Παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας  το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ animation ANIMASYROS που εφέτος θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 20 έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, όπως πάντα, στην Σύρο.

Με ένα πραγματικά πολύ πλούσιο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο εν Ελλάδι Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων (και ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη) συγκεντρώνει φέτος περισσότερες από 200 ταινίες από 43 διαφορετικές χώρες σε οκτώ διαγωνιστικά τμήματα : Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.SAnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & EU Values. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο  Υφυπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος  για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Σκηνή από το πρωτοποριακό animation «FLEE» (Δανία) που θα παιχτεί στο φεστιβάλ

Είκοσι ταινίες απαρτίζουν το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Γνωστοί και ανερχόμενοι Έλληνες animators, παρουσιάζουν μερικές από τις καλύτερες ταινίες του είδους που έχει να προσφέρει η ελληνική σκηνή. Πολλές από τις ταινίες που φέτος αποτελούν τμήμα του Ελληνόφωνου Διαγωνιστικού Προγράμματος με βραβείο που αθλοθετείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με σκοπό την υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας. Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές και Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από τους Ορέστη Ανδρεαδάκη – Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Γκιντς Ζιλμπαλόντις – σκηνοθέτη, animator από την Λετονία και Ντομινίκ Σοτέν , διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Anima Brussels.

Οι ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού

ΑΩΟΣ / VJOSA: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΚΑΝΑΡΙΝΙ

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

CLERK BLUES

ECHO

HUMANS ARE MISTAKES

ΕΧΑΣΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ MOY

ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΚΡΑΒΟΥΡΕΣ

ΨΑΧΝOΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΡΑ

ΔΙΚΟ ΜΟΥ

ΜΟΡΦΗ

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ

Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ, Η ΘΑΛΑΣΣΑ

ΡΟΖ ΒΟΥΝΟ

ΤΑΛΩΣ: Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

O ΤΥΦΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η ΑΞΙΟΤΙΜΗ Κα ΛΙΕΝ ΜΟΥΡΛΕΝ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

TAΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

Επίσης, ένα από τα χάιλαιτ της διοργάνωσης το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  είναι η νέα ταινία  της σειράς  «Ενενήντα Δεύτερα» αφιερωμένη στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Η τρίτη ταινία της σειράς, με τίτλο «Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Ελευθερίου» είναι ένα animated biopic για τον Συριανό ποιητή σε σκηνοθεσία Μαρίας Χρίστου και Ντάνιελ Νικολάου, επιμέλεια σκηνοθεσίας Χαράλαμπου Μαργαρίτη και σενάριο που επιμελήθηκαν ο Μελωδία 99.2 και το Animasyros. Στην ταινία ακούγεται και το τραγούδι «Άλλος για Χίο τράβηξε», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δήμου Μούτση που κυκλοφόρησε το 1972 με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, στο άλμπουμ «Άγιος Φεβρουάριος» (PHILIPS). Η διασκευή του στην ταινία έγινε από τον Γιώργο Νταλάρα και ηχογραφήθηκε στο Studio Odeοn, τον Μάιο του 2022 με τον ίδιο τον Γ. Νταλάρα στην κιθάρα και τον Μάνο Γρυσμπολάκη στο ακορντεόν. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο κ. Νταλάρας όπως και η Λιλή Ελευθερίου, αδελφή του συνθέτη.

 

Κύρια θεματική του φετινού Φεστιβάλ ANIMASYROS το κινούμενο σχέδιο των Βαλτικών Χωρών (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) με τις μεγάλου μήκους ταινίες «Captain Morten and the Spider Queen»,  «AWAY» την σπουδαία ταινία του Γκιντς Ζιμπαλόλντις, που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Contrechamp στο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy και έχει επιλεγεί και προβληθεί σε περισσότερα από 85 φεστιβάλ, ενώ έχει αγοραστεί από 18 χώρες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 27χρονου Λετονού, ο οποίος έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε, σχεδίασε, παρήγαγε και συνέθεσε το σάουντρακ και τον οποίο θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε στο ANIMASYROS. Επιπλέον, θα προβληθούν και δύο ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα με 12 συνολικά ταινίες από την Εσθονία, την Λιθουανία και την Λετονία που συνεπιμελήθηκε η Aνα Ζάνκα, διευθύντρια της Latvian Animation Association, μαζί με το Animasyros.

Ενα αφιέρωμα στο Νορβηγικό animation αλλά και ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο Ουκρανικό animation θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην φετινή διοργάνωση, ενώ η διαγωνιστική ενότητα AnimaPride αναδεικνύει μέσα από 10 ταινίες σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Υπάρχει επίσης το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελούμενο από 20 ταινίες και στο πλαίσιο του #thisIsEU – Ευρωπαϊκές αξίες θα προβληθούν έξι ταινίες ομώνυμης θεματικής, για το περιβάλλον, τις θεραπείες μεταστροφής, την παιδική φτώχεια, το μεταναστευτικό, την βία κατά των γυναικών και την αυτοδιάθεση του σώματος.

Διεθνές Πανόραμα

Δέκα από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών θα προβληθούν στο ANIMAYROS και κορωνίδα τους είναι το «FLEE» που φέτος απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για OSCAR, επιλέχθηκε στις Κάννες και κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance. Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ που αφορά στην αληθινή ιστορία φυγής ενός μικρού Αφγανού από τη χώρα του για το ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία θα παρουσιάσουν οι συντελεστές της ταινίας Μίλε Σόμερ και Δανάη Κατωπόδη. Παράλληλα με την προβολή, θα παρουσιαστεί στην Βραζιλιάνα στην Άνω Σύρο η έκθεση “The faces of FLEE” με έργα που δημιούργησε ο M. Σόμερ για την ταινία.

Το πάντα επίκαιρο θέμα του προσφυγικού αλλά και το ταξίδι από την παιδική ηλικία στην εφηβεία βρίκσεται στην καρδιά της «Φυγής» της Φλοράνς Μιέλ  από τη Γαλλία, ενώ η ταινία  «Που κρύβεται η Άννα Φρανκ» του Αρι Φόλμαν, (γνωστού από το «Βαλς με τον Μπασίρ»), βρίσκεται επίσης στο πρόγραμμα. Η προβολή της ταινίας «Ικαρος και Δαίδαλος» μας μεταφέρει στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, παρουσία του σκηνοθέτη Κάρλο Βογκέλε και η βραβευμένη ισπανική ταινία «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Xελώνες» αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα του σουρεαλισμού και προβάλλεται παρουσία του Fermin Solis στο κόμικ του οποίου βασίστηκε η ταινία.

 

Που θα γίνει το φεστιβάλ

 

Εμβληματικοί χώροι της Σύρου, όπως το θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο ιστορικός πρώην χειμερινός κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Πλατεία Φοίνικα, η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο θα φιλοξενήσουν τις προβολές  ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Να σημειωθεί επίσης ότι μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω ψηφιακών προβολών στην ιστοσελίδα www.animasyros.gr ενώ οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται στο  επίσημο κανάλι του ANIMASYROS στο Youtube.

Η τελετή λήξης και απονομής βραβείων του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο θέατρο Απόλλων και πέραν των πολυαναμενόμενων νικητών θα φιλοξενήσει μια live εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Theodore στο τραγούδι του “The Transcendence of Man” συνοδεία του ανιμέισον βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Μπάμπη Αλεξιάδη σε παραγωγή του Animasyros.

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα:

https://animasyros.gr/event-type/programma-probolwn-2022