Ο Μπομπ Άιγκερ, ο γενικός διευθυντής της Disney, ανακοίνωσε χθες ότι ο όμιλος θα μειώσει το προσωπικό του κατά περίπου 7.000 θέσεις, προκειμένου να κάνει εξοικονόμηση κόστους και να βελτιώσει την κερδοφορία ιδίως των πλατφορμών streaming του αμερικανικού γίγαντα της ψυχαγωγίας.

«Μολονότι είναι κάτι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές δυσκολίες, δεν παίρνω ελαφρά αυτή την απόφαση», ανέφερε ο κ. Άιγκερ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με αναλυτές στους οποίους παρουσίασε τα απογοητευτικά αποτελέσματα χρήσης τριμήνου της επιχείρησης.

Η Disney ξεκινά μια ευρεία προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, καθιστώντας την την τελευταία εταιρεία υψηλού προφίλ που μειώνει τους εργαζομένους της εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι απολύσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας για περικοπή δαπανών ύψους 5,5 δισ. δολαρίων σε ολόκληρη τη Disney, δήλωσε ο Άιγκερ. Περιέγραψε μια αναδιοργάνωση που επιδιώκει, μεταξύ άλλων, «να επιστρέψει τη δημιουργικότητα στο κέντρο της εταιρείας» και να καταστήσει κερδοφόρα την επιχείρηση streaming.

Τον Νοέμβριο, ο Άιγκερ εξέπληξε τον κόσμο της ψυχαγωγίας όταν επέστρεψε στην κορυφή της Disney, αντικαθιστώντας τον Μπομπ Τσάπεκ, η σύντομη θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από τους πανδημοτικούς αγώνες και τις κακές δημόσιες σχέσεις. Η επιστροφή του Άιγκερ θεωρήθηκε ως μια κίνηση για την επαναφορά της εταιρείας στη χρυσή εποχή, στην οποία ο ίδιος είχε συμβάλει για να ξεκινήσει, ακόμη και όταν η εταιρεία αντιμετώπιζε σημαντικά εμπόδια, όπως μια ψυχρή αγορά streaming, μια κουτσουρεμένη κινηματογραφική επιχείρηση και μερικά από τα μεγαλύτερα franchise της Disney – όπως η Marvel – να βρίσκονται σε κατάσταση μεταβολής. Ο Άιγκερ υποσχέθηκε τότε την επιστροφή σε αυτό που περιέγραψε ως τη «δημιουργική καρδιά και ψυχή» της εταιρείας.

Ο Άιγκερ χαρακτήρισε τις περικοπές θέσεων εργασίας ως απαραίτητο μέρος ενός μετασχηματισμο που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της εταιρείας σε τρεις κύριους τομείς: τα θεματικά πάρκα της εταιρίας, την υπηρεσία streaming για μεγάλα αθλητικά γεγονότα ESPN, και την ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών και της υπηρεσίας ροής Disney Plus.

Το streaming είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία της εταιρείας, δήλωσε ο Άιγκερ.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να επιτύχουμε, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής – αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία στοχεύει να καταστήσει την Disney Plus κερδοφόρα μέχρι το τέλος του 2024.

Η Disney Plus έχασε 2,4 εκατομμύρια συνδρομητές από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, δήλωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων της.

Η Disney εξακολουθεί να έχει έσοδα 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, ένα άλμα 8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι μετοχές της Disney αυξήθηκαν περισσότερο από 5 τοις εκατό στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές.

Οι απολύσεις της Disney έρχονται καθώς άλλες αξιόλογες εταιρείες έχουν μειώσει τμήματα εργαζομένων τους τελευταίους μήνες – ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της χρηματοδότησης και της στέγασης, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Παρά τις υψηλού προφίλ απολύσεις, η ανεργία παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.