Στους  ανταγωνισμούς των κρατών – προμηθετών αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα αναφέρεται, σήμερα, μεταξύ άλλων, ο ΒΗΜΑτοδότης.

Αφορμή τα χθεσινά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με τις δαπάνες εξοπλισμών των κρατών μελών της Συμμαχίας για το 2022.  αλλά και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Λοριάν της Γαλλίας που τελικά ματαιώθηκε τόσο για λόγους που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης  «προ εβδομάδων είχε ανακοινωθεί ότι καθοδόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός θα έκανε ένα σταθμό στην Λοριάν για να συναντήσει τον Μακρόν, αλλά και να δει από κοντά την ναυπήγηση των ελληνικών φρεγατών Belh@rra. Θα πήγαινε στις 22 Μαρτίου. Η τραγωδία όμως των Τεμπών καθώς και οι διαδηλώσεις στην πόλη του Φωτός για το συνταξιοδοτικό, ανέβαλαν αυτήν την επίσκεψη, για την οποία ορισμένοι άφηναν να εννοηθεί ότι θα γίνονταν και κάποιες ανακοινώσεις.

Έμαθε για την Λοριάν ο Ιταλός υπουργός Άμυνας και έσπευσε, την προηγουμένη της υποτιθέμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Λοριάν (δηλαδή στις 21 Μαρτίου) να έρθει στην Αθήνα για ένα ταξίδι αστραπή. Να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, να συζητήσει και να γευματίσει με τον υπουργό Άμυνας. Γιατί τόσο οι Ιταλοί, όσο και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται να μας πωλήσουν κορβέτες. Κατέθεσαν μάλιστα προσφάτως και βελτιωμένες προτάσεις

Η απόφαση για τις κορβέτες συνδέεται πλέον καθαρά με τις πολιτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανακοινώσει την επιλογή πριν ή μετά τις εκλογές που ακολουθούν. Πέρα, πάντως, από τις κορβέτες, οι ελληνοϊταλικές επαφές συνδέονται και με τη στάση που ακολουθεί η Ρώμη στη Λιβύη, και η οποία σε σημαντικό βαθμό αποκλίνει από τις απόψεις της Αθήνας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, που πέρα του μεταναστευτικού έθιξαν και θέματα ανατολικής Μεσογείου».