Υπάρχει ένας τομέας που η χώρα μας εισπράττει συνεχώς συγχαρητήρια από τον εκάστοτε πλανητάρχη, αλλά και από το ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα όταν ένας πλανητάρχης συναντηθεί με Έλληνα Πρωθυπουργό, του δίνει συγχαρητήρια επειδή η Ελλάδα είναι πρώτη στις αμυντικές δαπάνες. Το θυμήθηκα  όταν προσφάτως δημοσιεύθηκαν στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το 2022 κατ’ αναλογία προς το ΑΕΠ (3,54%), ήταν η Ελλάδα από αυτή την άποψη οι αμυντικές της δαπάνες υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ (3,46%). Ακόμα και ο Τραμπ όταν συνάντησε (εν μέσω μνημονίων στην Ελλάδα) τον Αλέξη Τσίπρα του έδωσε συγχαρητήρια για τις αμυντικές δαπάνες.

Το ίδιο έκανε ο Τραμπ, έχοντας την Μελάνια δίπλα του, εκεί μπροστά στο τζάκι του Λευκού Οίκου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν τον επισκέφθηκε. Δεν ξέχασε να το πει και ο Μπάιντεν (ή όπως κάποια στιγμή τον αποκαλούσαμε Μπαιντενόπουλος ή Μπαιντενάκης) σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ακόμα και Ομπάμα όταν επρόκειτο να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο και ήρθε στην Ακρόπολη (που ήταν το όνειρο της ζωής του), μας έδωσε και αυτός συγχαρητήρια για το κονδύλι που ξοδεύουμε ως χώρα για την άμυνά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας μας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να σημειώσω επίσης ότι μόνον 7 χώρες του ΝΑΤΟ (από τις 30 συνολικά) καλύπτουν το προβλεπόμενο 2% επί του ΑΕΠ για την Άμυνα. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα αλλάξει γιατί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί μετά από πίεση που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ και Βρετανία, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

***
Οι ψήφοι που κρίνουν τον νικητή των εκλογών

Σίγουρα θα έχετε προσέξει από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων («νεκρή ζώνη», την ονομάζουν μερικοί δημοσκόποι). Η δεξαμενή λοιπόν των αναποφάσιστων που έχει γεμίσει μετά την τραγωδία των Τεμπών και η κρίσιμη ψήφος των κεντρώων, που έτσι κι αλλιώς βγάζει κυβέρνηση ανάλογα με το που μετακινείται, είναι οι βασικοί στόχοι των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Η επιλογή όσων σήμερα είναι στο «δεν ξέρω – δεν απαντώ», των 17άρηδων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και εκείνων που αμφιταλαντεύονται μεταξύ της απογοήτευσής τους για τη ΝΔ αλλά και της μνήμης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα κρίνουν και το νικητή των εκλογών.

***

Μια αλγεινή ελληνική «πρωτιά»

Την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις γυναικοκτονίες, ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, εμφάνισε η Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας, με άνοδο 187,5% μόλις σε ένα χρόνο, από το 2020 μέχρι το 2021.Πρόκειται για μια αλγεινή ελληνική «πρωτιά» που αποκάλυψε η έρευνα «Ο ακήρυχτος πόλεμος στις γυναίκες στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) στην Αθήνα σε συνεργασία με 18 ειδησεογραφικά πρακτορεία του European Data Journalism Network.

***
Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη με την Κύπρο διχοτομημένη

Θέλω να σταθώ στις δηλώσεις που έκανε η Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη: «Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη» ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή η διχοτόμηση ενός κράτους-μέλους δεν είναι μόνο κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό”. Παράλληλα, η κυρία Μέτσολα επισήμανε ότι «δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στην Κύπρο και την κοινή μας φιλοδοξία να δούμε την επανένωση του νησιού σας υπό την αιγίδα του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ» συμπληρώνοντας ότι «η αλληλεγγύη της Κύπρου με την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο μήνα συνιστά απόδειξη ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη».

***

Ο αγώνας δρόμου Ιταλών και Γάλλων για τις κορβέτες

Και μια και κάναμε, παραπάνω, λόγο για τον πρωταθλητισμό που ακολουθούμε στις αμυντικές δαπάνες, πρόσεξα και τούτο: Είχε προ εβδομάδων ανακοινωθεί ότι καθοδόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός θα έκανε ένα σταθμό στην Λοριάν για να συναντήσει τον Μακρόν, αλλά και να δει από κοντά την ναυπήγηση των ελληνικών φρεγατών Belh@rra. Θα πήγαινε στις 22 Μαρτίου. Η τραγωδία όμως των Τεμπών καθώς και οι διαδηλώσεις στην πόλη του Φωτός για το συνταξιοδοτικό, ανέβαλαν αυτήν την επίσκεψη, για την οποία ορισμένοι άφηναν να εννοηθεί ότι θα γίνονταν και κάποιες ανακοινώσεις. Έμαθε για την Λοριάν ο Ιταλός υπουργός Άμυνας και έσπευσε, την προηγουμένη της υποτιθέμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Λοριάν (δηλαδή στις 21 Μαρτίου) να έρθει στην Αθήνα για ένα ταξίδι αστραπή. Να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, να συζητήσει και να γευματίσει με τον υπουργό Άμυνας. Γιατί τόσο οι Ιταλοί, όσο και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται να μας πωλήσουν κορβέτες. Κατέθεσαν μάλιστα προσφάτως και βελτιωμένες προτάσεις

Η απόφαση για τις κορβέτες συνδέεται πλέον καθαρά με τις πολιτικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανακοινώσει την επιλογή πριν ή μετά τις εκλογές που ακολουθούν. Πέρα, πάντως, από τις κορβέτες, οι ελληνοϊταλικές επαφές συνδέονται και με τη στάση που ακολουθεί η Ρώμη στη Λιβύη, και η οποία σε σημαντικό βαθμό αποκλίνει από τις απόψεις της Αθήνας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, που πέρα του μεταναστευτικού έθιξαν και θέματα ανατολικής Μεσογείου.

***
Οι λόγοι που απέσυραν το Ιππικό από την παρέλαση

Σας έχω νέα για το Ιππικό, που τόσο προβλήθηκε τούτες τις ημέρες. Ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει την παρέλαση της 25η Μαρτίου. Εγιναν μάλιστα και μεταμεσονύχτιες πρόβες στην πλατεία Συντάγματος (για να μην τρομάζουν τα άλογα), έγιναν πρόβες στον Αυλώνα και τελικά όλα αυτά πήγαν στις καλένδες. Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε, χθες το βράδυ, στο πάρα πέντε να αποσύρει το Ιππικό από την παρέλαση και ξέρετε γιατί; Παρά τις τόσες δοκιμές δεν κρίθηκε ακόμα ικανό να παρελάσεις. Όχι πως δεν έγινε καλή προετοιμασία, αλλά επειδή υπήρχε κίνδυνος να ρίξει κάποιος τρικάκια ή δυναμιτάκια και τα άλογα να αφηνιάσουν. Και ένα αφηνιασμένο άλογο στο Σύνταγμα μέσα σε τόσο κόσμο είναι άκρως επικίνδυνο. Αφήστε που υπάρχει έντονος προβληματισμός μήπως υπάρξουν επεισόδια, όπως αυτά που συνέβησαν στην Αθήνα μετά την τραγωδία των Τεμπών.

***
Ο φόβος των επιβατών για τα μπροστινά βαγόνια

Μπορεί τα ξημερώματα της Τετάρτης, τρεις εβδομάδες δηλαδή, μετά την τραγωδία των Τεμπών, τα τρένα να μπήκαν ξανά στις ράγες, προκειμένου να ξεκινήσουν δρομολόγια, οι πολίτες ωστόσο δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξεχάσουν τα τραγικά γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου. Μπορεί επίσης η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου να γίνεται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με μειωμένα δρομολόγια και όρια ταχύτητας, αλλά οι πολίτες ακόμα δεν δείχνουν εμπιστοσύνη, οι περισσότεροι φοβούνται να μπουν στα μπροστινά βαγόνια. Η πλειοψηφία των επιβατών έμπαινε στα πίσω βαγόνια, ίσως έτσι να αισθάνονταν περισσότερο ασφαλείς.

***
Γιατί ο Πρωθυπουργός πήγε από χθες στις Βρυξέλλες;

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα. Γιατί όμως έφυγε από την προηγούμενη ημέρα ο Πρωθυπουργός, κάτι που όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν το γνωρίζει. Επειδή, μαθαίνω ότι την Πέμπτη το πρωί, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει στην ΕΕ σύνοδο με τον ΟΗΕ (για τον πόλεμο στην Ουκρανία) με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ακόμα πιο πρωί, γύρω στις 9 ώρα Βρυξελλών, έχει προγραμματισθεί να αρχίσει η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα κάνει την πρώτης της εμφάνιση η νέα Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση μαζί της, όπως και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα για την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, από… προχθές, ακολουθώντας την πρακτική του προκατόχου του Νίκου Αναστασιάδη που πήγαινε στις συνόδους κορυφής πολύ νωρίτερα.

***
Κατεδάφιση αυθαιρέτων σε προεκλογική περίοδο; Τυχαίο;

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή πλήθος υπουργών και του νέου αρχηγού της Αστυνομίας ειδικά για την Μύκονο, δεν θυμάμαι να ξανάγινε. Και κυρίως δεν ξανάγινε σε προεκλογική περίοδο κατά τις οποίες στο παρελθόν, όπως θυμάστε, νομιμοποιούσαν τα αυθαίρετα. Τώρα, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα: «Αρχίστε την κατεδάφιση» είπε στους αρμόδιους που μετείχαν στην σύσκεψη. Να σημειώσω ότι η σύσκεψη έγινε με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση ξυλοδαρμού αρχαιολόγου, αλλά και των απειλών που δέχθηκε συνάδελφός του. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε αυτό, όχι μόνον καταδικάζοντας την επίθεση, αλλά έδωσε το έναυσμα για να ξηλώσουν τη μαφία του νησιού όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα: «Ξεριζώστε τη μαφία…», είπε συγκεκριμένα.

***
Το πρώτο βήμα για προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας

Πρόκειται για το πρώτο βήμα ώστε να μείνει ανοικτός ο ελληνοτουρκικός δίαυλος επικοινωνίας. Στην Άγκυρα διεξήχθη ο τέταρτος γύρος προώθησης διαλόγου με την Τουρκία σχετικά με την αποκαλούμενη θετική ατζέντα στην οικονομία και στο εμπόριο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση αυτού του τύπου, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πέρυσι τον Φεβρουάριο. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος στις 25 συμφωνημένες θεματικές της θετικής ατζέντας, που περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές, τη ναυτιλία, την πολιτική προστασία κ.ά.