημιώσει.

***

Όταν η Ελένη Ανουσάκη συνάντησε τον Βορίδη

Μια κυρία με ψάθινο, τύπου Παναμά, καπέλο κρατώντας μπαστούνι, πλησίασε τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ενώ βρισκόταν στο καφενείο της Βουλής. Ήταν η ηθοποιός, με σημαντική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση Ελένη Ανουσάκη, πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ. Εδώ και μέρες ερχόταν στην Βουλή, καθόταν πάντα στο καφενείο χαιρετούσε παλιούς γνωστούς και περίμενε να εμφανιστεί κάποιος από την κυβέρνηση. Έτσι όταν είδε τον Μάκη Βορίδη δεν έχασε την ευκαιρία. Τον πλησίασε και του υπέβαλε ένα αίτημα: «Πότε επιτέλους θα νομοθετήσει η κυβέρνηση σύνταξη ηθοποιού;». Δεν ξέρω εάν η απάντηση που πήρε την ικανοποίησε, αλλά προτού κλείσει η Βουλή για διακοπές την βλέπω να ξανάρχεται με το ίδιο αίτημα…

***

Τι γυρεύει ένα άρμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Βασ. Σοφίας;

Ισως λίγοι να το έχουν προσέξει, αλλά στο Πολεμικό Μουσείο, μπροστά από το θρυλικό μαχητικό F-5, βρέθηκε ένα άρμα μάχης, το οποίο δοξάστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τον στρατηγό Μοντόγκομερι. Είναι έναν από τους τύπους αρμάτων που χρησιμοποίησε ο Βρετανός στρατηγός, το Μάρμον Χάριγκτον, λαστιχοφόρο άρμα μάχης με πενηντάρι πολυβόλο Μπράουινγκ, που μαζί με άλλα άρματα και καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες από Ελλάδα, Κύπρο, Ινδία και αλλού, ο Βρετανός στρατηγός νίκησε τον Ρόμελ, τον οποίον αποκαλούσαν «Αλεπού της Ερήμου» προκαλώντας 59 χιλιάδες απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους, ενώ καταστράφηκαν 500 γερμανικά άρματα μάχης. Το άρμα αυτό εντάχθηκε στον ελληνικό στρατό, αλλά και στην κυπριακή εθνοφρουρά, στην 21η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως.»

***

Ένα αντίο για την Ίσμα μας

Σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες, είπαν χθες με τον δικό τους τρόπο το τελευταίο αντίο στην συνάδελφο Ίσμα Τουλάτου. Η εκδήλωση στην μνήμη της, που έγινε χθες στην ΕΣΗΕΑ, είχε τη σφραγίδα που άφησε στο πέρασμά της η Ίσμα. Μέσα από τις ομιλίες, τις μουσικές που ξεδιπλώθηκαν στο πιάνο από την καταξιωμένη πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα και τις εικόνες, «πέρασε» η πορεία της στη δημοσιογραφία, στην τέχνη, αλλά και στις προσωπικές της σχέσεις με τους δικούς της ανθρώπους.