Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες και την υποχώρηση στο ποσοστό του 17,8%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στην Κουμουνδούρου θα ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Live οι δηλώσεις:

-Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Αποφασίζω με ψυχραιμία όπως και έκανα για τρία 24ωρα. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα

-Το βράδυ των εκλογών είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ανοίξει έναν νέο.

-Είναι ανάγκη να βρούμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις αφορούν βεβαίως και εμένα που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον κύκλο που κλείνει.

-Παρέλαβα ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, έγινε το πρώτο αριστερό κόμμα της Ευρώπης που κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες

-Ήμουν ο πρώτος στην Ιστορία Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης.

-Και σήμερα, που είναι σημαντική μέρα για μένα, δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε.

-Όσο κι αν είναι παράδοξο το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η αρχή του νέου κύκλου

-Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε χωρίς καθυστέρηση.Αυτή είναι η προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.

-Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος με άμεση προσφυγή στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος.

Τα αλλάζει όλα ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας που μετά τις εκλογές απέφυγε να πάει στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι κατέληξε σε αποφάσεις που θα προκαλέσουν ισχυρούς εσωκομματικούς τριγμούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στις 12.30 σε δηλώσεις στο Ζάππειο, προκειμένου να δώσει το στίγμα των προθέσεων του για τις ριζικές αλλαγές που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έγραψε το ΒΗΜΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συντριπτική στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και έπληξε καίρια και το αρχηγικό του ιμπέριουμ αποφάσισε να τα αλλάξει όλα όσο επώδυνο και να είναι.

Οι έκτακτες καταστάσεις σε έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις και το τριήμερο του αναστοχασμού έδωσε την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να λάβει αποφάσεις που θα επιφέρουν εσωκομματικό σεισμό, προσδοκώντας να κερδίσουν τμήμα της κοινωνίας για να ξαναπιστέψουν στον πολιτικό φορέα που θα ηγηθεί.

Στο τραπέζι υπήρξε εισήγηση και δεν την απέρριψε να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ εξετάζεται ακόμα να αποχωρήσει από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να μετακινηθεί στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μία κίνηση που θα επιφέρει τριγμούς στο κόμμα και αντιδράσεις από την Ομπρέλα.

Όλα αυτά θα γίνουν άμεσα εντός του Ιουλίου σε έκτακτο συνέδριο, αφού προηγηθούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων με τελευταίο σταθμό την ερχόμενη εβδομάδα την Κεντρική Επιτροπή.