Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958 όταν το αεροπλάνο της British Airways που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίσω στην Αγγλία μετά το παιχνίδι με τον Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών σταματά για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου. Λίγη ώρα αργότερα στις 15:04 τοπική ώρα κατά την προσπάθεια απογείωσης εν μέσω κακοκαιρίας το αεροπλάνο δεν καταφέρνει να πάρει ύψος και συντρίβεται σε ένα γειτονικό χωράφι παγώνοντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Στο δυστύχημα χάνουν τη ζωή τους συνολικά 23 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 8 ποδοσφαιριστές της ομάδας (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφοι, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φίλαθλοι. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς που από πολλούς θεωρούνταν και ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του, υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Μονάχου. Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι κατάφερε να αναρρώσει από τα τραύματά του μένοντας για περίπου δύο μήνες στο νοσοκομείο.

Η αγωνιστική αναγέννηση των «Μπέμπηδων»

Παρά το τεράστιο σοκ οι εναπομείναντες παίκτες της ομάδας, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον. Η Γιουνάιτεντ κατάφερε να ανταγωνιστεί την Γουλβς την επόμενη περίοδο, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.

Ο Μπάσμπι επαναδημιούργησε την ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με ηγέτη τον Τζορτζ Μπεστ. Η ομάδα κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας το 1963, τερμάτισε στην δεύτερη θέση το 1964 και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1965 και το 1967. Δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα, το 1968 η Γιουνάιτεντ κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό της τρόπαιο, νικώντας την Μπενφίκα του Εουσέμπιο με 4-1 στον τελικό του Κύπελλο Πρωταθλητριών, κάνοντάς την έτσι την πρώτη αγγλική ομάδα που κερδίζει στη διοργάνωση.