Και μετά τις Βρυξέλλες τα βλέμματα της ελληνικής (αλλά και τουρκικής) διπλωματίας στρέφονται στο Βίλνιους στην συνάντηση που θα έχουν στις 11 Ιουλίου οι Μητσοτάκης και Ερντογάν. Ίσως να αρχίσει μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, επήλθε ένα είδος ηρεμίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Αν και ο Ερντογάν, προαναγγέλλει ότι στη συνάντηση αυτή θα θέσει το θέμα των ελληνικών εξοπλισμών, τη στιγμή που το μοναδικό θέμα που υπάρχει για διευθέτηση είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Έχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της».

Να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία φορά είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάρτιο του 2022 στην κατοικία Βαχντετίν. Μετά όμως από αυτή τη συνάντηση ακολούθησαν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες του τύπου: «Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», «Μητσοτάκης γιοκ», «ο πύραυλος Tayfun μπορεί να κτυπήσει την Αθήνα», «Γαλάζια πατρίδα» και άλλα που δυναμίτιζαν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ας ελπίσουμε αυτή την φορά να μην συμβούν όλα αυτά που συνέβαιναν πριν από τους σεισμούς (και την τραγωδία των Τεμπών). Στο Βίλνιους, ωστόσο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να σχεδιαστούν και πάλι οι επόμενες κινήσεις για την εμπέδωση του καλού κλίματος, με την Αθήνα να θέλει να στρωθούν και τα καθιερωμένα τραπέζια διαλόγου, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη διατήρηση της επαφής και την αποφυγή – όσο το δυνατόν – εντάσεων.

***

Οι έδρες που έφεραν οι νέες καραμπόλες στην Βουλή

Ποιος να το έλεγε; Δύο εικοσιτετράωρα προ του ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, προέκυψαν, από την ανώτατη εφορευτική επιτροπή οι γνωστές… καραμπόλες. Μεταξύ άλλων αλλάζει και ο αριθμός των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου υποχωρεί από τις 48 στις 47 έδρες ενώ ο Περισσός εκλέγει 21 βουλευτές από 20 που είχε υπολογιστεί αρχικά. Πιο συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει μία έδρα στα Ιωάννινα όπου εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Έξαρχος, έδρα όμως που την χάνει η ΝΔ και αφήνει εκτός Βουλής των Γιώργο Αμυρά (πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος). Απώλεια έχει η ΝΔ και στην Δυτική Αττική όπου μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Αντιθέτως η ΝΔ κερδίζει την έδρα στη Β΄ Πειραιά και επανέρχεται στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974 και στις Σέρρες όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης. Στον ίδιο νομό χάνει την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής. Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α’ Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Η «καραμπόλα» τέλος με την μία από τις έδρες της Β’ Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Χρήστος Αρίδας οδηγεί και σε αλλαγές στην Α’ Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη» – στην πρώτη θέση βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός ο οποίος πλέον καλείται να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης – και αντ’ αυτής βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική. Την συγκεκριμένη έδρα καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης.

***

Ο αρχαιότερος βουλευτής του πλανήτη είναι Έλληνας

Τώρα με τις τελευταίες καραμπόλες που ανακοίνωσε η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, ένας από τους βουλευτές της ΝΔ που μόλις κέρδισε την έδρα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες. Και ξέρετε γιατί; Είναι ο αρχαιότερος βουλευτής του… πλανήτη. Πρόκειται για τον Γιάννη Τραγάκη που εκλέγεται από το 1974. Πριν από μερικούς μήνες αρχαιότερος βουλευτής στον κόσμο ήταν ένας Αμερικανός βουλευτής, ο οποίος όμως απεβίωσε ενώ βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο σε πτήση εσωτερικών αερογραμμών. Ο κ. Τραγάκης όμως διαθέτει ακόμα ένα ρεκόρ. Αν και ο αρχαιότερος βουλευτής, ποτέ δεν έλαβε υπουργικό θώκο. Κανένας πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά δεν του πρότεινε να τον αναβαθμίσει σε υπουργό, έστω σε υφυπουργό. Αλλά όπως λέει και για αυτό είναι υπερήφανος.

***

Οι τρεις νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής

Πάμε τώρα στην Βουλή η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου την Δευτέρα. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πω ότι από πλευράς αντιπροέδρων του Σώματος έγινε γνωστό ότι θα είναι οι πρώην υπουργοί Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, αλλά ο και Θανάσης Μπούρας. Δηλαδή μένουν απέξω οι Νικήτας Κακλαμάνης και Χαράλαμπος Αθανασίου. Έχουν ενδιαφέρον οι αντιπρόεδροι (και αυτοί που θα προταθούν από τα άλλα κόμματα) με την οκταμελή Βουλή που θα λειτουργήσει από την Δευτέρα.

***

Το έδρανο Ανδρουλάκη, οι θέσεις Πλεύσης, Σπαρτιωτών και Νίκης

Ένας γρίφος λύθηκε και μπορώ να πω με απλό τρόπο για τις θέσεις (τα έδρανα) των κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε συνεννόηση με τα κόμματα αποφάσισαν τα υπάρχοντα κόμματα (που εισήλθαν στη Βουλή) θα διατηρήσουν τα έδρανά που είχαν από την προηγούμενη Βουλή. Ο Ανδρουλάκης και το ΠαΣοΚ (για παράδειγμα) θα κάθονται δίπλα από τα έδρανα της ΝΔ. Τα νέα κόμματα θα καταλάβουν τα πίσω έδρανα και βεβαίως τα έδρανα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

***

Τα 125 «ορφανά» βουλευτικά αυτοκίνητα

Άρχισαν από χθες οι 125 βουλευτές (της προηγούμενης Βουλής) που δεν εξελέγησαν να παραδίδουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα για να τα παραλάβουν εν συνεχεία οι νέοι βουλευτές. Θα πείτε οι βουλευτές θα έχουν τα ίδια αυτοκίνητα που τους προμήθευσε η Βουλή (με το σύστημα leasing) πριν από τέσσερα χρόνια; Οχι βεβαίως γιατί η σύμβαση leasing λήγει τέλος του χρόνου και στις αρχές του 2024 οι βουλευτές θα παραλάβουν ολοκαίνουργια βουλευτικά τα περισσότερα των οποίων θα είναι SUV.

***

Το βίντεο

Για το επεισόδιο μεταξύ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Πάνου Ρήγα θα έχετε πληροφορηθεί τις προηγούμενες ημέρες με τον δεύτερο να λέει ότι ο πρώτος τον έπιασε από τον λαιμό. Αυτό που έμαθα εγώ είναι ότι ακούστηκαν και…γαλλικά. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι κυκλοφορεί και βίντεο, όπως λένε οι γνωρίζοντες με το επεισόδιο.

***

Να παραιτηθεί

Ο Π. Ρήγας ήταν σε έξαλλη κατάσταση μετά το επεισόδιο και λογικό ήταν. Μάλιστα ζήτησε με ένταση να συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα και να υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα για τον Δ. Τζανακόπουλο που τελικά λόγω της παραίτησης Τσίπρα λέγεται ότι την γλίτωσε. Για να δούμε, εκτός εάν επιμείνει ο Π. Ρήγας. Πάντως κυκλοφόρησαν διάφορα περί παραίτησής του από τα όργανα που δεν ισχύουν.

***

Τα συγκοινωνούντα δοχεία των κομμάτων

Ως συγκοινωνούντα δοχεία λειτούργησαν τα αποκαλούμενα αντισυστημικά κόμματα, κάτι που αποτυπώνει και το κριτήριο της ψήφου των πολιτών που κινούνται στην κινούμενη άμμο της διαμαρτυρίας. Οι μετακινήσεις που αποτυπώθηκαν μεταξύ των «άκρων» συμπεριλαμβάνουν και την Πλεύση Ελευθερίας παρότι κινείται πολιτικά σε άλλο φάσμα από τους τρεις εθνικιστικούς και «υπερπατριωτικούς» σχηματισμούς των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης . Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις καταγράφηκαν προς το κόμμα – «δορυφόρο» του έγκλειστους Κασιδιάρη και δευτερευόντως προς την Νίκη με διασυνδέσεις με μοναστήρια και παραεκκλησιαστικές ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι από την Ελληνική Λύση ένα ποσοστό 2,9% κατευθύνθηκε προς την Νίκη και 15,8% προς τους Σπαρτιάτες, από την Νίκη 1,7% πήγε στην Ελληνική Λύση και 15,5% προς τους Σπαρτιάτες, ενώ προς το ίδιο μόρφωμα κατευθύνθηκε και ένα 10,2% από την Πλεύση Ελευθερίας, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η δήθεν αντισυστημική ψήφος δεν έχει χρώμα…

***

Και όμως η Ζωή τους πρόλαβε όλους στη Βουλή

Μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τις προάλλες κατά την επίσκεψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία εδώ και ημέρες τον αναζητούσε στο τηλέφωνο για να συναντηθούν. Τελικά την δέχθηκε στο γραφείο του όπου επί μιάμιση ώρα (!) τα έλεγαν σχετικά με όλα τα θέματα που απασχολούν την αρχηγό της Πλεύσης Ελευθερίας: τα προνόμια που επικαλείται ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής για να παρεμβαίνει όποτε επιθυμεί (επί 12λεπτο), αν και τώρα θα είναι πρόεδρος Κ.Ο. και λογικά θα πρέπει να διαλέξει (δίπορτο, δηλαδή…), τα γραφεία που θα παραχωρηθούν στο κόμμα της και στην ίδια (στο ισόγειο του Κοινοβουλίου) και βεβαίως τις θέσεις που θα καταλάβουν οι οκτώ βουλευτές της Πλεύσης στο Βουλευτήριο. Τραγική σύμπτωση: την ώρα που τα έλεγαν, στην τηλεόραση μεταδίδονταν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο. Ακολούθως, ο κ. Τασούλας πήγε την κυρία Κωνσταντοπούλου στην αίθουσα της Ολομέλειας για να δουν το πού θα κάτσουν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας τους οποίους, λέγεται, ότι δεν θέλει το ΚΚΕ με τίποτα από πίσω του, καθώς ψυχανεμίζεται τι θα συμβαίνει με τις διαρκείς παρεμβάσεις της και δεν έχουν καμία όρεξη. Δεν ξεχνούν άλλωστε τι βίωσαν επί προεδρίας της με χαρακτηριστικό το περιστατικό να καλεί στο τηλέφωνο η τότε Πρόεδρος στις 4.00 τα χαράματα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, μέχρι που την «κατσάδιασε», όπως λένε οι «κουτσομπόληδες» του Κοινοβουλίου και έτσι σταμάτησε αυτή την ανορθόδοξη επικοινωνία με τους εκπροσώπους των κομμάτων…

* Θα πρέπει να σας πω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, ο οποίος ενημερώθηκε κυρίως για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ήθελε να κάνει μια γνωριμία με το Κοινοβούλιο, όπως έλεγε.