ΥΛΙΚΑ
Προετοιμασία 20’, Αναμονή 10’, Τηγάνισμα 20’
3 πατάτες (μεγάλες και σκληρές – Κύπρου, Νευροκοπίου και Νάξου είναι οι καλύτερες για το τηγάνι)
3 κ.σ. ανθός αλατιού
Ρίγανη ξερή ή θυμάρι ή θρούμπι ή κόλιαντρο ή πάπρικα ή ό,τι μυρωδικό ή μπαχαρικό μας αρέσει
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τις πατάτες με το peeler.Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το peeler ή στην πιο λεπτή σκάλα του μαντολίνου ή στο πολυμίξερ (αν διαθέτει εργαλείο που κόβει τσιπς). Για να γίνουν λεπτές οι χειροποίητες φέτες δεν πιέζουμε πολύ την πατάτα στο peeler ή στο μαντολίνο.
Σε μια λεκάνη με νερό, βάζουμε τα τσιπς και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε.
Με το σουρωτήρι, τα βάζουμε κάτω από τη βρύση. Τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό μέχρις ότου το νερό να βγαίνει απολύτως διαυγές. Ετσι θα φύγει το άμυλο και δεν θα κολλήσουν.
Αφήνουμε να στραγγίσουν και στη συνέχεια στεγνώνουμε τα τσιπς πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε βαμβακερή πετσέτα. Πρέπει να είναι απολύτως στεγνά.
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με ηλιέλαιο στη φωτιά και ανάβουμε το μάτι στην πιο δυνατή σκάλα. Οταν κάψει πολύ το λάδι (180οC), δοκιμάζουμε βάζοντας ένα πατατάκι. Θα πρέπει να δημιουργηθούν φουσκάλες, να τσιτσιρίζει το λάδι αν έχει τη σωστή θερμοκρασία.
Οταν είναι έτοιμο το λάδι, ρίχνουμε μια χούφτα πατάτες – όχι περισσότερες γιατί θα πέσει η θερμοκρασία και θα γίνουν μαλακές.
Ανακατεύουμε ως εξής: βυθίζουμε την τρυπητή κουτάλα στο μέσον της κατσαρόλας και γυρίζοντάς την δημιουργούμε δίνες στο λάδι (όπως κάνουμε με τους λουκουμάδες). Ετσι τα τσιπς δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Μόλις πάρουν χρώμα και αρχίζει να δημιουργείται κρούστα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Προσοχή, δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν γιατί πικρίζουν.
Αφήνουμε να περάσουν 1-2 λεπτά ανάμεσα σε δύο τηγανιές για να έρθει πάλι το λάδι στη σωστή θερμοκρασία.
Προτού κρυώσουν, είναι η καλύτερη ώρα να τα αλατίσουμε και να προσθέσουμε ό,τι μπαχαρικό ή μυρωδικό προτιμάμε.
ΜΥΣΤΙΚΑ
– Καλό ξέβγαλμα. Αυτό γίνεται για να φύγει το πολύ άμυλο και να μη μας κολλήσουν στο τηγάνισμα.
– Καλό στέγνωμα. Βασικό, γιατί διαφορετικά το καυτό λάδι θα πιτσιλίσει τα πάντα αλλά και γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού με αποτέλεσμα τα τσιπς να μη γίνουν τραγανά.
– Λεπτές φέτες. Είναι απαραίτητο για να γίνουν τραγανά. Κόβουμε πολύ προσεκτικά για να μην κοπούμε. Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να πετάξουμε τίποτα. Τα μικρά κομμάτια που δεν μπορούμε να κόψουμε τα χρησιμοποιούμε σε φαγητό φούρνου, μπριάμ, πουρέ, οτιδήποτε.
– Ομοιομορφία. Πρέπει να κόψουμε τις πατάτες είτε κατά μήκος είτε κατά πλάτος. Τα τσιπς πρέπει να είναι ομοιόμορφα για να τηγανιστούν σωστά.
– Προσοχή: Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι επάνω με λάδι γιατί όταν ρίξουμε τις πατάτες φουσκώνει και χύνεται έξω. Εκτός από το ότι θα λερώσει το μάτι και την κουζίνα, υπάρχει φόβος να πάρει φωτιά.
– Καυτό λάδι. Δεν βιαζόμαστε να τις ρίξουμε, περιμένουμε να πάρει το λάδι τη σωστή θερμοκρασία.
-Από πάνω. Δεν κουνιόμαστε ρούπι. Μένουμε πάνω από την κατσαρόλα ανακατεύοντας κάθε τόσο όση ώρα χρειαστούν να ψηθούν γιατί καίγονται εύκολα. Κάθε τηγανιά ανάλογα με το πόσες πατάτες έριχνα, διήρκεσε από 2,5 έως 4,5 λεπτά.
– Μία φορά. Χρησιμοποιούμε μια φορά το ηλιέλαιο – στο δεύτερο τηγάνισμα μαυρίζουν οι πατάτες.