Επειτα από μια μάλλον μακρά περίοδο εκλογικής αβεβαιότητας, η χώρα απέκτησε επιτέλους σαφή εκλογικό ορίζοντα. Οι πολίτες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, θα κληθούν στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο – πιθανότατα, δε, το δεύτερο μισό του μήνα.  

Μιλούμε επομένως για ένα διάστημα εξήντα ημερών, διάστημα ικανό για να ανακοπεί το κύμα της απογοήτευσης που προκάλεσε στο εκλογικό σώμα η τραγωδία των Τεμπών και το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, εκδηλώθηκε απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα. 

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης καθίσταται αναγκαία δεδομένου και του ισχύοντος εκλογικού νόμου, το οποίο έμοιαζε ούτως ή άλλως παράταιρο σε μια χώρα από την οποία απουσιάζει η κουλτούρα των συνεργασιών. Καθώς λοιπόν φαίνεται σχεδόν αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης στις εκλογές του Μαΐου, η διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανή.  

Εκεί οι πολίτες δεν θα επιλέξουν μόνο ποιος θα τους κυβερνήσει αλλά και πώς. Το πολιτικό σύστημα θα είναι λιγότερο ή περισσότερο λαβωμένο. Αλλά το διακύβευμα της κάλπης θα είναι απολύτως καθαρό.