Η αλαζονεία και ή έπαρση προβληματίζουν το εκλογικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα εντελώς νέα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου μελετώνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ, το οποίο έπειτα από τους σύντομους πανηγυρισμούς της προηγούμενης Κυριακής καταστρώνει τα επόμενα στάδια της προεκλογικής καμπάνιας.

Που θα κριθεί η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας

Στη ουσία τα διλήμματα θα είναι τα ίδια και πιθανώς θα τεθούν με πιο εμφατικό τρόπο, με στόχο την εξασφάλιση ενός ποσοστού το οποίο σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να δώσει την αυτοδυναμία. Εν πολλοίς αυτό θα κριθεί από την ικανότητα της ΝΔ να διατηρήσει έναν αριθμό ψήφων όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 2,2 εκατομμύρια που έλαβε την προηγούμενη Κυριακή, αλλά και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής, που έφτασε το 16% στις πρόσφατες εκλογές.

Οι κρίσιμες παράμετροι για την αυτοδυναμία

Κρίσιμες παράμετροι θα είναι η κινητοποίηση βουλευτών που έχουν ήδη εκλεγεί και όσων φιλοδοξούν ότι θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές με τη λίστα, η συσπείρωση σε περιφέρειες όπου διαπιστώθηκαν αδυναμίες (παρά την γενική επικράτηση) και κατά μείζονα λόγο, η αποφυγή φαινομένων έπαρσης, αλαζονείας και προκλητικών συμπεριφορών.

Το σχετικό μήνυμα έχει εκπέμψει από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως κάποιες παραφωνίες έχουν ήδη σημειωθεί, όπως οι περιγραφές από βουλευτές του στόχου της κατάκτησης των 180 εδρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη ότι «το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η ΝΔ να είναι κυβέρνηση, αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Αναφορές με τέτοιο περιεχόμενο προξενούν προβληματισμό στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκτιμάται, αφενός, ότι λειτουργούν επιβεβαιωτικά ως προς την ανησυχία που θα επιδιώξει να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, προ μίας ενδεχόμενης απόλυτης ηγεμονίας της ΝΔ και, αφετέρου, ότι πιθανώς θα οδηγούσε κάποιες ομάδες ψηφοφόρων προς το ΠαΣοΚ, το οποίο θα ποντάρει στην στρατηγική της ενίσχυσης του, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τις θέσεις στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.