Ιδού η προεκλογική απορία, «κυβέρνηση ηττημένων ή με ψήφο ανοχής»; Στις 26 ημέρες που απομένουν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου η προεκλογική μάχη έχει κτυπήσει ήδη κόκκινο. Και να σκεφτείτε ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, ακολουθούν ακόμα 26 ημέρες και σου δίνει την εντύπωση πως τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν βγάλει από την φαρέτρα τους τα περισσότερα βέλη τους. Πόσο ακόμα η αντιπαράθεση θα ενταθεί; Η ΝΔ προειδοποιεί για το σενάριο «τερατογένεσης», της «κυβέρνησης ηττημένων».

Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να προχωρήσει τέτοιο σχήμα, αφού δεν βγαίνουν οι αριθμοί για να συγκεντρωθούν οι 151 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως και ΠΑΣΟΚ επιμένουν για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη ακόμα αποφασιστεί. Όλα είναι στον αέρα.. Και ξαφνικά ο Τσίπρας επαναφέρει στην επικαιρότητα το περίφημο Plan B, που δεν είναι τίποτα άλλο από κυβέρνηση με ψήφο αντοχής. Ας υποθέσουμε γίνει αυτό; Πόσο λέτε να αντέξει μια τέτοια κυβέρνηση;

***
Μια παρουσίαση κυβερνητικού προγράμματος διαφορετική

Ημέρα κυβερνητικού προγράμματος σήμερα για τη ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Κάτι μου λέει πως δεν θα είναι μια συνηθισμένη προεκλογική παρουσίαση προγράμματος, όπως αυτές που παρακολουθήσαμε στο παρελθόν, δηλαδή να το αναπτύσσει ο Πρόεδρος του κόμματος, διανθισμένο από διάφορα συνθήματα και από κάτω να χειροκροτούν. Θα είναι μια διαφορετική παρουσίαση των «Πέντε Ελλάδων» που οραματίζεται για τη νέα τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή την παραγωγική, την κοινωνική, την δίκαιη, την πράσινη- ψηφιακή και την ισχυρή Ελλάδα. Μαθαίνω επίσης ότι το πρόγραμμα θα εμφανισθεί υπό μορφή ερωτήσεων, δηλαδή νέα παιδιά θα ρωτούν και ο Πρωθυπουργός θα απαντά. Διανθισμένο με προβολές σε μια ζωντανή διαδικασία που θα κρατά το ενδιαφέρον.

***
Το… σουβλάκι των πέντε ευρώ στον προεκλογικό αγώνα

Η προεκλογική εκστρατεία κλιμακώνεται με… μαντινάδες. Πρώτος είπε την μαντινάδα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Αιγάλεω. Αναφερόμενος στο σύστημα πληρωμών «Δήμητρα», που επικαλείται το ΜέΡΑ25, είπε την παρακάτω μαντινάδα, που είχε ακούσει στην Κρήτη: «Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι, ζήτησε τα ρέστα σου από τον Γιάνη Βαρουφάκη». Απάντησε αμέσως ο Βαρουφάκης: «Κυριάκο, ποιος στα πέντε ευρώ το πήγε το σουβλάκι, για να τα τρώνε τα καρτέλ κι όλο το παρεάκι; Μιλάς εσύ για ΙΟUs σα να ’ναι η χολέρα, που έχεις βάλει voucher ως και για τον αέρα». Και ξαφνικά γεννήθηκε μια απορία στο Μαξίμου: «Πόσο κάνει το σουβλάκι; Γιατί ο Βαρουφάκης νομίζει ότι το σουβλάκι κάνει πέντε ευρώ; Από πού αγοράζει σουβλάκια με πέντε ευρώ»; Και άλλα πολλά.

***
Βαριές κατηγορίες Μυλωνάκη κατά Βελόπουλου

Ήταν ένα προεκλογικό καρφί γερό στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Η καταγγελία που έκανε ο κ. Μυλωνάκης (πρώην στέλεχος του κόμματος του κ. Βελόπουλου), μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, χρήζει διερευνήσεως. Κατήγγειλε ότι κάθε μήνα τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος, έδιναν 500 ευρώ «μαύρα» σε φάκελο… υπέρ του κόμματος. Και ζητεί να μάθει πού πήγαν τα λεφτά, ζητώντας παράλληλα διαχειριστικό έλεγχο. Ο κ. Μυλωνάκης είπε πως «1.000 ευρώ τα παίρνει το κόμμα κατευθείαν από τη μισθοδοσία και ακόμα 500 δίνονταν «μαύρα» σε φάκελο». Επίσης, ανέφερε ότι «ο κ. Βελόπουλος ζήτησε 1.000-1.500 ευρώ, γιατί δεν προβλέπεται πάνω από 1.000 ευρώ.

***
Όταν ο Τσίπρας «πήρε» στα χέρια του ένα F-16

Από την προεκλογική High life συνέντευξή που έδωσε στην εκπομπή «Happy Day» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της κυβερνητικής θητείας του. Όχι δεν απάντησε οι 17 ώρες διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το τρίτο (αχρείαστο) μνημόνιο, ούτε η έξοδος της χώρας από το ευρώ, ούτε ακόμα για αυτό το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε στους διαδόχους του, αλλά, όπως είπε: “η πιο συγκλονιστική εμπειρία ήταν ότι βρέθηκα στο F16 και το πήρα στα χέρια μου.

Θα σας θυμίσω τι έγινε εκείνη την ημέρα στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου πήγε να πετάξει ο κ. Τσίπρας. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να σας πω ότι το μαχητικό F-16 block52+ έφερε το όνομα: «Alexis Tsipras». Δεύτερον, επιστρατεύτηκε ένας πολύπειρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος και το πέταξε. Τρίτον: Συνολικά πέταξαν εκείνη την ημέρα τρία μαχητικά και εξηγούμαι: Συνοδεία του «πρωθυπουργικού» μαχητικού πέταξε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης ( οποίος σήμερα θα είναι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) με ένα δεύτερο F-16 και με ένα τρίτο μονοθέσιο αεροσκάφος ο τότε αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Τώρα αυτό που είπε στην συνέντευξή του ότι «πήρε στα χέρια του το F-16», δεν το πολυκαταλαβαίνω, γιατί όπως φάνηκε, ο τότε πρωθυπουργός φόρεσε την ειδική anti-g στολή και το κράνος του και μπήκε σε ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο χειριζόταν ο έμπειρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Πράγματι είναι συγκλονιστικό να πετάς με μαχητικό, αλλά, αλήθεια τι σημαίνει ότι το «πήρε το χέρι του;»

Για την ιστορία σας λέω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο τρίτος Πρωθυπουργός που πέταξε με μαχητικό. Είχε προηγηθεί το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώτος όμως πρωθυπουργός που πέταξε για στρατιωτικό σκοπό ήταν, το 1912 ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη χρήση του νέου τότε μέσου στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στις πολεμικές επιχειρήσεις εν όψει Βαλκανικών Πολέμων.

***
Το ξέκοψε ο Κουτσούμπας ακόμα και για τον ψήφο ανοχής

Αυτή τη σταθερή θέση που έχει του ΚΚΕ, ότι στις επερχόμενες εκλογές -και όχι μόνο- δεν θα συνεργαστεί με κάποιο κόμμα, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Κουτσούμπας σε δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο, είχε τονίσει: «Δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός, μια επιλογή συμμετοχής ή ανοχής σε μια τέτοια «προοδευτική» κυβέρνηση μούφα. Στην πολιτική και γενικά στη ζωή δεν ισχύει «είμαι ό,τι δηλώνω»».

***
Πάμε στοίχημα; Στις εκλογές

Άρχισαν με την έναρξη της επίσημου προεκλογικής περιόδου τα στοιχήματα. Από ότι μου λένε τα στοιχήματα δεν περιορίζονται στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις εκλογές στην Τουρκία, που έως τώρα βγάζουν νικητή τον… Ερντογάν. Αλλά ας δούμε την εκλογική τους ανάλυση που κάνουν οι στοιχηματικές εταιρείες. Έως τώρα δείχνουν να εκτιμούν σχεδόν απόλυτα στην πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου: Μου λένε πως είναι χαρακτηριστικό ότι στο στοίχημα για το κόμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, το «ποντάρισμα» στο κυβερνών κόμμα έχει ελάχιστη απόδοση, από 1,10 έως 1,12, αναλόγως την εταιρεία. Η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ έχει απόδοση 6 ενώ η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ – που θεωρείται εντελώς απίθανη με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα – έχει απόδοση 300. Δηλαδή, αν κάποιος ποντάρει ένα ευρώ, θα βάλει στην τσέπη του 300 ευρώ. Αντίστοιχα, η πρωτιά ΚΚΕ έχει απόδοση 2000 και της Ελληνικής Λύσης 5000.

***

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Μαρίνο

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής τίμησε χθες έναν δικό μας άνθρωπο. Το δημοσιογράφο και πρώην εκδότη του Οικονομικού Ταχυδρόμου Γιάννη Μαρίνο. Στην εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής πήρε μέρος και η Camerata Junior, ενώ αποφασίστηκε η αίθουσα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής να μετονομαστεί «Γιάννης Μαρίνος»

***
Το Μαγειρείο στο Τατόι γίνεται αναψυκτήριο!

Σας έχω νέα για τις εργασίες που γίνονται στο κτήμα Τατοίου. Το επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και όπως είπε, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε, το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική. Καθώς επίσης και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Ήδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της «Οικίας Δασοφύλακα» σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για την Ιστορία του Κτήματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με τον Σύλλογο Φίλων Τατοίου. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα.

***
Ο Πίνατ σε καιρό υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία ούτε στην δεύτερη κάλπη, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου θα αλλάξει. Τι θα γίνει όμως με τον Πίνατ; Το χαριτωμένο σκυλάκι του πρωθυπουργικού μεγάρου, το οποίο πήρε αγκαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Παγκόσμια Ημέρα των ζώων; Μαθαίνω λοιπόν ότι υπάρχει σχέδιο για τον Πίνατ. Εάν ο νέος ένοικος, δηλαδή ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός τον θέλει θα μείνει στο Μαξίμου. Εάν όμως για κάποιο λόγο δεν τον θέλουν τότε θα το πάρει μαζί του ένας εκ των Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη και Γιώργο Γεραπετρίτη. Άλλωστε ο Πίνατ είναι αγαπητός τόσο στην κυβέρνηση (που υποδεχόταν τους υπουργούς στα σκαλιά του Μαξίμου κουνώντας χαρούμενα την ουρά του) όσο και στην αντιπολίτευση. Συνεπώς δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για το συμπαθέστατο σκυλάκι.