Θα αρχίσω με μια είδηση της τελευταίας στιγμής, επί του πιεστηρίου όπως έλεγαν οι παλιοί. Ο Πρωθυπουργός από την Πάτρα είπε ότι τα πρώτα F-35, θα έχουν βάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Αλλά για να δεχθεί η Ανδραβίδα αυτά τα σύγχρονα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη θα πρέπει να γίνουν έργα στην περιοχή. Εξήγγειλε επενδύσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε η περιοχή της Ανδραβίδας να μπορέσει να υποδεχθεί τα F-35.
 
***

Βαφτίζοντας ένα κόμμα εξουσίας

Τώρα με την ίδρυση νέων κομμάτων (και με τα παράξενα πολλές φορές ονόματα που τους δίνουν) θα σας ταξιδεψω στις αρχές της μεταπολίτευσης, όταν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Τότε, τα κόμματα είχαν κυρίως δύο ή το πολύ τρία γράμματα, για παράδειγμα, Ένωση Κέντρου, Νέα Δημοκρατία, Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ για συντομία), Ενωμένη Αριστερά  κτλ., αλλά το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ήταν μεγάλο ως όνομα. Δεν χωρούσε πολλές φορές καν στους τίτλους των εφημερίδων. Έπρεπε συνεπώς κάτι να γίνει, να συντομεύσει, χωρίς να χάσει την δυναμική του.
Και εγένετο, λοιπόν το «ΠαΣοΚ» (εν συντομία)!  Από τότε λοιπόν το έχουν συντομεύσει για να έχει το δικό του αρκτικόλεξο, ΠαΣοΚ (ή ΠΑΣΟΚ). Το ΠαΣοΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε, αποθεώθηκε, κατακεραυνώθηκε, κατηγορήθηκε για πολλά από τα δεινά αυτού του τόπου, πάθιασε πολίτες, έκανε ορκισμένους εχθρούς, έγινε μόδα, τρόπος ζωής, αλλά υπήρξαν και αρκετές απόπειρες αντιγραφής ή πλαστογραφίας (όπως λέει σήμερα και ο Νίκος Ανδρουλάκης). Αυτά για την ιστορία των ονομάτων των πολιτικών κομμάτων. Και σήμερα που το όνομα έχει και πάλι μεγαλώσει, το συνοδευτικό του ΠαΣοΚ κυκλοφορεί με αρκτικόλεξο: ΚΙΝΑΛ
***

Ποιος δέχθηκε και ποιος απέρριψε το αίτημα του Mega για ντιμπέιτ

Πάμε τώρα σε ένα θέμα κρίσιμο της προεκλογικής περιόδου, αυτό του ντιμπέιτ. Το θέμα έχει ως εξής: Επιστολές προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έστειλε το Mega για τη διεξαγωγή στην τηλεοπτική του συχνότητα ενός debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Με την επιστολή του, το Mega ενημερώνει τους δύο αρχηγούς για την πρότασή του, εξηγώντας ότι προτίθεται να φιλοξενήσει την τηλεμαχία των δύο σε ώρα και ημερομηνία που θα επιλεγεί, εφόσον βέβαια ανταποκριθούν αμφότεροι θετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά της Τσαπανίδου απάντησε αμέσως  στο αίτημα «ναι» και με… χαρά. Η ΝΔ όμως;  Το απέρριψε και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για ένα ντιμπέιτ, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μπορεί να προσκαλεί ή να αυτοπροσκαλείται, να επιβεβαιώνει ότι είναι εξαίρεση όσο θέλει. Η δυσανεξία του στους θεσμούς δεν μας εκπλήσσει. Η στάση του είναι αποκαλυπτική ως προς τον σεβασμό του στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απομόνωσή του είναι καθολική και η στάση του κωμική»…
Κρίμα, γιατί όπως αναφερόταν στην επιστολή που έστειλε ο γενικός διευθυντής ειδήσεων Σταμάτης Μαλέλης «η ανταλλαγή απόψεων Μητσοτάκη – Τσίπρα θα συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου».
***

Τι ρωτούν οι ξένες πρεσβείες για τις εκλογές

Το μεσημέρι της Πέμπτης, την ώρα των μεσημεριανών δελτίων ειδήσεων των καναλιών, παρατήρησα συνωστισμό αυτοκινήτων με διπλωματικές πινακίδες στη Φιλοθέη, έξω από το σπίτι της πρεσβευτού της Νορβηγίας, Λάιλα Μπραντ Ζάκχελν. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα ήταν και ορισμένα… βουλευτικά. Τι ακριβώς συνέβαινε; Η πρέσβης της Νορβηγίας είχε προσκαλέσει για γεύμα (με ριζότο λαχανικών και φιλέτο μοσχαριού) συναδέλφους της από διάφορες χώρες, αλλά και πολιτικούς για μια πολιτική συζήτηση. Ανάμεσά τους και οι Γιώργος Κατρούγκαλος (πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και ο Ευάγγελος Καλπαδάκης (διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα). Όπως ήταν αναμενόμενο οι ξένοι διπλωμάτες επικέντρωσαν τις ερωτήσεις τους στα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξαν να τους ενδιαφέρει το θέμα της «κυβέρνησης των ηττημένων» και πώς αυτή μεταφράζεται πολιτικά, με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα των εκλογών και βεβαίως ποιος τελικά θα είναι ο νικητής στην δεύτερη κάλπη. Οι απαντήσεις που δόθηκαν καθόλου δεν διαφέρουν από τις απαντήσεις που δίνει και ο κ. Τσίπρας στις συνεντεύξεις του.
***

Τα προγνωστικά στις πρυτανικές εκλογές

Πέντε ημέρες έμειναν για τις εκλογές στο ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας και όλα δείχνουν ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών θα γυρίσει σελίδα με νέα πρόσωπα. Παρά τις συνεχείς αλλαγές στον νόμο για την εκλογή πρυτάνεων και τις μεταμεσονύκτιες τροπολογίες, το ρεύμα αλλαγής φαίνεται ότι δεν μπορεί να παρεμποδιστεί. Τα προγνωστικά δίνουν μια θέση στην πολυπόθητη εξάδα στον Πρόεδρο της Ιατρικής Γεράσιμο Σιάσο, στον Πρόεδρο του Οικονομικού Στέλιο Κώτσιο, στην Πρόεδρο του Γεωλογικού Ασημίνα Αντωναράκου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου της Φιλοσοφικής Δημήτρη Δρόσο και στον γνωστό Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Σπύρο Βλαχόπουλο.
Οι εκτιμήσεις όλων, ακόμα και των συνυποψηφίων του, είναι ότι ο καθηγητής καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος θα κερδίσει την πρωτιά, καθώς οι πανεπιστημιακοί του αναγνωρίζουν την επιτυχημένη του πορεία στη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής. Από την άλλη πλευρά η σύζυγος του νυν Πρύτανη, Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου – Δημοπούλου, φαίνεται ότι χάνει το εισιτήριο εισόδου για το Συμβούλιο Διοίκησης, καθώς η έλλειψη διοικητικής εμπειρίας αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τη διεκδίκηση μιας τόσο υψηλής θέσης στο πανεπιστήμιο.
***

Όταν οι Γερμανοί παραδόθηκαν στην Σύμη

Η 8η Μαΐου του 1945 θεωρείται σαν ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που προκάλεσε στην ανθρωπότητα τρομερές υλικές καταστροφές, καθυστέρηση σε όλους τους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και προπάντων θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Την ίδια μέρα, 8η Μαΐου του 1945, ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Έτσι ολοκληρώθηκε στη Σύμη το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ταυτόχρονα σημαδεύεται η αρχή του τέλους για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου ύστερα από σκλαβιά 600 και πλέον χρόνων. Μεγάλη (και σημαδιακή) γιορτή για τη Σύμη. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Δήμος του ακριτικού νησιού στην εσχατιά του Αιγαίου θα ανακηρύξει επίτιμους δημότες τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
***

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Μια εκκρεμότητα της Βουλής με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό παραμένει ανοιχτή λόγω των εκλογών της 21ης Μαΐου. Και αυτό διότι τέτοια περίοδο -και συγκεκριμένα από τις 14 έως 27 Μαΐου- διεξήχθησαν το 1944 οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ) στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στο διατηρητέο πετρόχτιστο σχολείο. Η Βουλή, με Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε το 2018 με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον δήμο Καρπενησίου και τον δήμο Αγράφων, το οποίο περιλαμβάνει δυο προγραμματικές συμβάσεις για την αναμόρφωση των δυο μουσειακών χώρων που υπάρχουν, με την συμμετοχή και του υπουργείου Πολιτισμού και άλλων, ανέλαβε το σημαντικότερο κομμάτι του έργου: την χρηματοδότηση μέρους των επισκευών του κτηρίου, την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης, την ιστορική έρευνα και την συγκέντρωση των τεκμηρίων, την παρακολούθηση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου, την οργάνωση και συντήρηση του υλικού στον χώρο της έκθεσης, την ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, μέχρι και τον σχεδιασμό και εκτύπωση του καταλόγου της Έκθεσης, επιμελητής της οποίας είναι ο ιστορικός Στάθης Κουτρουβίδης, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Το έργο των επισκευών του εξωτερικού χώρου και της πλήρους αποκατάστασης των πρωτότυπων τοιχογραφιών στο εσωτερικό του, έχει ολοκληρωθεί από το 2021, ενώ το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε αγγίζει συνολικά τα 500 τεκμήρια, την επιμέλεια των οποίων ανέλαβε το Τμήμα Διατήρησης & Συντήρησης Έντυπου Υλικού & Έργων Τέχνης της Βιβλιοθήκης της Βουλής με την μουσειογραφική ενορχήστρωση του καλλιτεχνικού επιμελητή και σπουδαίου σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ. Όλα, λοιπόν, είναι έτοιμα, όμως τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης του ανακαινισμένου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων θα περιμένουν ακόμα…
***

Και Πολεμικό Μουσείο στην Χαλκίδα

Ένα άλλο μουσείο, Πολεμικό αυτό τη φορά, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Χαλκίδα. Είναι πολύ πιθανόν να παραστεί και ο Πρωθυπουργός. Στα εγκαίνια (όπου εκτίθενται πολλά έγγραφα των απελευθερωτικών αγώνων και ιστορικά όπλα) θα παραστεί σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
***

Με Ελλάδα και Κύπρο η τελετή της στέψης του Βασιλιά

Το τελετουργικό της στέψης του Καρόλου ως βασιλιά προέρχεται από παραδόσεις χιλιετιών και βρίθει συμβολισμών. Ο Κάρολος έχει προβεί σε προσθαφαιρέσεις ώστε να αντιπροσωπεύεται καλύτερα η σύγχρονη πολυπολιτισμική Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει ζητήσει να ακουστεί ελληνορθόδοξη μουσική και να τονιστεί το στοιχείο της Κοινοπολιτείας. Το κέντημα του παραπετάσματος που θα καλύψει το Θρόνο της Στέψης αναπαριστά ένα δέντρο με 56 φύλλα, μέσα στα οποία έχουν κεντηθεί τα ονόματα των ισάριθμων χωρών της Κοινοπολιτείας, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.
Ως φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να συμπεριληφθεί στην τελετή ελληνορθόδοξη μουσική. Το σύνολο των επτά Ελλήνων ιεροψαλτών από τη Βρετανία και την Ελλάδα θα διευθύνει ο ιδρυτής του συνόλου Δρ Λίγκας, μεταξύ άλλων επίτιμος καθηγητής μουσικής στο UCL, ερευνητής στο Κέιμπριτζ και αναγορευθείς Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος το 2018 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
***

Το κομφούζιο στης Ακρόπολης τα μέρη

Οι εικόνες από τα τουριστικά πούλμαν και τα δίπατα τουριστικά λεωφορεία που κατακλύζουν τον χώρο στην συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, στην Ακρόπολη, μιλούν από μόνες τους. Το κομφούζιο που επικρατεί και η απόλυτη συγκοινωνιακή «ασφυξία» που προκαλείται, δημιουργεί μια αποκρουστική εικόνα που κανείς ωστόσο δεν μπορεί να ελέγξει. Ούτε καν οι φύλακες στην είσοδο του πλακόστρωτου του Πικιώνη που οδηγεί στον Λουμπαρδιάρη, όπου αν δεν υπήρχε μπάρα είναι πιθανότατο να κατακλυζόταν από τα πούλμαν που φέρνουν τους επισκέπτες για να δουν την Ακρόπολη προκαλώντας το αδιαχώρητο και μετατρέποντας τον χώρο σε …υπαίθριο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων. Και όμως, λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το άνετο πάρκινγκ του «Διόνυσου». Σε κάθε περίπτωση ας το δουν οι αρμόδιοι.