«Λυπάμαι που η ΝΔ προπαγανδίζει ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βαρουφάκης. Πολιτικές αθλιότητες που δεν μπορούν να διαχωρίσουν αυτούς που έβαλαν πλάτη για τη χώρα. Γνωρίζει όμως ο κόσμος». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος, αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των ηττημένων, σενάριο στο οποίο επιμένει ο Πρωθυπουργός. «Για τους «ηττημένους» να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα» αναφέρει. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξηγεί γιατί αντέδρασε έντονα στις αναρτήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Γεωργούλη, αναφέρεται στα μετεκλογικά σενάρια και εκτιμά ότι το ΠαΣοΚ θα πετύχει τον εκλογικό στόχο του διψήφιου ποσοστού.

Τελικά ποια είναι τα συμπεράσματα από την υπόθεση Γεωργούλη. Μια από τις παρενέργειες της, ήταν ο «καυγάς» που είχατε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε έλθει μετά από αυτές τις εξελίξεις ακόμα πιο μακριά;

Εμείς σεβόμαστε σε κάθε περίπτωση το τεκμήριο της αθωότητας αλλά έχουμε ξεκάθαρη στάση απέναντι στις κακοποιητικές συμπεριφορές. Θεωρούμε ότι η αυτή στάση, ανεξάρτητα από το πολιτικό ή κομματικό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται ο καταγγελλόμενος, πρέπει να είναι ενιαία. Είμαστε έτσι κι αλλιώς μακριά από τέτοιες συμπεριφορές, η ηθική μας δεν είναι αλά κάρτ, εμείς είμαστε με το θύμα χωρίς να αφήνουμε χώρο για εκπτώσεις ανάλογα με την πολιτική κατεύθυνση του καταγγελλόμενου.

Εσείς ήσασταν από τους πρώτους που αντιδράσατε στις αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντέδρασα γιατί είναι υποκρισία ένα κόμμα να θέλει να προβάλλεται ως προοδευτικό και να αφήνει να ακμάζουν μες το εσωτερικό του τέτοιες τάσεις μισογυνισμού. Δεν γίνεται υπάρχουν άνθρωποι που να υποστηρίζουν ότι αν κάποιος είναι Συριζαίος και όμορφος δεν μπορεί να είναι κακοποιητικός. Όμως από ό,τι φαίνεται, αυτή η λογική χαρακτηρίζει ολόκληρες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να συγκρουστεί. Αν ήθελε πραγματικά να απομακρυνθεί από τέτοιες απόψεις, θα έθετε την κα Στεφανίδη εκτός ψηφοδελτίων και θα ζητούσε συγγνώμη για την υποψήφια του κόμματος του, κα Γαϊταρτζή, που χαρακτηρίζει στημένη μια σοβαρή ποινική υπόθεση. Θα ζητούσε συγγνώμη και θα αναλάμβανε δράση για όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις που στοχοποιούν το θύμα. Είναι προφανές, ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αντιδράσει σε συμπεριφορές που ο ίδιος κατήγγειλε στο παρελθόν. Η στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπαρκής, όπως ήταν και στη διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής φήμης που έφτασε στο κόμμα τους το περασμένο καλοκαίρι. Για εμάς αυτά είναι ζητήματα αρχής.

Πάντως το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα παραμένει στο τραπέζι

Σε αυτή τη χώρα όλοι δηλώνουν προοδευτικοί, αλλά στην πράξη είναι συντηρητικοί. Γι΄ αυτό, πρέπει για τους «ηττημένους» να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα. Οι πολίτες κατανοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική για να την εργαλειοποιήσει και όχι για να την κάνει πράξη. Ακόμα μια κοροϊδία. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι με τον κ. Βαρουφάκη δεν συνεργαζόμαστε. Λυπάμαι που η ΝΔ προπαγανδίζει ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βαρουφάκης. Πολιτικές αθλιότητες που δεν μπορούν να διαχωρίσουν αυτούς που έβαλαν πλάτη για τη χώρα. Γνωρίζει όμως ο κόσμος.

Και αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή; Πώς θα αρνηθείτε μια συνεργασία μαζί του; Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έχετε άλλη επιλογή. Θα συρρικνωθείτε εκλογικά στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές.

Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις μας για συνεργασία. Ο κ. Τσίπρας κρίνει διαρκώς εξ’ιδίων τα αλλότρια, αλλά εμείς έχουμε αποδείξει ότι διαχρονικά μένουμε πιστοί σε όσα λέμε στον κόσμο. Επαναλαμβάνουμε τις βασικές μας επιδιώξεις γιατί αυτές θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ θα βάλει στο τραπέζι θέματα που δεν θα έχουν σχέση με τα «συμφέροντα». Έχουμε εστιάσει στη σημασία της προγραμματικής σύγκλισης, στην οποία θα θέσουμε θέματα όπως η σωστή λειτουργία του ΕΣΥ, η κοινωνική κατοικία, τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουν οι μέχρι τώρα πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές λοιπόν, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί στην πρωθυπουργία και έχουν αποτύχει, όπως ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης. Κατανοούμε τον κ. Τσίπρα που άλλα λέει πριν και άλλα μετά. Μάλλον κρίνει εξ’ ιδίων, όπως στο δημοψήφισμα που έκανε το ΟΧΙ, ΝΑΙ.

Ο κόσμος του ΠαΣοΚ συμφωνεί με το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας»;

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει ούτε Τσίπρα, ούτε Μητσοτάκη, έτσι κι αλλιώς. Ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Νίκο Ανδρουλάκη και το προγραμματικό πλαίσιο το οποίο καταθέτουμε στους πολίτες.

Δεν σας ρωτάνε, όμως, ποιος θα είναι αφού δεν θα είναι ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας;

Αφού υπάρξει συμφωνία επί του προγράμματος και καταλήξουμε στις πολιτικές που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε και για το πρόσωπο που θα υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και με τα πρόσωπα που μπορούν να το εγγυηθούν.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές το ΠαΣοΚ παραμένει εντός των βασικών του στόχων; Θα καταφέρει να έχει το διψήφιο ποσοστό που επιζητά η ηγεσία και η βάση της παράταξης σας;

Το ΠΑΣΟΚ κινείται σταθερά και ανοδικά. Είναι το μοναδικό κόμμα που σε αυτή τη συγκυρία αύξησε τα ποσοστά του, θα έχει διψήφιο ποσοστό έκπληξη στις επόμενες εκλογές. Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του επιτίθενται λυσσαλέα. Ισχυρό διψήφιο σημαίνει κυβέρνηση, σταθερότητα και σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

Και αν δεν πάρετε το διψήφιο ποσοστό; Θα μείνετε, πράγματι, στην αντιπολίτευση; Αν υπάρξει αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης δεν θα δεχθείτε μεγάλη πίεση;

Θα έχουμε διψήφιο ποσοστό και θα επιδιώξουμε τη δημιουργία κυβέρνησης βάζοντας τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης θα πιεστεί πρωτίστως η κοινωνία και η οικονομία και την ευθύνη για αυτό θα την έχουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Εμείς δεσμευόμαστε στους ψηφοφόρους του κόμματός μας, όχι στους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων.