Το Λιμενικό των ΗΠΑ και του Καναδά συνεχίζει σήμερα με πλοία και αεροσκάφη τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός μικρού τουριστικού υποβρυχίου το οποίο έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών του Καναδά με πέντε επιβαίνοντες οι οποίοι θα επισκέπτονταν το ναυάγιο του Τιτανικού, στο πλαίσιο των οργανωμένων ταξιδιών που διοργανώνει η εταιρία OceanGate Expeditions .

Το υποβρύχιο Titan γενικά χρησιμοποιείται από την εταιρία για να πηγαίνει όσους ενδιαφερόμενους το επιλέγουν για να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρα στον πυθμένα του Ατλαντικού, ενώ είναι περίπου 600 χιλιόμετρα από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το «Titan» είναι ένα επανδρωμένο υποβρύχιο κατηγορίας Cyclops που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πέντε άτομα σε βάθη 4.000 μέτρων για επιτόπια έρευνα και επιθεώρηση, έρευνα και συλλογή δεδομένων, παραγωγή ταινιών και πολυμέσων και δοκιμές υλικού και λογισμικού βαθέων υδάτων.

Πηγή: BBC

Συγκεκριμένα, ανάλογα και την κατάσταση της θάλασσας, το υποβρύχιο ξεκινά την κατάδυση προς το ναυάγιο του Τιτανικού την 3η μέρα από τις 8 που κρατά το ταξίδι.

Όταν ξεκινήσει η κατάβαση, υπό φυσιολογικές συνθήκες το Titan στέλνει μηνύματα για να επικοινωνήσει με την ομάδα του στο μεταφορικό σκάφος Polar Prince που παραμένει πάνω από το νερό. Στην προκειμένη, το μοιραίο σκάφος έχασε την επαφή με το μητρικό σκάφος, μόλις μία ώρα και 45 λεπτά μετά την αποστολή.

Οι επιβαίνοντες

Η εταιρία, διαφημίζοντας την εκδρομή, καλεί τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν τα βήματα του Ζακ Κουστώ και να γίνουν υποβρύχιοι εξερευνητές. «Αυτή είναι η ευκαιρία σας να βγείτε έξω από την καθημερινή ζωή και να ανακαλύψετε κάτι πραγματικά εξαιρετικό» αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα, οι «ατρόμητοι ταξιδιώτες» αποπλέουν από τις ακτές του Ατλαντικού του Καναδά για μια 8ήμερη αποστολή για να βουτήξουν στο εμβληματικό ναυάγιο. Η κατάδυση τονίζεται ότι προσφέρει όχι μόνο μια συναρπαστική και μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά και βοηθάει την επιστημονική κοινότητα να μάθει περισσότερα για το ναυάγιο και το περιβάλλον των βαθέων ωκεανών, καθώς κάθε κατάδυση έχει επίσης έναν επιστημονικό στόχο.

Για το λόγο αυτό, αλλά και λόγου του κόστους των 250.000$, στις εκδρομές αυτές συμμετέχουν ερευνητές ή μεγιστάνες.

Στην προκειμένη, η OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μεταξύ των επιβαινόντων είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Ο 58χρονος αυτός επιχειρηματίας και λάτρης του διαστημικού τουρισμού είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι.

Σε ανάρτησή του στο Instagram ο ίδιος ο Χάρντινγκ είχε γράψει το Σάββατο, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στο ταξίδι αυτό, ότι «το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείται από μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν κάνει περισσότερες από 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του 1980».

Στο υποβρύχιο φέρονται να επιβαίνουν επίσης ο Shahzada Dawood με τον γιο του Suleman, οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Πακιστάν.

To  «πειραματικό» σκάφος

Το αμερικανικό δίκτυο CBS είχε στείλει έναν από τους ρεπόρτερ του σε ένα ταξίδι με την ίδια εταιρεία πέρυσι για να δει το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Ντέιβιντ Πογκ είχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο Titan, αφού πρώτα διάβασε αυτό που φαίνεται να είναι μια παραίτηση ένα συμβόλαιο που περιέγραφε το υποβρύχιο ως «πειραματικό» σκάφος, «που δεν έχει εγκριθεί ή πιστοποιηθεί από κανένα ρυθμιστικό φορέα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό, αναπηρία, συναισθηματικό τραύμα ή θάνατο».

«Πού υπογράφω?» λέει στην κάμερα χαμογελώντας.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, του κάνει μια περιήγηση στο υποβρύχιο, όπου αποκαλύπτει ότι το σκάφος έχει μόνο ένα κουμπί, ενώ λειτουργεί με ένα χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών.

Όταν ο ρεπόρτερ τον ρωτά σχετικά με τη φύση ορισμένων εξαρτημάτων που είναι «κατασκευασμένα», ο Ρας εξηγεί ότι η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τη Nasa και την Boeing για να διασφαλίσει την ασφάλεια του δοχείου πίεσης – του πιο σημαντικού μέρους του υποβρυχίου.

«Όλα τα άλλα μπορεί να αποτύχουν. Οι προωθητές σας μπορούν να σβήσουν, τα φώτα σας μπορούν να σβήσουν – θα είστε ακόμα ασφαλείς».

Οι δύο πρώτες προσπάθειες του υποβρυχίου με τη συμμετοχή του ρεπόρτερ για κατάδυση στο σημείο του Τιτανικού απέτυχαν, με τον Ντέιβιντ Πογκ να φτάνει τελικά στο ναυάγιο του Τιτανικού την τελευταία μέρα του ταξιδιού.