Οι μηχανές sonar που αναζητούν το υποβρύχιο Titan, το οποίο χάθηκε πριν δύο μέρες κατά τη διάρκεια κατάδυσης στα συντρίμμια του Τιτανικού, έπιασαν ήχους, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με βάση το υπόμνημα, που ήρθε στην κατοχή του CNN, παραμένει άγνωστο πότε ακούστηκαν οι ήχοι και για πόση ώρα. Μάλιστα οι ήχοι δεν περιγράφηκαν σαν «χτυπήματα». «Ακούστηκε ακουστική ανατροφοδότηση και θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των μέσων,  επίσης αποτελεί ελπίδα για επιζώντες» αναφέρει η ενημέρωση.

Εκδρομή στο ναυάγιο του Τιτανικού

Το υποβρύχιο, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions, μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι: ο 61χρονος αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ (διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού), ο 59χρονος βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation), ο 48χρονος πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

Το κόστος που πλήρωσαν οι τουρίστες για την ξενάγηση ανέρχεται στα έως και 250.000 δολάρια προκειμένου να καταδυθεί σε βάθος 4.000 μέτρων και σε απόσταση 600 χιλιομέτρων περίπου από τη Νέα Γη του Καναδά προκειμένου να δει από κοντά το διάσημο ναύαγιο του Τιτανικού. Το υποβρύχιο αγνοείται από την Κυριακή 18/6 και σύμφωνα με πληροφορίες το οξυγόνο θα έφτανε στους επιβάτες για 40 ώρες.

Μεγάλη επιχείρηση

Καθώς η έρευνα έφτασε στην τρίτη ημέρα της, περισσότερα πλοία και αεροσκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση. Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο στρατιωτικός κλάδος στέλνει ειδικούς επί του θέματος και ένα Flyaway Deep Ocean Salvage System για να βοηθήσει στην αποστολή διάσωσης του εμπορικού υποβρύχιου σκάφους. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα ανύψωσης και ανάσυρσης μεγάλων, ογκωδών και βαρέων υποθαλάσσιων αντικειμένων, όπως το μικρό υποβρύχιο.

Η αμερικανική ακτοφυλακή και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Καναδά αναπτύσσουν επίσης περισσότερα αεροσκάφη και σκάφη για να βοηθήσουν στην αναζήτηση του υποβρύχιου.