Το τρίτο κατά σειρά δύσκολο βράδυ περνάνε αρκετοί συμπολίτες μας με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτη σε Ρόδο και Σπάρτη, αν και στο μέτωπο της Λακωνίας φαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος.

Σπάρτη: Βελτιωμένη η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς χωρίς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο

Βελτιωμένη χωρίς όμως να έχει τεθεί υπο έλεγχο είναι η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Δάφνη Λακωνίας, όπου καίγονται από το μεσημέρι καλλιέργειες και δασική έκταση.

Oπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η κατάσταση στην περιοχή του Δαφνίου του Δήμου Ευρώτα είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες στην φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις τρεις σήμερα το μεσημέρι κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Σπάρτης και λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα σε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέτωπο που ξεπερνά τα 4-5 χλμ. σε μήκος.

Ν. Δένδιας: Στην πρώτη γραμμή της μάχης το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων

«Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και των περιουσιών των πολιτών, το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Ρόδος: Τρεις δημοτικές ενότητες ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι τοπικές αρχές

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών από χθες, οι οποίες συνεχίζονται.

Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες ξέσπασαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη στη Δυτική Αττική

Σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα των Δερβενοχωρίων – Δυτικής Αττικής, καθώς και του Λουτρακίου, που τις προηγούμενες ώρες κάηκαν πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες, η εικόνα το βράδυ της Τετάρτης παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη.