Το νησί της Κω τα τελευταία 24ωρα συγκλονίζεται από την τραγική δολοφονία της 27χρονης Anastazja Rubinska, γεγονός που έχει λάβει πανελλήνιες, αν όχι πανευρωπαϊκές διαστάσεις, δεδομένου ότι η δολοφονημένη νεαρή γυναίκα ήταν Πολωνικής καταγωγής, κάτι που κινητοποίησε ακόμη και την Πολωνική Κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πως τέτοιου είδους υποθέσεις, πυροδοτούν την παραφιλολογία και την ακατάσχετη φημολογία, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση και με δεδομένο το γεγονός ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι Μπαγκλαντεσιανής καταγωγής, εκφράζονται φόβοι πυροδότησης και ενός διάσπαρτου κλίματος ξενοφοβίας.

Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη! Το νησί της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Η Κως ως τόπος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, διαφορετικών θρησκειών και εθίμων. Η Κως του καλοκαιριού, του ήλιου και της θάλασσας, αλλά και των ωραίων ανθρώπων, βρίσκεται τελευταία στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος για τους τελείως «λάθος» λόγους.

Τα συχνά ζητήματα των ελλείψεων στις δομές υγείας του νησιού, καθώς και αυτή καθ’ αυτή η υπόθεση δολοφονίας που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα, έχουν ίσως δημιουργήσει μια μονομερώς δυστοπική εικόνα του νησιού η οποία μόνο πραγματική δεν είναι!

Η Κως ως μια απ’ τις λίγες, τις ελάχιστες περιοχές της χώρας μας που αύξησε τα δημογραφικά της δεδομένα, η Κως της αναβαθμισμένης ποιότητας ζωής. Η Κως που ως κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, επιλέγεται κάθε χρόνο από πέραν του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν την μοναδική εμπειρία του να περνά κανείς έστω και λίγες μέρες στο νησί μας, υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μια πρωτοφανή αρνητική προβολή.

Δεν είναι αυτή η Κως. Δεν είναι αυτό το νησί μας. Το νησί μας είναι ο ελληνικός ήλιος που ανατέλει και φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων του. Το νησί μας είναι η καταγάλανη θάλασσα που μας ταξιδεύει και μας ενώνει με όλο τον Κόσμο. Το νησί μας είναι οι άνθρωποί του, που είναι φιλόξενοι, ανοιχτόμυαλοι κι ανθρωπιστές.

Η Κως είναι το Ασκληπιείο της, τα γραφικά χωριά της, οι κατάξανθες παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα ορεινά της μονοπάτια, η γαστρονομία της, η οινολογία της, η πλούσια Ιστορία της, ο Πολιτισμός της, τα ήθη και τα έθιμά της. Η Κως είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί της. Άνθρωποι που υποδέχθηκαν, φιλοξένησαν κι ενσωμάτωσαν κάθε επισκέπτη. Άνθρωποι που περιέθαλψαν πρόσφυγες κατά την πρόσφατη ανθρωπιστική προσφυγική κρίση του 2015.

Άνθρωποι που ουδέποτε φοβήθηκαν το «ξένο» και το «διαφορετικό». Απεναντίας οι Κώοι πήραν το «ξένο» και το «διαφορετικό» και το απογείωσαν δίνοντάς του νέα διάσταση. Η Κως εδώ και λίγα 24ωρα θρηνεί την απώλεια ενός νέου κοριτσιού που δολοφονήθηκε στυγερά. Ενός κοριτσιού που ήρθε από την χώρα της για να εργαστεί. Η Κως θρηνεί την απώλεια της Anastazja Rubinska σαν να επρόκειτο για Ελληνίδα, για Κώα, για συμπολίτισσά μας. Η Κως θρηνεί τον άδικο χαμό αυτού του κοριτσιού σαν να ήταν, φίλη μας, κοπέλα μας, αδελφή μας. Σαν να ήταν η Αναστασία. Η Αναστασία μας.

Δεν αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του νησιού μας το τραγικό φινάλε αυτής της υπόθεσης. Δεν αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του νησιού μας όλος αυτός ο αρνητισμός και η καταχνιά των τελευταίων ημερών. Δεν μας αξίζει να μαθαίνει κανείς για το νησί μας, απ’ τους τίτλους των τελευταίων τραγικών ειδήσεων.

Να έλθετε στο νησί μας. Να επισκεφθείτε την Κω. Να γίνετε κι εσείς μέρος της όλης εμπειρίας που μπορεί αυτό το σμαραγδένιο νησί να σας προσφέρει. Να γνωρίσετε τους ανθρώπους μας. Σας υποσχόμαστε οτι φιλοξενώντας και χαμογελώντας σας, θα αναχωρήσετε με το πιο πλατύ χαμόγελο έχοντας ζήσει τι σημαίνει Κωακή φιλοξενία.